Eğitim sistemi nasıl olmalı?

Günde 10-11 ders görmek istemiyorum arkadaş. En fazla 5 veya 6 ders. Ayrıca teorik ve ezberci sistem yerine mantığa ve deneye dayalı sistem gelmeli. Bunların dışında müfredat bu kadar katı olmamalı. Sınav denilen şey ortadan kalkmalı ki ben öfleye pöfleye ezber yapmak yerine mutlu mutlu ilgilendiğim dal ile çalışayım. Ayrıca şu yabancı dil dersleri artık düzeltilmeli. 12 sene İngilizce öğretip konuşamayan tek ülke biziz. Bak Finlandiya'ya. Adamlar dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip. Günde 4 ders, sınav yok, endişe yok, müfredat katı değil. Okul için gerekli bütün her şey devlet tarafından karşılanıyor. Okuldan kaçma oranı en düşük ülkelerden biri. Sanki böyle oldu da okul biz seve seve gitmedik.
 
Eğitim sisteminden önce öğretim sistemi değişmeli, öğretim sistemi salla başı al maaşı olduğu sürece sistemi istediğin kadar değiştir, öğretmen anladınız mı genler dersi dediğinde öndeki üç beş kişi anladı diye tüm sınıfı anladı saymayıp tek tek ilgilenmeli, dersler sınıf geçmek için gösterilmemeli öğrenciye bunun kendi gelişimi için olduğu benimsetilmeli, öğrenciye meslek hedeflemeyi öğretmeliler üniversite tercih listesinin en başında tıp sonda işletme olması bunun kanıtı zaten.
 
Haftada 48 saat ders görüyorum her gün 10 ders okuldayım 2 ders boş onları da günü ortalarına koyuyorlar ve 50 ders okuldayız bu kadar fazla ders olursa pek de başarı beklenmemeli. İnsanın sınavlara derslere çalışası gelmiyor. Dersler çok hafif yada boş bile olsa haftada 50 saat çok fazla onun yerine 30 saat olup dersler daha verimli hale gelebilir. Öğretmenlerin çoğunda( hepsinde değil) öğrenciler ile ilgilenmiyorlar tek bildikleri kitaplardaki soruları tahtaya yazıp çözmeleri.
 
Liselerdeki eğitimle hiç bir şey öğrenilmiyor. Sadece bizi orada boş yere tutuyorlar ve ezberlettikleri şeylerle sınava sokuyorlar. İyi ezberlediysen geçersin, ezbereleyemediysen kalırsın. İlkokul ve ortaokulda daha çok şey öğreniliyor. Mesela ortaokuldaki tarih derslerinde hep geçmiş anlatılıyor ve sınavda bununla ilgili sorular soruluyor. Ama lisede öyle değil. Tarih sınavında geçmişte nelerin yaşandığını değil, tarihin ne olduğu soruluyor. Tarih dersinde de bunu ezberletiyorlar. Son yıllarda da beynimizi boş şeylerle doldurmak için edebiyat dersinin konuları ağırlaştı. Bence en gereksiz ders edebiyat. İlerde beni işe alırken "Bir şiirin ölçüsü nasıl alınır?" diye sormayacaklar herhalde. Bu ülkede okula öğrenmek için değil, sınavları geçmek için gidiliyor.
 
Bana göre özel liseler kapatılmalı biz burada 50 yi geçmek için uğraşırken adam para verip özel liseye gidiyor sınavdan 10 alıyor sözlüsüne 100 - 100 giriliyor ve geçiyor . Bu beni çok rahatsız ediyor doğrusu .
 
Ben dilimi geliştirip yurtdışına çıkarak farklı ülkeleri fotoğraflamak, fotoğrafçı olmak istiyorum. Banane Matematikten. Aslında Matematiği severim ancak öyle egoist bir hocamız var ki geçebilecek haldeyken ve tüm görevlerimi yerime getirdiğim halde 50 vermiş bırakmış. Şimdi ben nasıl seveyim bu dersi? Adamın verdiği cevap ise şu " Ben hiç belge almadım benden belge için not istemeyin". İnsan gibi, insaflı, dersi sevdiren öğretmenler olmalı her okulda.
 
Küçük yaşta bireylerin yeteneklerinin belirlenmesi, zeka olarak sayısal veya sözel zekalı ögrenciler olarak ayrılması gerekiyor bence. Ders saati de fazla şuan. Maksimum 6 saat liselerde, ilk ve ortaokullarda 4 saat olması gerektiğini düşünüyorum. Üniversiteler hakkında bir fikrim yok.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı