Ekran kartının altına 2 adet PWM fan takmak

ravenbackk

Decapat
Katılım
25 Şubat 2022
Mesajlar
56
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar ekran kartımın altında 2 adet fan yuvası mevcut.
Oraya 2 adet SilverStone ARGB Air blazer 12mm fan almayı düşünüyorum. Ekran kartı sıcaklıgım RDR 2 ve God of War tarzı oyunlarda 77 derece oluyor.
Amacım 70-75 arasına düşürmek. Ekran kartı fanım 1950 RPM'de çalışıyor. Sizce etkisi olur mu fanların? Yoksa hava akısını bozar mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fanları takacağınız yerin altında PSU varsa ve havayı içeriye doğru verirseniz sıkıntı olabilir. PSU sıcaklığını doğrudan ekran kartına üflemiş olursunuz.
 
Fandan ziyade daha basit önlemler alabilirsiniz. Bunların en faydalısı undervolt ve fan ayarı yapmaktır. Diğer bir seçenek olarak kasa sirkülasyonunuz iyi değilse kasa değişimi olabilir ama bütçeyi etkiler. Ekran kartı nedir? Kasa nedir?
 
EVGA FTW3 Ultra 3080 12 GB ekran kartim mevcut. RDR 2 God of War tarzı oyunlarda 4K oynuyorum 390-400 watt güç tüketiyor. Kasam Dark Guardian,
Fanlarım 1600 RPM de dönüyor yük altındayken. Undervolta sıcak bakmıyorum.
Ekran kartı fanım %65'te dönerken 78 dereceleri görüyor oyunda. Daha fazla yapmak istemedim. Zaten 2000 RPM de dönüyor çünkü ekran kartı fanları.

PSU içinse evet altında PSU var NZXT'nin 850W modeli. Dediğiniz mantıklı geldi ama genelde işe yarar diyorlardı o yüzden sorayım dedim.

Fanları takacağınız yerin altında PSU varsa ve havayı içeriye doğru verirseniz sıkıntı olabilir. PSU sıcaklığını doğrudan ekran kartına üflemiş olursunuz.
evet aslında havayı içeri doğru vericem en mantıklısı öyle olur ama psu sıcaklığını vs hiç hesaba katmadım evet. internette işe yarar diye okumuştum
 

Dosya Ekleri

  • 1679868945107.jpg
    1679868945107.jpg
    106,9 KB · Görüntüleme: 113
Düzgün undervolt ayarını bulursanız performanstan kayıp vermeden sıcaklığı düşürebilirsiniz. Tabii tercih meselesi. Diğer taraftan böyle güçlü bir karta yük bindirirken 78 derece normal geldi. FTW3 için biraz yüksek olabilir ama genel olarak normal gibi.
 
Hiçbir işe yaramıyor, aksine PSU'dan yükselen sıcak havayı, daha hızlı bir şekilde kartada yönlendiriyorsunuz. Ayrıca ekran kartına çok yakın konulduğu için, ekran kartı fanlarının dengesini de bozma ihtimali var. Bu konuda işe yaramayacağını bilmeme rağmen elimde fazla fanlar varken aparat satın alıp denedim sonuç 1 derece bile katkı sağlamadı.
 
O zaman tek çare ekran kartı fanımı hızlandırmak gerekiyor gibi. 78 dereceye ekran kartı fanım 1900 RPM çalışırken ulaşıyor. Mevcutta 2200 RPM gibi rakamlarda calıstırırsam 75 derece oluyor ama bu da fan ömrünü azaltır gibi hissettiriyor. Öyle kararsızlıgın icindeyim :D
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı