eGPU önerisi

Atilla Ix

Yoctopat
Daha fazla  
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar, benim laptop bu videodakini aynisi ama 16 GB RAM.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu laptopa eGPU kiti bağlanır mı? Sizce bunu alıp Dark Thunderbolt 3 Harici Ekran Kartı Kiti eGPU (DK-AC-TB3GPUKIT) | Teknobiyotik RTX 2060 grafik kartını çalıştırabilir miyim?

Bunun yerine direkt PC toplasanız eGPU işleri sıkıntılı.

1- Fena şekilde darboğaz olacak.
2- Dahili monitörün kullanılamaz hale gelecek
3- Harici güç kaynağı, ekran kartı ve eGPU kiti alacaksın ki neredeyse bir laptop parası tutar zaten bunu satıp üstüne eklesen düzgün bir Victus alırsın mesela.

Ben geçmişti Casper S500'ümün BIOS'unu modlayıp yapmıştım. Aşırı kötü bir şey zaten sonrasında vazgeçtim. Wi-Fi'dan feragat etmek vs zaten cabası. Ayrıca anakart whitelisted donanımlar oluyor laptoplarda. Yani haici bir ekran kartı takmayı başarsan bile BIOS bunu engelleyebilir.

Set 12.000 2060 12.000 bir de bilgisayarı satsan ortalama 30.000 TL bütçen oluyor.
Ryzen 5 7500F RX 6700 XT sistem çekersin.
Hiç ugraşma bence.

Öncelikle dahili monitör kullanılamaz diye bir durum yok. Ben kullanıyorum. En iyisi tabii ki oyuncu laptopu ya da masaüstü bir sistem alıp kullanmak. İlla laptopuma e-GPU yapmak istiyorum diyorsanız laptop hiç de fena değil yapılır. Hatta yanında benim Casper F 850 laptop çöp kalıyor. Laptopunuzda Thunderbolt değil Type-C olduğundan o aparata o kadar para vermenize gerek yok. Oradaki Type-C normal bir Type-A hızında çalışır. Wi-Fi yada M.2 SSD slotundan e-GPU yapmanız gerekiyor. Bir arkadaşıma halihazırda kullandığım e-GPU'yu Wi-Fi slotundan takmayı denedik Ryzen 5 5500U işlemcili laptopunda e-GPU yapamamıştık. Wi-Fi slotunda whitelist vardı. Whitelist olduğundan laptop hiç açılmıyordu BIOS ekranı açılıp fan çalışmıyor hatası verip kapanıyordu. Ekran kartını PSU'dan kapatınca açılıyordu. Yani demem o ki üreticine mesaj atman gerekiyor laptopunun modeli ve seri numarasını yazıp Wi-Fi slotunda whitelist var mı diye sormalısın. Whitelist yok derlerse exp Beast gdc M.2 NGFF kablolu versiyonu alman gerekiyor, ekran kartını beslemeye yetecek bir PSU alıyorsun, Ethernet olmadığından USB Wi-Fi dongle alıyorsun. Ekran kartı olarak 2. el GTX 1650S, GTX1660s, RX580 alabilirsin bu kartlara darboğaz yapacağını çok sanmıyorum. RTX 2060'a darboğaz yapar mı bilmiyorum.

Son düzenleme:
Thunderbolt yok o yüzden e-GPU'nun harici monitör beslemesi gerek mini PCI'dan bağlananlarda böyle.

Mini pcl-e 6-7 yıldır laptoplarda kullanılmıyor. Artık M.2 NGFF'li PCL-E kullanılıyor. Casper S500'de M.2 NGFF PCL-E olması lazım.

06-11-2020-11-54-12.jpg

Mini PCL-E'de harici monitör kullanılması gerekiyor. Ama konudaki laptop yeni M.2'si var. Yani ekstra bir monitöre ihtiyaç yok.
Ekstra olarak şu kadar kayıp olur, bu kadar kayıp olur falan deniliyor. Ama çok kayıp olmuyor. İşlemcinin darboğaz yapmayacağı bir ekran kartı seçmek gerekiyor yüksek verim almak istiyorsak. Şu konudaki videoya bakabilirsiniz sondaki yazdığım şeyi daha iyi anlayabilmek için 8. Dk'da testler yapmış.

i7 4720HQ işlemcili Asus X550J laptop sahibiyim. Yurtdışında aynı modelin İ5 olanına yapmışlar ancak maliyet yönünden çok kararsız kaldım. Bildiğim kadarıyla EGPU yapınca takılan harici ekran kartının gücü yaklaşık %20 düşüyor. Siz ne tavsiye edersiniz?

Hatta böyle bir inceleme yapmıştım zamanında.

i7 4720HQ işlemcili ASUS X550j laptop sahibiyim. Yurt dışında aynı modelin i5 olanına yapmışlar ancak maliyet yönünden çok kararsız kaldım. Bildiğim kadarıyla eGPU yapınca takılan harici ekran kartının gücü yaklaşık %20 düşüyor. Siz ne tavsiye edersiniz?

Hatta böyle bir inceleme yapmıştım zamanında.

O laptopta büyük ihtimal mini pcl-e vardır 10-11 yılık PC olması lazım. GTX 1000 serisi, GTX 900 serisi ve RX 500 serisi ekran kartlarını mini pcl-e anca çalıştırır. Yeni ekran kartlarında özellikle 4.0 PCIe destekleyenlerde çok kayıp olur. 10 yıllık PC'ye yatırım yapmak mantıklı değil 3-4 yıllık olsa mantıklı en azından bir problem çıkartmayacağını biliyorsun.

E-GPU iyi bir şey her ne kadar tersine mühendislik gibi bir şey olsa da. Ben geçen yaz 6 k ya topladım e-GPU RX5700 XT kullanıyorum. Daha geçen hafta çıkan the first descendant oynayabliyorum FHD high-Ultra arası 37-45 FPS arası veriyor. Oyun çok da iyi sistem istemiyor ama 6 k verdiğim para müthiş grafikle oyun oynuyorum yani parasına değiyor. İşlemcim daha iyi olsaydı keşke dedirttirmiyor değil ama 😀.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı