Ehliyet sınavı nasıl oluyor?

Çok kolaysa niye 100 alamadın bro? Neyse sürüyorsun park alanına park ediyorsun onun kolay yolunu kurstaki adam söyler ve l miydi neydi geri geri giderek onu yapıyorsun bu kadar başta da arabada olan bazı şeyleri soruyor kurstaki adam onu da söyler.

Gayet kolaydı dedim. 3-4 soru kaçırdım 50 sorunun içerisinde 100 almayı bende isterdim tabii.
 
Hocam park alıştırması yapıyorum evin önünde.Çok hafif paralellik var sorun olur mu?
Meraktan soruyorum ben girdiğimde belirli bir pistte sürüyorduk ve park için ayrılmış alanlar vardı oralara park ediyorduk. Artık herkes açık trafikte sınav olup parkı da rastgele alanlara mı yapıyor?
 
Kişiden kişiye değişir. En çok kalım park bölümünde oluyor ondan sonrada yokuş kaldırma. Güzergahtan güzergaha değişiyor kolaylığı. Ben geçen cumartesi sınav oldum ve aldım ehliyeti. Geçmişten tecrübem vardı ama tecrübe olarak sadece trafik kısmı bana fayda sağladı. Bazen çok bilmiş gibi hissettiğim için gereksiz yerlerde sollamalar yapmaya kalktığım bile oldu şehir içinde 3'e atarak gittiğim bile. Bu hareketlerim tamamen yanlış ve bana zararı oldu.

Bazı öğretmenler gerçekten çok iyi ve çok yardım edip öğretmek istiyorlar. Bazıları da güzergahı tamamlayayım evine göndereyim peşinde. Video izlediğinizde zor gelebilir ama gerçekten içine binip 2-3 ders bitirince basit olduğunu anlıyorsunuz. 8-16 saat arası ders veriliyor diye biliyorum ben 10 saat almıştım. Ehliyet sınavında belli başlı kırmızı, mavi, sarı hatalar olur. Kırmızı hatayı 2. yapışında indirirler (stop etme, emniyet kemeri takmama, sinyalsiz dönüş) diğerleri 10-5 gibi sayılardı yanlış hatırlamıyorsam ama komisyonlar genel olarak ona çok dikkat etmezler. Sınav sırasında rahat ve dikkatli olman lazım. Parkta aynalardan dubaları hesaplayıp ezberliyorsun zaten bir süre sonra. Yokuş kaldırmada başta hissedemezsin ama arabaya 2-3 derste alışınca bir yerden sonra titrediğini anlıyorsun.

Kendim birkaç öneri vermem gerekirse vites değiştirirken kesinlikle vitese bakma, 2. viteste dönmeye çalışma (her dönüşte 1'e takmaya çalış), hızlı kalkacağım diye acele edip yarım debriyaj falan bekletme, sollamaya kalkanları görünce gerilip yol vermeye çalışma kendi yoluna devam et, ışıklarda boşa atıp beklemek yerine durup 1. vitese al ama ayağını debriyajdan asla çekme kalkış yapana kadar.

Herhangi bir sorun olursa cevaplayabilirim.
 
Alalı 2 hafta oldu daha önce çok araç sürdüğüm için zorlanmadım kursta 6 kişinin arasında tek ben geçtim.
 
Direksiyon sınavına yakın zamanda girdim ben ve geçtim. Direksiyon dersleri ve direksiyon sınavı aslında ezber tamamen. Çok fazla trafik yoksa yapmanız gereken tek şey size öğretilenleri harfiyen uygulamak, kopyalamaktan ibaret. L park, paralel park, geri viteste sürme vs. öğretiliyor. Direksiyon sınavını geçmeniz istediğiniz gibi dışarı çıkıp araba sürebileceğiniz anlamına gelmiyor çünkü kaza yapabilirsiniz. Demek istediğim, daha fazla alıştırma lazım.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı