E6500 nasıl bir işlemci?

O dönemin 2 çekirdekli işlemcilerinden iyi olduğu kesin, ilk çıktığında çok ses getirmişlerdi(Quad olanlar.) Sistem kaç liraya mal oldu? Eskinin iyilerini toplama gibi bir hayalim vardı benim :D.
Monitör dahil 500 liraya aldım adam olacak gibi geliyor ama bakalım. Bu arada Xeon E5450 VS Q9500 şu konu kafamı karıştırdı biraz bakayım belki yeni konu açarım.

RAM'den diyecekler için yazdım hocam. CS:GO'da 30-50 FPS arası veriyor mesela bu haliyle droplar takılmalara da cabası sizce bu sorunları ortadan kaldırır mı Q serisi bir işlemci?

Ayrıca soğutucu masrafına giremem en az maliyetle çıkmam gerek ki sadece işlemci değişikliği yetecek gibi sanıyorum ama bilemem sonuca bakmak lazım. Q serisi ile bu anakart OC yapabilir mi acaba gerek kalmaz umarım ama yine de bilsem fena olmaz.
CS:GO, 5,5-6 GB RAM kullanıyor ve işlemciye yüklenen bir oyun. Q serisiyle kesinlikle rahatlama olur. Bakarsınız, ihtiyaç varsa RAM'i de 8'lersiniz.

40 TL farka Q9500'ü tercih ederdim ben. Anakart, overclocka müsait bir anakart büyük ihtimalle. Yine @Yiğitt35 cevaplar bunu da.

CS:GO, 5,5-6 GB RAM kullanıyor ve işlemciye yüklenen bir oyun. Q serisiyle kesinlikle rahatlama olur. Bakarsınız, ihtiyaç varsa RAM'i de 8'lersiniz.

40 TL farka Q9500'ü tercih ederdim ben. Anakart, overclocka müsait bir anakart büyük ihtimalle. Yine @Yiğitt35 cevaplar bunu da.
@Yiğitt35 Hocam yarına kadar bizi bilgilendirirseniz çok sevinirim. OC'yi seviyorum ama gidip 200 liraya soüutucu alamam öte yandan şu anki işlemci %100 çalışırken bile ısınmıyor ya da soğutucu iyi soğutuyor. Şimdi linkleri paylaşayım en mantıklısını söyleyin olmazsa.

@Yiğitt35 hocam yarına kadar bizi bilgilendirirseniz çok sevinirim. OC'yi seviyorum ama gidip 200 liraya soüutucu alamam öte yandan şu anki işlemci %100 çalışırken bile ısınmıyor ya da soğutucu iyi soğutuyor. Şimdi linkleri paylaşayım en mantıklısını söyleyin olmazsa.

Hocam takabiliyorsanız Xeon E5450'yi şiddetle öneririm oyunlarda çok büyük bir değişim yaşarsınız diye düşünüyorum.

1- Şimdi linkini paylaştığım anakart modlama olayını anlatabilecek biri var mıdır öncelikle

Öncelikle BIOS modlama nedir, onu söyleyeyim; Anakart üreticisinin BIOS'a eklemediği işlemci Mikrokodlarını, bazı kişilerce Xeon işlemci Mikrokodlarının eklenmesi şeklinde diyebiliriz. Bunun için doğru anakart modelinin doğru ve stabil olduğu kanıtlanmış bir modlanmış BIOS dosyasına ihtiyacınız var. Gerisi zaten direk BIOS güncellemesi :)

2- LGA 775 anakarta LGA 771 pin işlemci takıp modlama yapmazsak ne olur?

İşlemciyi direk takarsanız anakarta sistem çalışır fakat yüksek sıcaklıklarda olacağından işlemci yanabilir, hatta anakartın kuzey köprüsü bile yanabilir sıcaklıktan. Şöyle düşün; anakarta, onun tanımadığı bir işlemciyi takıyorsun. Anakart o işlemci hakkında hiçbir şey bilmiyor, buna onun nasıl soğutulması gerektiği de dahil. O yüzden BIOS'e kodlar eklenir ki anakart işlemciyi tanısın.

3- RAM kullanımı da 6 GB'ye en fazla yaklaşıyor ama bilemedim fikrinizi almak isterim.

RAM konusu çok önemli, zira biri DDR3L, 1600MHz ve 1.35V olarak görünüyor; diğeri DDR3, 1333MHz ve 1.50V olarak görünüyor. RAM uyumsuzluğu olabilir diye düşünüyorum sistemde ama tabii kesin değil, test etmeden bilemeyiz. Bana kalırsa direk 4+4 GB Kingston 1333MHz RAM takın sisteme, internette çok satılıyor ondan. Sistem Windows 10 ise RAM kullanımını dert etmeyin hocam, benim imzamdaki sistemi görüyorsanız, 6 GB RAM olduğunu da görürsünüz :) hiçbir sıkıntı yaşamadım.

4- Özet olarak Xeon 5430-5440 işlemci ile değiştirirsem droplar takılmalar FPS düşmelerinin önüne geçebilir miyim?

Geçebilirsiniz ama Xeon işlemci takmayı deneyemedim henüz, adımları pratikte hiç gerçekleştiremedim. Zaten Xeon işlemciyi soğutmak ayrı bir dert, üstüne siz bir de Overclock istiyorsunuz, o daha da ayrı bir dert olur size :) işlemci için Q9550 önerebilirim ya da Q9650 :) Kendim Q9650 kullanıyorum, tam anlamıyla hâlâ kaya gibi bir işlemci.

Şimdi Mafia II oynunda FPS 7'lere düşüp tekrar 30'lara çıkıyor. 40 FPS'lere de çıksa takılmalar oluyor SSD'de de oluyordu takılmalar bu arada.

Oyun 45MB/s hızında yazabilen HDD'de kuruluysa arada drop girmesi normal bence :)

Bu arada sisteme şu an OC yapılmış görünüyor, BIOS'tan OC'yi geri alın derim, sistemdeki stabiliteyi etkilemiş olabilir. Üstelik siz o RAM'lerle fazla ileriye gidemeyebilirsiniz OC işinde, uyum sorunu var diye düşünüyorum.

Başka merak ettiğiniz bir şey varsa yarın yardımcı olmaya devam ederim hocam, şimdilik iyi geceler :) Bu arada @Ahsapzen hocam estağfurullah, ilgi ve zevk meselesi bizimkisi :) bildiğimiz ve öğrendiğimiz kadar anlatmaya çalışıyoruz :)

Öncelikle BIOS modlama nedir, onu söyleyeyim; Anakart üreticisinin BIOS'a eklemediği işlemci Mikrokodlarını, bazı kişilerce Xeon işlemci Mikrokodlarının eklenmesi şeklinde diyebiliriz. Bunun için doğru anakart modelinin doğru ve stabil olduğu kanıtlanmış bir modlanmış BIOS dosyasına ihtiyacınız var. Gerisi zaten direk BIOS güncellemesi :)

İşlemciyi direk takarsanız anakarta sistem çalışır fakat yüksek sıcaklıklarda olacağından işlemci yanabilir, hatta anakartın kuzey köprüsü bile yanabilir sıcaklıktan. Şöyle düşün; anakarta, onun tanımadığı bir işlemciyi takıyorsun. Anakart o işlemci hakkında hiçbir şey bilmiyor, buna onun nasıl soğutulması gerektiği de dahil. O yüzden BIOS'e kodlar eklenir ki anakart işlemciyi tanısın.

RAM konusu çok önemli, zira biri DDR3L, 1600MHz ve 1.35V olarak görünüyor; diğeri DDR3, 1333MHz ve 1.50V olarak görünüyor. RAM uyumsuzluğu olabilir diye düşünüyorum sistemde ama tabii kesin değil, test etmeden bilemeyiz. Bana kalırsa direk 4+4 GB Kingston 1333MHz RAM takın sisteme, internette çok satılıyor ondan. Sistem Windows 10 ise RAM kullanımını dert etmeyin hocam, benim imzamdaki sistemi görüyorsanız, 6 GB RAM olduğunu da görürsünüz :) hiçbir sıkıntı yaşamadım.

Geçebilirsiniz ama Xeon işlemci takmayı deneyemedim henüz, adımları pratikte hiç gerçekleştiremedim. Zaten Xeon işlemciyi soğutmak ayrı bir dert, üstüne siz bir de Overclock istiyorsunuz, o daha da ayrı bir dert olur size :) işlemci için Q9550 önerebilirim ya da Q9650 :) Kendim Q9650 kullanıyorum, tam anlamıyla hâlâ kaya gibi bir işlemci.

Oyun 45MB/s hızında yazabilen HDD'de kuruluysa arada drop girmesi normal bence :)

Bu arada sisteme şu an OC yapılmış görünüyor, BIOS'tan OC'yi geri alın derim, sistemdeki stabiliteyi etkilemiş olabilir. Üstelik siz o RAM'lerle fazla ileriye gidemeyebilirsiniz OC işinde, uyum sorunu var diye düşünüyorum.

Başka merak ettiğiniz bir şey varsa yarın yardımcı olmaya devam ederim hocam, şimdilik iyi geceler :) Bu arada @Ahsapzen hocam estağfurullah, ilgi ve zevk meselesi bizimkisi :) bildiğimiz ve öğrendiğimiz kadar anlatmaya çalışıyoruz :)
Yarın detaylı bir araştırma yapayım aklımdkileri sorayım hocam iyi geceler dilerim 😌
@Yiğitt35 hocam benim için önemli o lan en az maliyetle şu donma kasma drop olaylarını halletmek en azından masaüstünde bile işlem yaparken işlemcinin %80 kullanımı beni işlemci değişikliğine itti. BIOS modlama olayına baktım USB belleğe modlu dosyayı attım vs uğraştım PC görmedi BIOS'ta şimdi onlar uğraşmak zevkli de olabilir bilmiyorum ama şu an dediğim gibi en az maliyete bakıyor olayım. Şöyle biraz daha basitleştireyim benim işimi görecek (Ekran kartı ilerde de en fazla RX550 2GB olsun desek) bir işlemci ve en uyguna :) Şöyle birkaç şey daha buldum sanırım:

Intel Q8400 İşlemci Fiyatı ve Özellikleri - GittiGidiyor

Bunlardan bana uygun olanı söylerseniz sevinirim hocam. Bu arada 95W TDP ısınma ve yapar mı, diyelim OC yapmak istiyorum anakartım buna izin veriyor mu? Aklımdakiler bunlar :)

Son düzenleme:
Q9550 alıp hiç modlama ile uğraşmayın derim, Q9550 ile E5440 neredeyse denk birbirine zaten. RX550'ye de yer yer darboğaz yapar ama genel olarak sıkıntı çıkarmaz. LGA775'in en güçlü işlemcisi QX9770 bile bugün çok da iyi bir konumda değil yani :) Bizimkisi bir zevk meselesi olduğundan dolayı takmıyoruz :)

Son düzenleme:
Q9550 alıp hiç modlama ile uğraşmayın derim, Q9550 ile E5440 neredeyse denk birbirine zaten. RX550'ye de yer yer darboğaz yapar ama genel olarak sıkıntı çıkarmaz. LGA775'in en güçlü işlemcisi QX9770 bile bugün
Bu arada 95W TDP ısınma ve yapar mı, diyelim OC yapmak istiyorum anakartım buna izin veriyor mu?
Olayı anladım ama yine de.

Ben Stok Cooler Master işlemci soğutucusu ile Q9400 ve Q9550'yi yükte 70 dereceyi geçtiğini hatırlamıyorum. Intel stok soğutucusu sadece biraz zayıf kalır, anakarta vida ile tutunan soğutucular da etkili. Ben şu an KR03 kullanıyorum mesela, kule tipi soğutucu. Yükte 70 dereceye gelmiyor bile.

Son düzenleme:
Ben Stok Cooler Master işlemci soğutucusu ile Q9400 ve Q9550'yi yükte 70 dereceyi geçtiğini hatırlamıyorum. Intel stok soğutucusu sadece biraz zayıf kalır, anakarta vida ile tutunan soğutucular da etkili. Ben şu an KR03 kullanıyorum mesela, kule tipi soğutucu. Yükte 70 dereceye gelmiyor bile.
Hocam biraz daha düşündüm ve şöyle bir soru geldi aklıma bu PC'ye RX 550 takmak pek mantıklı olmayacak Q9550'e 250 lira vermek yerine Q8400 ya da 8200 alsam R7 ile Q9550-9500'den alacağım FPS farkı devasa olur mu yani ölücülük yapıp Q8400-8300 alsam pişman olur muyum sadece bu kartla kullanılmak üzere. Ekran kartı update yapmayacakmışım gibi düşünelim. Karışık oldu ama daha açıklayıcı yazarım olmazsa :)

Uyarı! Bu konu 4 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı