Ekran kartında OC ne işe yarar?

Bütçe
2000-3000

Ayberk0212

Femtopat
Katılım
22 Kasım 2020
Mesajlar
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar yakın zamanda ekran kartı alacağım ama alacağım ekran kartında bir modelde OC var; bir modelde OC yok. Yani OC ne demektir? Ekran kartında hız farkına yol açar mı? Hangisini tercih etmeliyim?
 
Merhabalar yakın zamanda ekran kartı alacağım ama alacağım ekran kartında bir modelde OC var; bir modelde OC yok. Yani OC ne demektir? Ekran kartında hız farkına yol açar mı? Hangisini tercih etmeliyim?
OC model daha performanslı olur. Over Clock anlamına gelir. Fakat modelden modele göre değişir. OC olmayan bir kart OC olan bir karttan daha performanslı olabilir. Ürünleri belirtmen lazım.
 
OC versiyonu overclock demektir. Kart fabrika çıkışından hız aşırtmalı olarak çıkar. Dolayısıyla perofrmans da artar.
 
OC yani overclock her parçaya yapılır (disk hariç) OC bir parçanın daha güçlü çalışmasını sağlar ancak soğutması iyise performans artar.
 
OC versiyonlarda sogutma sistemi ve güç devreleri daha kaliteli yapiliyor. Kart nomal hizin uzerine asirtilirsa sorun cikartmiyor.

Not : Ekran kartlarinda OC yapilamsina karsiyim. Bir kac FPS icin karti riske atmaktansa oyunda iki ayar kismak daha mantikli olur. OC versiyon alip normal hizda kullanmak en mantikli gelen secenek, bana gore yani.
 
OC yazanlar üretici tarafından overclock yapılmış modellerdir. Diğerleri ve referans tasarımlara göre daha hızlıdır.

1- Nispeten pahalıdır.
2- Hız aşırtma yapmak için GPU ve VRAM parçalarına daha fazla gerilim verilir > daha yüksek saat hızı elde edilir > daha yüksek sıcaklık ortaya çıkacağı için daha iri soğutma bloğu ve fazladan bir fan yerleştirilebilir.
3- Hız farkı çok değildir. En fazla %5 diyebiliriz.
4- Slot kalınlığı ve kartın uzunluğu artabilir. Kasaya sığar mı diye ölçülerine dikkat etmeniz lazım.
Not: Eğer OC model ile normali aynı soğutma tasarımına sahipse daha fazla ısınacağı anlamına gelir. Kasanın hava akışı iyi bir model olmasına dikkat edin.

Sonuç olarak, hız aşırtma (overclock) doğrusal bir performans artışı sağlamadığı için her zaman mantıklı bir işlem değildir. Yani %5 performans kazanmak için %10-20 arası elektriksel gücü artırmış oluyorsunuz. Benzer şekilde fazladan sıcaklık ortaya çıkıyor. Elektrik faturasına uzun vadede etki eder. İyi bir modelse fabrikasyon OC kart alınır. OC yazmayanlarda da genelde kendiniz yapabilirsiniz. Tek fark, üreticinin kendisinin yapmış olması.
 
Son düzenleme:
OC ibaresi fabrika çıkışlı hız aşırtmalı kart demektir. OC modeller genelde daha fazla performans verir ve az da olsa biraz daha fazla ısınabilir.
Eğer OC ne demek diye sorarsanız;
 
Hız aşırtması yapabilirsin ama kart çok ısınır.
 
Yani aynı ekran kartının OC modeli için 2000 TL verilmez değil mi?
OC model daha performanslı olur. Over clock anlamına gelir. Fakat modelden modele göre değişir. OC olmayan bir kart OC olan bir karttan daha performanslı olabilir. Ürünleri belirtmen lazım.

Yurt dışından RTX 3060 12 GB DX 12.
https://bit.ly/3pUvfML yani bu OC olan modeli 5000 lira gibi birşeydi stok yok dersen daha şimdi almayacağım birkaç ay sonra.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı