Ekran kartını overclock etmenin püf noktaları nelerdir ?

EmperorsChampion

Hectopat
Makaleler
3
Yer
İzmir
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. 2 hafta sonra ekran kartı alacağım. Kartımın performansını arttırmak için Overclock yapmayı düşünüyorum. Ekran kartına OC işlemini uygularken nelere dikkate edilmelidir ? Memory Clock ve Boost Clock gibi terimler var. Bilmediğim için biraz kafam karıştı. Bunu araştırıp su gibi bilmem lazım. Herkes Msi AfterBurner programını öneriyor. Bu program ile yapılan OC işlemi karta zarar verebilir mi ? Örneğin Memory Clock'u gereğinden fazla arttırdık. Kartın yanma olasılığı var mı ? @BilgisayarKurdu sen FX 4100'ün Overclock rehberini yapmıştın diye hatırlıyorum. Ekran kartına Overclock yapmak hakkında bilgin var mı ?

Güncel.

Koskoca Sosyal'de hiç mi bilen yok ?

Öncelikle yeni nesil bir karta sahip olduğundan emin ol. Eski nesil kartlar pek verimli değillerdir, aynı performans için fazla güç tüketir ve fazla ısı üretirler.
Bellek ve çekirdek frekans değerlerini artırman genel olarak kartın yanmasına falan sebep olmaz, bu noktada yeni nesil kartları üretme sebebimizi anlamışsındır. OC yapılacaksa da yeni nesil yani OC için çok daha uygun olan bileşenlere yapılmalıdır.
ATİ devrinden kalma ekran kartlarına hız aşırtma işlemi yapsanız da faydasını pek göremezsiniz.

Diyelim ki bellek ve çekirdek frekans değerlerini fazla artırdın ne olur? Ekran kartı o işlem hızına dayanamadığı için stabil kalamaz ve saçmalamaya başlar.
Ekranda pikselleşmeler, renklerde sapıtmalar ve hatta mavi ekran ile belli eder kendini genelde.

Yanma olasılığı var mı dersen, özelikle de eski nesil kartlarda bu olasılık var.
Ancak yeni nesil kartlara bilinçli bir biçimde frekans artışı yaparak da yakacağınızı falan hiç mi hiç sanmıyorum.
Yalnızca frekans artışı ile kasıtlı olarak bile yakması oldukça zor olacaktır :)

Bellek ve çekirdek frekans değerlerini aynı oranda artırma, genelde bellek frekans daha yüksek bir değer olduğu için, frekans ekleme sırasında daha az rakam eklenir, çekirdek belleğe göre.
Örneğin 50mhz çekirdek artışı yaptıysan 50mhz bellek değil de 80-90mhz bellek artışı yapman gerekir.
Zaten standart değerlerde, aradaki orantıyı anlayabilirsin, bu doğrultuda ufak artışlar ile devam et.

Her işlemcinin de bir sınırı var, stabilite bozulacaktır eninde sonunda, durman gereken yeri bil.
Bir seviyeden sonra yarar değil, zarar getirir. O seviyeyi de voltaj ile aşabilirsin ancak.

Ben mesela yeni nesil GTX 970 aldım diyelim. O kadar bütçem yok ama örnek göstermek amaçlı. :D Bu kart hem yeni mimari hemde az ısınıyor. Ben fazla arttırdım ve stabilite sağlayamadım. Ayarları Default ayarlara getirirsem eski stabiliteyi kazanabilir miyim ? Kartta kalıcı iz bırakır mı ?

Stabilitenin bozulması kartın sürekli olarak ubuşekilde çalışacağı anlamına gelmez. Default'a döndüğünde sıkıntılar ortadan kalkar.
Ancak sen karta kalıcı zarar verirsen, o hasar elbette kalıcı olur.

Ben şundan bahsediyorum ; Frekans artışı ile karta zarar vermen çok zor :) Korkman gereken bir işlem yapmıyorsun.
En kötü ihtimalle ekran görüntüsü at, bizler neyi ne kadar artıracağını söyleyelim.

Öncelikle yeni nesil bir karta sahip olduğundan emin ol. Eski nesil kartlar pek verimli değillerdir, aynı performans için fazla güç tüketir ve fazla ısı üretirler.
Bellek ve çekirdek frekans değerlerini artırman genel olarak kartın yanmasına falan sebep olmaz, bu noktada yeni nesil kartları üretme sebebimizi anlamışsındır. OC yapılacaksa da yeni nesil yani OC için çok daha uygun olan bileşenlere yapılmalıdır.
ATİ devrinden kalma ekran kartlarına hız aşırtma işlemi yapsanız da faydasını pek göremezsiniz.

Diyelim ki bellek ve çekirdek frekans değerlerini fazla artırdın ne olur? Ekran kartı o işlem hızına dayanamadığı için stabil kalamaz ve saçmalamaya başlar.
Ekranda pikselleşmeler, renklerde sapıtmalar ve hatta mavi ekran ile belli eder kendini genelde.

Yanma olasılığı var mı dersen, özelikle de eski nesil kartlarda bu olasılık var.
Ancak yeni nesil kartlara bilinçli bir biçimde frekans artışı yaparak da yakacağınızı falan hiç mi hiç sanmıyorum.
Yalnızca frekans artışı ile kasıtlı olarak bile yakması oldukça zor olacaktır :)

Bellek ve çekirdek frekans değerlerini aynı oranda artırma, genelde bellek frekans daha yüksek bir değer olduğu için, frekans ekleme sırasında daha az rakam eklenir, çekirdek belleğe göre.
Örneğin 50mhz çekirdek artışı yaptıysan 50mhz bellek değil de 80-90mhz bellek artışı yapman gerekir.
Zaten standart değerlerde, aradaki orantıyı anlayabilirsin, bu doğrultuda ufak artışlar ile devam et.

Her işlemcinin de bir sınırı var, stabilite bozulacaktır eninde sonunda, durman gereken yeri bil.
Bir seviyeden sonra yarar değil, zarar getirir. O seviyeyi de voltaj ile aşabilirsin ancak.
Dostum bayağı eski konu ama ben gene sormak istiyorum. Sorucağım konu ile ilgili konu açtım bana yardımcı olur musun? İlgin için saol :)
ASUS RX 470 O.C Yapma

Arkadaşlar konuyu bölmek istemem ama bana da bakar mısınız? Konuyu hep öne çıkarıyorum kimse bakmıyor :( Ekran kartı O.C dan anlayan varsa açtığım konuda bana yardımcı olabilirler mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim. İlginiz için teşekkür ederim iyi forumlar. :)
ASUS RX 470 O.C Yapma

Stabilitenin bozulması kartın sürekli olarak ubuşekilde çalışacağı anlamına gelmez. Default'a döndüğünde sıkıntılar ortadan kalkar.
Ancak sen karta kalıcı zarar verirsen, o hasar elbette kalıcı olur.

Ben şundan bahsediyorum; frekans artışı ile karta zarar vermen çok zor :) korkman gereken bir işlem yapmıyorsun.
En kötü ihtimalle ekran görüntüsü at, bizler neyi ne kadar artıracağını söyleyelim.

ASUS TUF Gaming 1650 Super değerleri kaç olmalı ne yapayım?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2020-11-07 122527.png
    Ekran görüntüsü 2020-11-07 122527.png
    121,6 KB · Görüntüleme: 137
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı