Ekran Kartına Overclock Nasıl Atılır?

ozgurcan112

Kilopat
Katılım
6 Haziran 2015
Mesajlar
1.355
Makaleler
2
Çözümler
1
Yer
Zonguldak
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Acil Tıp Teknisyeni
Merhaba dostlar, her yerde işlemci için overclock rehberleri, sohbetleri olsa da iş ekran kartına geldiğinde hem rehberler hem sohbetler azalıyor. Bir süredir ekran kartına düzgün overclock yapabilmek için Türkçe kaynak arayışına girdim, bulduğum sonuçlar ise ciddi anlamda kötü.
Bu sebepten ben ekran kartına overclock yaparken çoğu kullanıcının aklına takılan, merak edilen fakat cevabı kolay bulunamayan soruları bu başlık altında siz değerli Technopat'lara sorayım sizlerin cevapları da hem bana hem ekran kartına overclock yapmak isteyen kişilere bir ışık olsun.

1.) Core Clock yani GPU saat hızı ile Memory Clock yani VRAM Frekansı hangi ölçülerde arttırılmalıdır?(Bazı kişiler RAM'lere çok az dokun GPU ile uğraş diyorlar ki bende bunu mantıklı buluyorum. Bazı kişiler GPU'ya fazla ellemeden RAM'leri yükselt diyorlar ki bana göre yanlış olan bir görüş.) Bu konu hakkındaki doğru nokta nedir?

2.) Power Limit (Güç limiti) olarak belirtilen bar neyi etkiliyor? İlk etapta bile sona kadar mı çekilmelidir? Bu ayar ekran kartı gerekli durumlarda ihtiyacı olan gücü çekebilmesi için var olan bir ayar mıdır? Bu şekilde değil ise bunu da adım adım mı arttırmamız gerekli?

3.) GPU'ya gereğinden fazla voltaj verirsek, sürekli o voltajda mı çalışır yoksa yalnızca gerekli durumda mı o voltajı çeker? Aynı şekilde GPU'ya biraz fazla voltaj verip saat frekansını normalden az arttırmamız bir problem teşkil eder mi? (''Voltajı hassas olarak ayarlamayıp gereğinden fazla verip kendisinin ihtiyacı kadar almasını düşünmek mantıklı mıdır'' asıl sorum oluyor, özetle)

4.) Ekran kartı RAM'lerine voltaj verilmeli midir? Verilebilir ise ne kadar voltajdan sonrası tehlike arz etmektedir? (RAM'leri 1850MHz'e çıkarttığımda arada sırada görüntü bozuluyor fakat voltaj verdiğimde bu sorun ortadan kalkıyor, bu durumda voltaj vermek mi doğru, RAM frekansını düşürmek mi doğrudur? Not: Wattmann ile RAM'lere voltaj verilebiliyor. )

Dostlar şu anlık aklıma takılan sorular bunlar, overclock üstatlarının hoşuna giderek cevaplayacağı sorular sorduğumu düşünüyorum, herkese şimdiden çok teşekkür ederim, iyi sosyaller! :)

Not: Kasa içi temiz olmalı, ekran kartı temiz olmalı, sıcaklık kontrol edilmeli gibi her ortamda konuşulan şeyleri değil de, bu işin biraz daha teknik yönlerini konuşursak çok memnun olurum. :)

Edit: Konu başlığı ''Ekran Kartına Nasıl Overclock Atılır'' değildi, bu başlığı da beğendiğimi söyleyemem, belirtmek isterim.
 
çok faydalı bir konu açmışsın teşekkür ediyorum kendi adıma :)
ben kendi çapımda ekran kartı overclock'u yapmış bulunmaktayım.
ama bu olay simyacılık gibidir:mutlu: Donanımdan anlayan adamın dediği gibi her parça aynı kalitede çıkmıyor. aynı fabrikadan çıkan aynı ürünlerin bile kalitesi farklı olabiliyor. fabrika hatası da bu işte(fazla kalitesiz ürün).
bir söz vardır : "bir bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır" diye. her parça için de bu geçerli. minimum kuralı. mesela fırıncısın en iyi kalitede en az malzemeyi kullanarak en çok ekmeği üretmeye çalışıyorsun diyelim.
gelgelelim overclock ao_O
bağzı bilindik şeyler olabilir teknik bilgidir ve deneyimle kavranır. ama ne kadar deneyimli olursan ol overclock simyacılık gibidir. deneme yanılma.
eline kalem kağıt al azar azar değerlerii arttır ve her değer arttırmanda furmark/3dmark vb programlarla aynı şartlarda benchmark yap. saat hızını arttır baktın daha iyi oldu daha arttır ama azar azar.
sonra biyerden sonra memory yetersiz kalacaktır performans saat hızını arttırdığında azalarak artacaktır yani her seferinde daha az hızlanacaktır. demekki hafıza yavaş kaldı. hafızayı arttır. bir yerden sonra güç gereksinimi olacak gücü arttır.
elde ettiğin değerleri de kağıda yaz yardıcı olur.
baktın çok ısındı fan ı arttır. sonra tekrar gpu frekasnı ram ve güç.
optimum performansı aldığından emin olana kadar bunu devam ettir ama anormal bi durum sezdiğin anda değerleri düşür...
kolay gelsin (y)
 
çok faydalı bir konu açmışsın teşekkür ediyorum kendi adıma :)
Teşekkürler :)

Donanımdan anlayan adamın dediği gibi her parça aynı kalitede çıkmıyor. aynı fabrikadan çıkan aynı ürünlerin bile kalitesi farklı olabiliyor. fabrika hatası da bu işte(fazla kalitesiz ürün).
Üretici ancak kutunun üzerinde yazan frekansları bize garanti ediyor, elinizdeki parçanın bu frekansların ne kadar üzerine çıkabileceği tamamen silikon kalitesi yanii bir nevi şansa bağlı :)

Şuanda voltaj vermeden GPU frekansını 1260'dan 1360'a Ram frekansını 1750'den 1800'e çıkarttım. Güç limiti ayarı da maximum yanii +50'de.
GPU'yu 1380'e çıkartmak istediğimde bunu 1106 stok voltajı 1115 yaparak çıkartabiliyorum fakat voltajlı kullanmaya başlamadan önce herşeyi tam olarak öğrendiğimden emin emin olmak istiyorum ki yanlış birşey yapmayayım.
Benim karttan beklentim GPU: 1.400MHz VRAM'in 1850MHz'de çalışması. Bunları GPU'ya 1130-1135V ramlere ise 1000V'den 1015V'e çıkartarak rahatlıkla başarabiliyorum. Fakat bu değerlerin ne derece doğru olduğundan emin olamıyorum :)

Fazla ayrıntılı sorular mı sordum, kimse görmedi mi acaba konuyu.. :/ Mutlaka vardır forumda bu soruların cevabını bilen technopatlar :)

@Recep Baltaş @BilgisayarKurdu @Silinen üye
 
Korkma Voltajı ellediğin anda kart yanmayacak :p ramleri 1060-1070 e kadar artırmakta sorun olmaz.
GPU'nun da 1180-1200 e kadar yolu var.
Kart daha yüksek frekanslarda çalıştığı için daha yüksek voltaj isteyecektir.
 
Korkma Voltajı ellediğin anda kart yanmayacak :p ramleri 1060-1070 e kadar artırmakta sorun olmaz.
GPU'nun da 1180-1200 e kadar yolu var.
Kart daha yüksek frekanslarda çalıştığı için daha yüksek voltaj isteyecektir.
Sorduğum sorulara oranla çok yüzeyel bir cevap, fakat hiç olmamasından iyidir. Teşekkürler :)
 
Bellek veya GPU'nun daha önemli olduğu karta göre değişir, mesela DDR3 kullanan mobil ekran kartlarinda belleği arttirmak çok daha önemlidir.

Bide cevap almak istediğin soruyu bidaha sorarmısın.

Belleklere voltaj verdikce frekansi arttirirken bir yerden sonra voltaj vermek işe yaramayacak ve kart ne kadar voltaj versende stabil olmayacaktır. Voltaj vermeninde sınırı orasıdır. Daha yükseği tehlike yaratabilir.

''Voltajı hassas olarak ayarlamayıp gereğinden fazla verip kendisinin ihtiyacı kadar almasını düşünmek mantıklı mıdır'' değildir boşu boşuna kartı yorarsın ama 10mv felan fazla verirsen sıkıntı olmaz.

Ve karta voltaj verdiğinde kart gerektiği kadar voltaj çeker sen sadece üst limiti arttırıyorsun.
 
Son düzenleme:
Ve karta voltaj verdiğinde kart gerektiği kadar voltaj çeker sen sadece üst limiti arttırıyorsun.
Şuanda kartın GPU'sunu 1370MHz'de stok voltaj olan 1106V'da çalıştırıyorum.
Ramleri de 1820MHz'de stok voltaj olan 1000V'da calıstırıyorum.
Bu yaptığım overclockda herhangi bir problem olmadı hiçbir hata da almadım.
Voltaj vererek yaptığım her deneme ya başarısız oluyor ya da çok uzun süre o değerlerde çalışamıyor. Bu yüzden voltaj verme fikrinden şuanlık vazgeçtim.
Cevaplar bu işe girişmek isteyen kişiler için yardımcı olacaktır :)
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı