Ekran karti ve monitör göz bozar mi?

Eurus.

Hectopat
Öncelikle merhabalar konuyu nereye açağımı bilemedim o yüzden buraya açtım. Eski ekran kartım 9600 GT monitörüm modeli ise ASUS 60 Hz 1ms. Ben bu sistemle yıllarca günde 15 16 saat oyun oynamışlığım var. Ekran kartını 2060 Super yaptım 3 aydır günde 6 -7 saat oyun oynuyordum. Geçen ay gözlerim rahatsızlandı ve 3 doktora gitmeme rağmen gözüm iyileşmedi. Sadece meraktan soruyorum monitör ve ekran kartı buna sebeb olmuş olabilir mi?

Sabit olarak bir yere bakmanız gözlerinizi yorar ve bu da zamanla bozulmaya yol açması normal. Muhtemelen yakında gözlük kullanmak zorunda kalabilirsiniz, bu şekilde devam ederseniz. Parlaklık ayarı ve ne kadar sabit baktığınız daha önemli.

Son düzenleme:
Ekran kartı bozmaz manitörün görüntü kalitesine bağlı bir şey ben de yaşadım. O tip bir olay manitör görüntüsü kötü ise gözleri bozar bende de oldu. Öyle VGA kablosu dandik olunca görüntü de kötü oluyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartıyla ilgisi olamaz ama monitörle göz sağlığının bağlantısı var. Öncelikle monitördeki parlaklık ne kadar yüksek olursa göz o kadar çabuk yorulur, bundan dolayı düşük parlaklıklarda kullanmak daha sağlıklı.

Bir diğer önemli nokta ise tıpkı fazla kitap okumak gibi ekrana bakmak da aynı mesafedeki bir nesneye çok fazla odaklanılması anlamına geliyor. Bu da bir süre sonra farklı mesafelerdeki objelere odaklanma sorunları yaratıyor. Mümkünse yarım saatte ya da saatte 1 defa monitörden biraz uzaklaşıp birkaç dakika farklı objelere odaklanmak göz sağlığı açısından faydalı olur.

23 yıldır bilgisayar kullanıcısıyım, işim gereği ya da başka bir şey yapmayacaksam günde 15-16 saat ekrana bakıyorum ve gözlerim sağlam. Düşük parlaklık ve sık sık ekrandan gözlerimi ayırıp odadaki ve dışarıdaki şeyleri izleyerek bir sorun yaşamadım.

Yorum yaptığınız için beline teşekkür ediyorum. Göz ölçümleri 2014 te ya
Ekran kartıyla ilgisi olamaz ama monitörle göz sağlığının bağlantısı var. Öncelikle monitördeki parlaklık ne kadar yüksek olursa göz o kadar çabuk yorulur, bundan dolayı düşük parlaklıklarda kullanmak daha sağlıklı.

Bir diğer önemli nokta ise tıpkı fazla kitap okumak gibi ekrana bakmak da aynı mesafedeki bir nesneye çok fazla odaklanılması anlamına geliyor. Bu da bir süre sonra farklı mesafelerdeki objelere odaklanma sorunları yaratıyor. Mümkünse yarım saatte ya da saatte 1 defa monitörden biraz uzaklaşıp birkaç dakika farklı objelere odaklanmak göz sağlığı açısından faydalı olur.

23 yıldır bilgisayar kullanıcısıyım, işim gereği ya da başka bir şey yapmayacaksam günde 15-16 saat ekrana bakıyorum ve gözlerim sağlam. Düşük parlaklık ve sık sık ekrandan gözlerimi ayırıp odadaki ve dışarıdaki şeyleri izleyerek bir sorun yaşamadım.
gözler 2014 te yaptırdığım ölçümle aynı çok şükür görmede hiç bir problem yok cam gibi :) her turlu parlaklik ayarinda 10 dakka gecmeden hemen yoruluyor yanmaya başlıyor . 6 7 saatlik süreçlerde her round kalkarım bilgisayardan iste 40 dk da bir falan aralıksız oturmam. Önerileriniz çok teşekkür ederim. Acaba ekran kartı yeni model monitör 2013 acaba böyle birşey mümkün diye merak etmiştim:)

2014 yılından bu yana 6 yıl geçti farkındasın değil mi? Ortalama bir insan ömrünün %8'i, kısa bir süre değil. Tekrar göz muayenesine girmende fayda var. Bir de dediğim gibi parlaklık düzeyini azaltıp arada bir monitör başından birkaç dakika kalkmak büyük fayda sağlar. Bir de yazı fontlarını (özellikle sitelerde) büyütmek de gözlerini biraz rahatlatır.

Ekran kartı bozmaz manitörün görüntü kalitesine bağlı bir şey ben de yaşadım. O tip bir olay manitör görüntüsü kötü ise gözleri bozar bende de oldu. Öyle VGA kablosu dandik olunca görüntü de kötü oluyor.
Hocam hemen yorulup yanma başlıyor. Gozlerim iyilesirse monitörü değiştirmeyi düşünüyorum zaten eğer bundan sonra bilgisayar basında oturamicaksam bosa şimdi masrafa girmiyeyim :)
2014 yılından bu yana 6 yıl geçti farkındasın değil mi? Ortalama bir insan ömrünün %8'i, kısa bir süre değil. Tekrar göz muayenesine girmende fayda var. Bir de dediğim gibi parlaklık düzeyini azaltıp arada bir monitör başından birkaç dakika kalkmak büyük fayda sağlar. Bir de yazı fontlarını (özellikle sitelerde) büyütmek de gözlerini biraz rahatlatır.
Yok hocam eksik belirttim geçen sene ve bu 1 ay içinde 3 kez kontrole gittim test sonuçlarını mr rontgen falan saklarım hep( ne işime yarar bilmiyorum :) ) geçen hafta doktordan geldikten sonra 3 sonucuda karşılaştırdım sonuçlara gore sadece sol astigmat 160 'dan 167 e olmuş yarin tekrar kontrol var zaten

Son düzenleme:
IPS gözleri sağlam bozabilir. Aynı şekilde CRT gözleri mundar eyler. Tabii ki önlemleri var ama aynı monitörde farklı etki söz konusu değil.

MSI'ın IPS monıtorunu sıfır aldım ekran kartımda ıyı fakat goslerımı bozdu. Golgelı cıft yansımalı goruyorum IPS kullanmayın lazer gıbı goruntu verıyor. Yuksek tarayıcı fırekansa ayarlanınca lazer etkısı yapıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı