Ekran kartı hızını ne belirler?

Horseman

Kilopat
Katılım
4 Haziran 2016
Mesajlar
309
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
web dizayn - modcu
Merhabalar.

Soruda da belirttiğim gibi Ekran kartı hızını ne belirliyor? Mesela A kartı B kartından ne kadar daha hızlı sorusuna kartın hangi özelliğine bakmamız gerekiyor?

Ben GPU Clock hızına bakıyordum fakat idareten bir kart almak için araştırma yapıyordum; GT 1030 kartı 1228 MHz, Radeon HD 6970 880 MHz kartını gördüm tabii ki GT 1030 kartın daha hızlı olduğunu düşündüm fakat öyle değilmiş. Radeon HD 6970 %66 daha performanslıymış. Kafam iyice karıştı şimdi. Bit değeri ile mi hesaplamamız lazım? Biri açıklama yaparsa çok sevinirim..

Techh.jpg
 
İşlemci, nm, transistor, mimarisi, birçok etken var. Sadece çekirdek ve bit hızına göre ekran kartı seçemezsiniz.

Tamam şöyle düzelteyim; sen müşterisin benden kart alacaksın sana iki adet kart sundum sen bana hangi soruları sorarsın? yani özetler misin sonuç odaklı olarak :)
 
Tamam şöyle düzelteyim; sen müşterisin benden kart alacaksın sana iki adet kart sundum sen bana hangi soruları sorarsın? yani özetler misin sonuç odaklı olarak :)
Hocam öncelikle bu domates değil ki Ayaş mı diye sorasın. 😆 Ama demek istediğini anladım sonuç odaklı konuşsak da bir şey değişmeyecek. Hangi nm ile üretildiğini, ne kadar güç çektiğini ve soğutma performansını sorarsın. Geri kalan tüm bilgiler kağıt üzerinde anlaşılmayacağı için ürünün test videolarını ve benchmark videolarını gördükten sonra almaya karar verirsin.
 
Bir işlemcide IPC neyse ekran kartında da mimari odur, yani en önemli kısım. Diğer özellikler sonradan gelir. Bilgisi olmayan birisi ekran kartının isminden ve üzerinde yazanlardan hangisinin daha iyi olduğunu anlayamaz. 384Bit bant genişliğine, 12GB VRAM'e, 1200Mhz saat hızına sahip GTX Titan X, 256Bit bant genişliğine 8GB VRAM'e, 1500Mhz saat hızına sahip RTX 3070'ten 2-2,5 kat fark yiyorsa bunun sebebi mimaridir.

Senin attığın görsele gelirsek buradaki fark açıkça belli oluyor. Bunlar çekirdek ve işleme ünitesi sayılarıdır.
Screenshot_1.png
 
En net ve doğru sonucu bence insanların yaptığı benchmark testlerine bakarak anlarsın. Clock speed, bit bunları düşünüp hesaplayana kadar aynı şartlarda yapılan benchmark ve oyun testlerine bakarım. Hem sıcaklık değerleri de fikir verir bu testlerde.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı