Duvardaki internet çıkışından internet alınabilir mi?

Ev içinde birden fazla noktaya dağıtım yapmak için daireye gelen fiber bölünmek istenmiş. Biraz saçma olmuş açıkçası. Tabii daire dublex filansa olay değişir.
Daire dubleks değil.

Ek olarak salonda da böyle bir kutu var içinde iki tane udc olduğunu düşündüğüm kablo var.

Dosya Ekleri

• IMG_1053.jpeg
    IMG_1053.jpeg
    103,4 KB · Görüntüleme: 44
Soldaki daire içinde mi? Daire içi sonlandırma kutusuna da benzemiyor, ofdk bu. Bu bir daire içi sonlandirma olsaydı eğer t.t'nin getireceği apc,upc fabrikasyon Patch ile sonlandırma yapılacağı söylenirdi. Açıkçası bug'a girdim..
@mafaky hocam çözer bu işi :D
Ben de tam çözemiyorum. Belki şu sorulara cevap verilebilirse durum biraz aydınlanır.

1) Evet, soldaki fotoyu (bu OFDK denilen kareyi) bir kere daha ama daha uzaktan çekiniz. Oradaki elektrik prizinin nedenini de pek çözemedim. FTTH için kullanılan OFDK pasiftir yani 220Vac'ye ihtiyaç duymaz. Keza o fiber kaset üzerinde bir saç kutu daha var; acep o neyin nesidir?
2) Bu bina yaklaşık hangi yıllarda yapılmış. Yaklaşık 2017-8'e kadar yapılan yeni binalarda müteaahhit inşaat yönetmeliğine göre her daireye Ethernet kablo (Cat.6) kablo çekerdi. Burada verilen diğer fotoda duvarda bir RJ45 dişi priz gözüküyor. Daha sonraki yıllarda yapılan binalarda ise bizim OBK dediğimiz dahili tesisat için fiber optik kablo çekildi; piyasadan temim edilenlerin (yani müteahhitlerin kullandıklarınının) bazıları da sarı renkte olanlardı.
3) Burada da (OFDK fotosunda) bir sarı fiber optik kablo gözüküyor ama dairede sonlandırıldığına işaret eden bir foto da yok.

EDITLIYORUM:

Ben verilen 2 fotonun daire dışında yani binanın bodrumunda vb. bir yerde olduğunu varsaydım. (Daha sonraki 2 sayfayı okumadan cevap yazmışım...). Yanılmışım! Bunların hepsi daire içinde olanlarmış. Bu durumda MicIHmo'nun görüşü ağırlık kazanır. Hesapta o sigorta panosunun içine hem FTTH için ONT hem de bir Wi-Fi Router konulacak; o nedenle de priz konulmuş. Ama aynı zamanda Wi-Fi Router'dan salona ve belki başka odalara da Ethernet kabloları çekilmiş; Wi-Fi zayıf kalırsa kabloyla dağıtım yapılsın diye... Yakın zamanda yeni evine taşınan bir arakadaşımım evinde buna benzer bir düzen var ama onlarda o daire içi OFDK (siyah fiber kaset ve sair konektörler) yok. Bodrumdaki OFDK'dan o sigorta kutusuna bildiğimiz standart OBK çekilmiş.

Son düzenleme:
Daire dubleks değil.

Ek olarak salonda da böyle bir kutu var içinde iki tane udc olduğunu düşündüğüm kablo var.
Sizin evde 2 adet sonlandırma var. Birisi daire içi ofdk. Diğeri de tekrar daire içinde olan daire içi sonlandırma kutusu. Ofdk'dan daire içi sonlandırma kutusuna, SC/UPC Fabrikasyon patch konnektör ile sonlandırma yapılacak. Açıkçası neden böyle yapmışlar anlamadim. Ev müstakil mi? Ayrıca anlamadığım nokta, @mafaky hocamın dediği gibi, daire içinde ofdk kutusu koyulması. Siz daha önce böyle birşey gördünüz mü? Açıkçası, ilk defa daire içi ofdk görüyorum.

Son düzenleme:
Sizin evde 2 adet sonlandırma var. Birisi daire içi ofdk. Diğeri de tekrar daire içinde olan daire içi sonlandırma kutusu. Ofdk'dan daire içi sonlandırma kutusuna, SC/UPC Fabrikasyon patch konnektör ile sonlandırma yapılacak. Açıkçası neden böyle yapmışlar anlamadim. Ev müstakil mi? Ayrıca anlamadığım nokta, @mafaky hocamın dediği gibi, daire içinde ofdk kutusu koyulması. Siz daha önce böyle birşey gördünüz mü? Açıkçası, ilk defa daire içi ofdk görüyorum.
Ev apartman dairesi ve bundan önceki evimiz de aynı şekilde apartmandı ve onda da ofdk dairenin içindeydi. Telekom ekipleri eve gelip modemi ofdknın içine koyup ont cihazına bağlamışlardı. Bağlantıyı bu şekilde sağladılar.

Ev apartman dairesi ve bundan önceki evimiz de aynı şekilde apartmandı ve onda da ofdk dairenin içindeydi. Telekom ekipleri eve gelip modemi ofdknın içine koyup ont cihazına bağlamışlardı. Bağlantıyı bu şekilde sağladılar.
Aslında bu şekilde olması çok güvenli. Eğer ofdk bina içinde olsaydı, bina içinden obk ile daire içine ont ile sonlandırma yapılması gerekirdi. Obk'nın içindeki core, bildigin saç kılı gibi incecektir. Yukarda da bir tane daha fotoğraf paylaşın. O, daire içi sonlandırma kutusu. O daire içi sonlandırma kutusuna fabrikasyon patch apc upc konnektör ile sonlandirma yapılacak, t.t masraflardan kaçmamış :D

Aslında bu şekilde olması çok güvenli. Eğer ofdk bina içinde olsaydı, bina içinden obk ile daire içine ont ile sonlandırma yapılması gerekirdi. Obk'nın içindeki core, bildigin saç kılı gibi incecektir. Yukarda da bir tane daha fotoğraf paylaşın. O, daire içi sonlandırma kutusu. O daire içi sonlandırma kutusuna fabrikasyon patch apc upc konnektör ile sonlandirma yapılacak, t.t masraflardan kaçmamış :D
Öyleyse daha iyi tabi.

Mantık güzel yedekli bırakmışlarda zaten binada bölünüyor bir de gidip dairede bölününce ışık kaybı kaçınılmaz olacak. Büyük ihtimalle kuruluma gelecek ekip bunları kullanmayacak gelen Core ile giden Core eklenip tek parça baglanacak.

Şimdi bu konuda merak ettiklrerim şunlar:

1) Siz bu daireye yeni mi taşındınız? Daha doğrusu bu daireye sıfırdan mı taşındınız yer alan mini OFDK normalde bulunan bir donanım değil, bunu zamanında Telekom'un koyduğunu da zannetmiyorum. Müteahhit mi koymuş, acaba? Keza salondaki o diğer sonlandırma kutusunu?

2) Fotosunu koyduğunuz o sigortaların da yer aldığı panoda çok sayıda sigota bulunuyor. Araştırdım; yeni yapı yönetmeliğinde her prize bir sigorta konuyormuş. Fakat esas konu o mini OFDK'nın konulduğu bölmede. Görüldüğü gibi oraya bir 2'li grup priz konulmuş (birisi ONT diğeri de hesapta Wi-Fi Router/HGW (=Fiber Modem) için. Ancak söz konusu bölmeye hem bir ONT'nin hem de bir HGW'nin yerleştirilmesi bana zor gözüküyor. Belki ZTE'nin H298A HGW'si sığabilir (bu cihazın tüm giriş çıkışları arka tarafındadır; daha kısa yükseklikte olan bölümü...) ama örneğin Zyxel EX3301-TO model Wi-Fi6 bir modem muhtemelen sığmayacaktır. Kaldı ki dairenin hemen kapı girişinde böyle kapalı bir hacime tıkıştırılmış bölmedeki bir HGW'nin dairenin arka tarafındaki odalarda Wi-Fi konusunda ne kadar performanslı olabileceği de başka bir soru işareti.

Daireye yerleşenlerin bu durumları da dikkate almalarında fayda var! 😲

Şimdi bu konuda merak ettiklrerim şunlar:

1) Siz bu daireye yeni mi taşındınız? Daha doğrusu bu daireye sıfırdan mı taşındınız yer alan mini OFDK normalde bulunan bir donanım değil, bunu zamanında Telekom'un koyduğunu da zannetmiyorum. Müteahhit mi koymuş, acaba? Keza salondaki o diğer sonlandırma kutusunu?

2) Fotosunu koyduğunuz o sigortaların da yer aldığı panoda çok sayıda sigota bulunuyor. Araştırdım; yeni yapı yönetmeliğinde her prize bir sigorta konuyormuş. Fakat esas konu o mini OFDK'nın konulduğu bölmede. Görüldüğü gibi oraya bir 2'li grup priz konulmuş (birisi ONT diğeri de hesapta Wi-Fi Router/HGW (=Fiber Modem) için. Ancak söz konusu bölmeye hem bir ONT'nin hem de bir HGW'nin yerleştirilmesi bana zor gözüküyor. Belki ZTE'nin H298A HGW'si sığabilir (bu cihazın tüm giriş çıkışları arka tarafındadır; daha kısa yükseklikte olan bölümü...) ama örneğin Zyxel EX3301-TO model Wi-Fi6 bir modem muhtemelen sığmayacaktır. Kaldı ki dairenin hemen kapı girişinde böyle kapalı bir hacime tıkıştırılmış bölmedeki bir HGW'nin dairenin arka tarafındaki odalarda Wi-Fi konusunda ne kadar performanslı olabileceği de başka bir soru işareti.

Daireye yerleşenlerin bu durumları da dikkate almalarında fayda var! 😲
Bina yeni yapıldı hocam 2 yıllık falan biz de ilk sahibiyiz. Bina yapılırken internet kabloları döşenmiş daire içine sanırım altyapı daha yeni geldi yarın gelip kurulum yapacaklar.

Bina yeni yapıldı hocam 2 yıllık falan biz de ilk sahibiyiz. Bina yapılırken internet kabloları döşenmiş daire içine sanırım altyapı daha yeni geldi yarın gelip kurulum yapacaklar.
Doğru tahmin etmişim. Siz bilirsiniz ama ben olsam HGW'yi (=Fiber Modemi) ve dolayısyla ONT'yi o sigorta panosu içine tıkıştırmam. Yarın öbürgün Telekom'un HGW'si yerine siz piyasadan daha performanslı bir Wi-Fi Router alırsanız (ki öyle bir cihazın hemen mutlaka harici antenleri olacaktır...) o yeni cihaz zaten o panoya kesinlikle hiç sığmaz.

Belki şöyle yapabilirsiniz: ONT'yi o pano içinde bırakırsınız, HGW şimdilik pano dışında bir yerde konuşlandırılır (ne bileyim: bir sehpa üzerinde; yerden ne kadar yüksekte olursa o kadar iyidir....) . Telekom'un vereceği HGW'nin kutusundan çıkan Ethernet kablosu o mesafeyi kapsar. Sonra HGW için dairede daha optimum bir yer tespit edip oraya yeterli olacak bir uzunlukta bir Ethernet kablosu ile bağlantı sağlarsınız.

Bakalım Telekom'dan kuruluma gelecekler nasıl davranacaklar?

Ama o sigorta panosu civarında konuşlanacak bir HGW büyük olasılıkla arka odalarda yeterli çekim sağlamayacaktır.

Panodaki o mini OFDK (fiber kasetle) salondaki sonlandırma kutusu arasında bağlantı kurup ONT + HGW'yi salonda konuşlandırmanız mümkün olabilir ama o alternatifte dahi arka odalardaki Wi-Fi performansından çok bir hayır beklemeyin! 😲

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı