Ekonomi üretim yaparak düzelir başka açıklaması yok.
Sen gidip petrolü dışarıdan alıyorsun. Çiftçi tarım ile uğraşıyor petrolü yabancıdan kullanıyor. Yabancıdan pahalıya aldığın gibi, tükettiğini çıkarmak için tahıl ürünlerini de pahalıdan satması gerekiyor. Mesela fındık, sen üretiyorsun ancak gidip yurt dışına satıp %200 belki 300'den daha maliyet zararıyla nutella olarak satın alıyorsun. Niye? Çünkü senin ülkende üretim yok. Dünya piyasasında rekabete girebilecek markan yok. Fazla üretim yapıp dışarı satmaya başlayınca para fazlalığı ile 2. fabrikanı, 2'yi, 3'ü derken daha fazla fabrika daha fazla üretim anlamına geliyor. Bu sebepten fazla ürün olunca da fiyat düşüyor direkt olarak. Yani üretim olmadan bir şey olmaz hiçbir ülkede.
Başka bir örnek vermem gerekirse tıbbı cihazları verebilirim. Aşırı pahalı makineler ve cihazlar kullanılıyor ve dışarıdan satın alınıyor. Neden? Senin hazıra yatma alışkanlığın var çünkü. Ülke mühendis kaynıyorken birisi de çıkıp usta mühendislerden grup oluşturup niye bu cihazları üretmiyor? Çip mi sorun? O zaman neden çip üretmiyoruz? Hadi yerli var diyelim, neden tıbbı cihaz üretmiyoruz? Ülkede 81 ilin hepsinde hastane var ve hepsinde 10 milyon dolarlık yatırım olsa bu ülke bazında 810 milyon dolar anlamına geliyor. Sırf sen bir grup mühendisi bir araya toplamadığın için ülkenden giden 1 milyar dolara yakın para bu. Bunun eğitimini de yurt dışından aldırıyorsun, yedek parçasını da. Yani 1 milyara yakın para gidiyor. Sırf bir grup mühendis toplayamadığın için! Ü
Kendimden de örnek vermem gerekirse f*listin savaşında ben israil malı ürün almıyordum normalde. Türk markalarını tercih etmeye çalışıyordum ancak durum ilk aydan itibaren eskiye döndü. Bunun sebebi ne? Adamlar daha kaliteli üretmiş. Türk malıyla ne bulaşık temizleniyordu ne kıyafet. Ben gidip niye türk malı alayım durum bu olunca? Adamlar hakkını vere vere taş gibi ürünü çıkartmışlar, ben de kullanıyorum. Sen daha iyisini üret, onu kullanayım. Ben tüketiciyim. Ben bana en iyi hizmet vereni kullanırım.
Ha her şeyi tamamladık diyelim mühendisler toplandı diyelim. Ben organize sanayide eğitim gören birisiyim. Küçük bir fabrikanın bile kurulum süresinin 1 yıla yakın olduğunu biliyorum. Dünya çapında ürün üreteceksen bu küçük bir fabrikada olmaz. Bunun için 2 yıllık fabrika kurulumu, 1 yıl arge, 1 yıl hataları düzetlme, 1 yıl ülke çapında genişleme ve 1 yıl da dünya pazarına açılma dersek ben en az en iyi ihtimalle 6 yıl veriyorum ekonominin iyileşmesine.
Düzelmesine değil ha, iyileşmesine sadece. Düzelmesi tek bir markayla olacak şey değil çünkü. En az abd gibi sağlam bilindik 4-5 markan olacak ki ekonomine zemin oluştur.