Ekonomi sorunları nasıl oluşuyor?

M3rt0o

Centipat
Daha fazla  
Sallıyorum bir fabrika işçisi aylık en az 100.000TL kazansa ama kiralarda 90.000TL'den başlasa maaşlar az diyen kesime ne fark eder? Pahalılıkta mı sorun maaşlarda mı?

Maaşları yükseltseler de iş burada bitmiyor sanırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arz-talep meselesi. Mesela mülteciler geldiğinden beri konu fiyatları arttı eskiden olsa günümüz piyasasına göre ortalama 2+1 evler 5-6 bin TL olacaktı ancak alım gücü de etken oldu ki gene mülteci ve yanlış yönetim anlayışından kaynaklı.

Maaşın önemi yok. Önemli olan o paranın değeri zira isterse 3 milyon TL maaş alsın kirası 2.5 milyon olduktan sonra rakamın hiçbir önemi yok. Enflasyonu asıl arttıran şey zaten piyasadaki ana paranın çok olması ve buna oranla dövizinin daha az olması zira neredeyse her şeyi ihraç ediyoruz ve sürekli döviz olarak ödüyoruz ama döviz girişi daha az oluyor bu da dış borcu arttırır.

Üretim bir ülkeyi şahlandırır ancak o üretimi arttırmak - ülkeye katmadeğer katmak ise iyi bir yönetim ister. Ülkemizde üretim var ancak verimlilik çok düşük insan hakları ihlal ediliyor ve daha da verimsizliğe gidiyor.

Basit olarak anlatmak gerekirse. Dünya'da Amerika ve Avrupa pandemi döneminde para basıp faiz arttırımı yaparken. Biz ise para basıp faiz indirimi yaparak paramızın değerini ve alım gücünü düşürdük. Üstüne arkadaşın da dediği gibi mültecilerin de gelmesiyle gıda, barınma vb. ürünlere talep artınca fiyatlar arttı. Tabi bunların arasında fırsatçılık yapanlarında etkisi var.

Paranın değeri düştüğü için maaşlar artsa bile pahalılık devam eder. Çünkü piyasada fazla para dolaştığında, fırıncı gibi üreticiler fiyatları yükseltir. Bu durum, maaşın yükselmesini anlamsız hale getirir ve alım gücünü düşürür. Üretim azaldıkça ve dışarıdan borçlanma arttıkça bu döngü daha da kötüleşir. Sonuç olarak, önemli olan maaşın miktarı değil, o parayla ne satın alabildiğindir.

Ekran görüntüsü 2025-08-04 132800.png
1754303288734.png

Basit olarak anlatmak gerekirse. Dünya'da Amerika ve Avrupa pandemi döneminde para basıp faiz arttırımı yaparken. Biz ise para basıp faiz indirimi yaparak paramızın değerini ve alım gücünü düşürdük. Üstüne arkadaşın da dediği gibi mültecilerin de gelmesiyle gıda, barınma vb. ürünlere talep artınca fiyatlar arttı. Tabi bunların arasında fırsatçılık yapanlarında etkisi var.
Sanki bir hayır kurumu gibi nerede savaş çıksın vatandaşları biz alıyoruz..

2009-2010 gibi yıllarda söylemesi ayıp 20TL ile koskoca pazara gidip ihtiyaçlarını gören teyzeler pazardan dönerken üstümüzde paramız da kaldı diye övünürdü

Sanki bir hayır kurumu gibi nerede savaş çıksın vatandaşları biz alıyoruz.

2009-2010 gibi yıllarda söylemesi ayıp 20TL ile koskoca pazara gidip ihtiyaçlarını gören teyzeler pazardan dönerken üstümüzde paramız da kaldı diye övünürdü
O konular derin konular. Mültecileri Avrupa İnsan Hakları Enstitüsü anlaşması yüzünden aldık. Bu tamamen 2011 yılında dönemin başbakanlarından Ahmet Davutoğlu kararnamesi ile gerçekleştirilmiş bir çıkar ilişkisidir.

Ancak o olmasa mülteci gelmez miydi? Derseniz, hayır. Bütün mülteci krizini tek bir adama bağlamak doğru olmaz. O dönemin mevcut iktidarı ve yandaşları dahil kimse Ümit Özdağ gibi davranmadıysa suçludur.

Bizim ülke de mülteci krizi ters tepiyor. Venezuela gibi bir senaryo beklenemezdi zaten. Din otoritesi bir ülke de ne kadar baskın haldeyse, iktidar o kadar güç bulur rönesans öncesi dönem gibi düşünün. Evet akıllıyız bilgiliyiz elimizde son model cihazlar var, ancak konu akıl veya bilgi değil. Ellerinde bulunan mutlak güç. Yoksa, Türkler tarihi ve coğrafi konum olarak mükemmel bir ülke bu kabul edilebilir bir gerçek, 3 denizle çevrili mükemmel bir ticaret merkezi Asya'dan Avrupa'ya kargo geçirmek için bile bir köprü görevi görüyoruz.

Ekonomiye hoşgeldin. Ülke toplumunun %80'i ekonomi bilgisi sıfır. Şu basit noktayı bile idrak edemiyorlar. Özellikle AKP seçmeni.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı