Ekran Kartı VRAM'i aşılırsa ne olur?

overrman

Kilopat
Daha fazla  
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Reddit'de böyle bir konu gördüm. Başlık "%100 VRAM kullanımı güvenilir mi" Altında cevap olarak birisi:

"VRAM aşıldığında oyun sistem RAM'larini kullanmaya başlar, VRAM'den daha yavaş olurduğu için yüksek performans kayıpları ve takılmalar olur. Bu durum domino etkisi gibidir. Eğer sistem RAM'i de tükenirse Windows eksik olan belleği depolama biriminde olan "swap file/page file" (türkcesini bilmiyorum) üzerinden tamamlamaya çalışır."

Bu ne kadar doğru?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu bandwith'e de bağlı biraz. Eski kullanıcısı olduğum R9 Fury, 4GB'yı aşan oyunlarda hiç drop yemeden, takılma veya kasma gibi problemler yaratmadan oyunları oynatıyordu. Ve sistem ramlerini kullanmaya başladığını ilk defa duyuyorum. 2 rami ayrı hızda çalıştırmak imkansızken, 3000MHz bellek ile 16Gbps bellek nasıl aynı anda çalışıyor ki?

Alıntıladığınız bilgi doğru, VRAM yetersiz kaldığında RAM'den almaya çalışır ancak RAM'ler VRAM'lere kıyasla daha yavaş olduklarından beklentileri karşılayamaz ve ani FPS düşüşleri kaçınılmaz olur.

Bu bandwith'e de bağlı biraz. Eski kullanıcısı olduğum R9 Fury, 4GB'yı aşan oyunlarda hiç drop yemeden, takılma veya kasma gibi problemler yaratmadan oyunları oynatıyordu. Ve sistem ramlerini kullanmaya başladığını ilk defa duyuyorum. 2 rami ayrı hızda çalıştırmak imkansızken, 3000MHz bellek ile 16Gbps bellek nasıl aynı anda çalışıyor ki?
Sırasıyla VRAM, RAM, Drive kullanılıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Reddit'de böyle bir konu gördüm. Başlık "%100 VRAM kullanımı güvenilir mi" Altında cevap olarak birisi:

"VRAM aşıldığında oyun sistem RAM'larini kullanmaya başlar, VRAM'den daha yavaş olurduğu için yüksek performans kayıpları ve takılmalar olur. Bu durum domino etkisi gibidir. Eğer sistem RAM'i de tükenirse Windows eksik olan belleği depolama biriminde olan "swap file/page file" (türkcesini bilmiyorum) üzerinden tamamlamaya çalışır."

Bu ne kadar doğru?

Kendi tecrübenizde bir sıkıntı olmuyorsa kullanabilirsiniz. Onun dışında "Dedicated VRAM" denilen asıl kullanılan ekran kartı belleğini aşan bir duruma geldiğinizde genelde FPS'de aşırı düşüşler yaşanır. Örneğin:
1670974943062.png

Residen Evil Village oyununda 4K RT Maksimum ayarlarda 3070 ve 3060Ti kartları 3060 12GB'dan daha kötü performans veriyorlar. Bunun sebebi VRAM'in yetersiz gelmiş olması. Bunun gibi bir kaç uç örnek daha var.

8 GB'lık kartların testlerinde genelde çoğu kullanılıyor. Bu sebeple 16 olanlara bakıyordum bend ekran kartın dışına çıktığınızda yüke göre performans ta düşüş olması mühtemel.

Görev yöneticisinde ekran kartına geldiğinizde paylaşılan GPU bellek kısmında gözüken kapasite kadarını gerekli ve yeterli boş RAM olduğu durumda sistem VRAM olarak kullanabilir. Aslında pek çok oyunda bir performans kaybı hissettirmese de özellikle Forza Horizon 4'te sistem sürekli olarak düşük VRAM uyarısı veriyor ve oyunda anlık droplar yaşanıyor.

Burada tüm donanımlar (VRAM, RAM SSD) kendi veri yollarından ayrı ayrı geliyorlar, VRAM ile RAM tek bir bellekmiş gibi birleşip belli bir datayı ortak iletmediklerinden uyum sorunu olmuyor. Süper hızlı ve 24 GB VRAM'li bir ekran kartımız olsa bile aşırı yavaş bir HDD ile kombine edilirse droplar kaçınılmaz olacaktır, görev dağılımı mevcut.

VRAM eksikliği ise genel kare hızına yansıyor. 4 GB ve 8 GB bellekler dışında tamamen aynı yapıya sahip RX 570 örneğini ele alırsak fazla belleklere sahip model daha fazla datayı buraya alabildiğinden çoğu zaman daha fazla kare çizilmesine yardımcı oluyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı