Çözüldü Ekran kartı VRAM'i yetmediği zaman ne olur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

124629

Kilopat
Katılım
29 Temmuz 2016
Mesajlar
1.309
Çözümler
6
Evet, sorum basit. Mesela bir oyun oynuyorum ve ekran kartı VRAM kullanımı %100'e dayandı diyelim. Ne olacak? RAM'den kullanmaya mı başlar?
 
Çözüm
Peki RAM'den kullanmaya başlayınca drop yememizin sebebi nedir? VRAM ile RAM arasında büyük bir hız farkı mı var?
GDDR6, 14000 MHz'e erişebilen VRAM ile 3600 MHz civarı RAM'i karşılaştırınca aralarında cidden büyük bir fark var. APU sistemde FPS farkı olmayacaktır fakat harici ekran kartı olan sistemlerde VRAM yetmez ise droplar olur.
@Chitoge Kirisaki @curiousoftech @Ma'at RAM hızım 2400 MHZ. Görseldeki hangi değerle karşılaştırmam gerekir? Tahminimce 7008MHZ olandır. FPS drop yemem için 7008 MHZ'den 2400 MHZ ye düşmem gerek değil mi?
 

Dosya Ekleri

  • gpu.PNG
    gpu.PNG
    29 KB · Görüntüleme: 66
@124629 Dostum şöyle özetliyorum. Şu an senin VRAM hızın 7008MHz. RAM hızın 2400MHz. Oldu ki sen bu VRAM'in tamamını kullanmayı başardın ve eksik kısmı RAM'den karşılamak zorunda kaldın. Bu sefer RAM'den bir kısım ekran kartı için ayrılır. RAM'in yetersizse bu gerçekten ağır droplara sebep olur. Bellek miktarı bakımından yeterliyse bu seferde hıza takılır. Çünkü bant genişliği, veri yolu ve hızları bir hayli farklı. İşin özünde mümkünse VRAM kullanımı %100 yapma. Umarım anlamışsındır.
 
FPS drop yemem için 7008 MHz'den 2400 MHz'e düşmem gerek, değil mi?
Hayır. Hem VRAM frekansını o kadar düşüremezsiniz, hem de bunu yapmanız VRAM kullanımının aşılmadığı durumlarda da FPS düşüşüne yol açar.
 
Harici GPU mevcut olan RAM'den almaz. VRAM yetmezse zaten gücü yettiği kadar oynatır. Mevcut olan RAM'in yarısı Video Belleği olarak gözüküyor ama bu da dahili olan GPU içindir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı