Ekran kartı fanları ile nasıl vantilatör yapılır?

efek0se

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 7 5700X RTX 5060Ti 2x16GB GSKILL RIPJAWS 32GB 3200 MHZ RAM 1TB WD BLUE SN570 M.2 SSD 480GB SANDISK SSD PLUS SSD 500GB SEAGATE HDD
Elimde eski Gigabyte RTX 2060 ekran kartımın değiştirdiğim fanları var. Bu fanlardan kendime bir vantilatör gibi soğutma sistemi yapmak istiyorum. Fakat kablolarının hangisi elektrik hangisi nötr bilmiyorum. Fotoğrafını buraya bırakıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

WhatsApp Görsel 2025-07-02 saat 13.54.12_c257c20c.jpg

Motorun RPM değerinin sizi serinleteceğini sanmıyorum boşuna zaman kaybı bence.
Dümdüz bir kablo düzeneği kurarak sadece döndürmesiyle serinletecek bir düzenek düşünmüyorum zaten, o şekilde serinletmeyeceğini ben de biliyorum. Aklımda başka bir proje var fakat hangi kablonun ne işe yaradığını bilmediğim için projeyi hayata geçiremiyorum.

Fanımdan ses geldiği için başka bir 2pin fanı Molex kabloya çevirmiştim ancak onda 2 adet kablo artı ve eksi vardı bunda da büyük ihtimalle arti eksi ve topraklama gibi bir şey olduğunu düşünüyorum fakat pek bir bilgim yok.

Internetten şema araştırabilirsin. Eğer kıyarım dersen kabloların uçlarını soyup bir Arduino veya kendi bağlayacağin piller ile gerilim verebilirsin.
Artı eksiyi buldum fakat fan çok küçük bir hareket yapıp dönmeden duruyor. Kabloya şarj adaptörü bağlayarak denedim. Çözüm öneriniz var mı?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı