Ekran Kartı Fanının Devrini Arttırmak Zararlı mıdır?

Kayzer

Megapat
Selamlar arkadaşlar, malum havalar ısındı dolayısıyla ekran kartları ısınmaya başladı. MSI model ekran kartım otomatik devirde çalışıyor fakat bu bana yeterli gelmemeye başladı. Sorum şu ki, ekran kartının fanlarının hızını arttırmanın herhangi bir zararı var mı? Teşekkürler.

Ekran kartınızın fanları için kullanıldıkları sıcaklık ve hız/devir sayısına bağlı tahmini kullanım ömrünü saat cinsinden, üreticinin web sitesinde bulabilirsiniz. Örenğin, Twin Frozr VI için aşağıdaki bağlantıdan bilgi edinebilirsiniz:
MSI Global

Ekran kartınızın fanları için kullanıldıkları sıcaklık ve hız/devir sayısına bağlı tahmini kullanım ömrünü saat cinsinden, üreticinin web sitesinde bulabilirsiniz. Örenğin, Twin Frozr VI için aşağıdaki bağlantıdan bilgi edinebilirsiniz:
MSI Global

Teşekkürler fakat ayarlamaya çalışınca en fazla 36% oluyor hızı. 100% vs. yapamıyorum MSI Afterburner yazılımında.

MSI Afterburner programında kullanıcı ayarlı fan kontrolü yapabilirsin bence.
Mesela 40 derecedeyken %30 fan hızı, 70 dereceyi geçtiğinde %70-75 fan hızı şeklinde istediğin gibi ayarlayabiliyorsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
MSI Afterburner programından takip etmeniz gereken adımları ekteki resimde göstermeye çalıştım.
Önce sarı renkli adımları izleyip istediğiniz sıcaklık-fan devri oranını (grafikten) ayarladıktan sonra ayarları kapatıp turuncu renkli dairelerle gösterilen butonları aktifleştirdikten sonra onaylayın/uygulayın.
fan.jpg

Fan devrine müdahele etmenizin herhangi bir mahsuru yoktur.
Kaç derece sıcaklık görüyorsunuz ve bu sizi rahatsız etmeye başladı?

En fazla 75 civarı görüyorum, bu derecenin zararsız olduğunu biliyorum fakat rastlantı mı yoksa yaz sıcaklarından dolayı mı bilemiyorum, birkaç aydır bilgisayar direkt kapanıyor(özellikle oyunlarda, nadiren oyun açık değilken bile) ve birkaç saniye sonra kendiliğinden açılıyor. Olay günlüğüne baktığımda Kernel Power 41 63 hatası yazıyor.

Garip olan ise 60 derecede bile kapandığı oluyor. İşlemci ise en fazla 63 civarı gördüm.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı