Ekran kartının ömrünü kısaltan uygulamalar

Başka bir hata da ben eklemek istiyorum; Canı sıkıldıkça FurMark testi açmak.
Yazmayı unutmuşum, bazı manyaklar Furmark testinde gözü sürekli 30-35 kere hızlı hızlı kapatarak dalgalanma yapıyorlar ve kart dalgalanma sonucu arızalanıyor. Furmark testinde gözü açmak kapamak tehlikelidir.
Undervolt'un zararlı olduğuna dair daha önce hiç bir yazı görmemiştim kaynağınızın ne olduğunu sorabilir miyim?
Kartın Chipsetine fazla ayarsız bir akım geliyor, arızalı olarak bazı kartlar alıyorum ve chipset arızası olanların çoğuna UV yapıldığını gördüm.

Yazmayı unutmuşum, bazı manyaklar Furmark testinde gözü sürekli 30-35 kere hızlı hızlı kapatarak dalgalanma yapıyorlar ve kart dalgalanma sonucu arızalanıyor. Furmark testinde gözü açmak kapamak tehlikelidir.

Kartın Chipsetine fazla ayarsız bir akım geliyor, arızalı olarak bazı kartlar alıyorum ve chipset arızası olanların çoğuna UV yapıldığını gördüm.
Furmark testinde göz nasıl kapatılıyor? İlk kez duydum.

Furmark testinde gözü açıp kapatmak tam olarak ne oluyor hocam?

Kaç sayfa bu konuda yazı okudum UV'nin zararlı olduğuna dair en küçük yazıyla karşılaşmadım.
Ayrıyeten Radeon uygulamasında da overclock yapmak istediğim zaman bana uyarı mesajı çıkarıyor voltajı düşürdüğümde böyle bir uyarı filan yok.Eğer gerçekten böyle birşey olsaydı şirket bunun için de bir uyarı koyardı ve garanti dışına bile çıkardığına dair en ufak bir uyarı yok.
İddanız asılsız.

Son yıllarda moda olan ve kartın sessiz çalışması için belirli dereceye kadar fanın çalışmaması veya sessizlik için fanın düşük hızlarda çalışmaya meyilli olarak ayarlanması çok kötü bir şey bence.
Kart belirli dereceye gelinceye kadar fanlar çalışmayınca kart sürekli belirli bir dereceye maruz kalıyor. Ayrıca üreticiler standart bir fan profilini (derecelere göre fan hızları) birçok modele uyguluyorlar anladığım kadarıyla. Mesela Asus en pahalı, 3 fanlı ve iyi soğutmalı serisi olan Rog Strix ile Dual serisine aynı fan profilini uygulayınca haliyle alt seviye soğutmalı model ısınıyor.
MSI RTX 2060 VENTUS XS kullandım ve şu an ZOTAC RTX 2070 MINI kullanıyorum.
MSI AFTERBURNER ile fan profili belirleyince bariz ısı farkı oluyor. 70'li derecelerde %100 fan hızı ayarlamadan üstelik. İki kartta da uyguladım.
Diyeceksiniz ki fanın ömrü gidiyor. 25 yıldan fazladır bilgisayar toplarım ve kullanırım. Yok böyle saçma bir laf. Fanın işi o zaten. Soğutmak. Kart yanarsa geçmiş olsun denir büyük olasılıkla. Fan bozulsa ya bakımı yapılır ( varsa tozu, pisliği alnır veya yağlanır) ya da muadil bir fan takılır. Fan çapları belirli standarttır ve çin malı bir fan taksanız kafi. İşlemci değil sonuçta, ille de orjinal olsun diye en fazla 80 TL ile halledilecek fan değişimine 300-400 TL verilmez.
Normalde ekran kartı fanı 5-6 yıldan aşağı bozulmaz. Şimdiki kasalar toz filtreli üstelik. Ama düşük fan hızı veya belirli dereceye kadar fanın çalışmaması kartın ömrünü azaltabilir veya daha kısa zamanda yıpratıp performansını düşürebilir.
Çabuk ömrü biten kart üreticilerin işine gelir. Müşterinin yeniden alıcı olma süresi kısalır. MSI alırsın 3-4 yıl sonra bozulur. MSI'a kızarsın ASUS alırsın. AUS'a kızarsın GIGABYTE alırsın. Piyasaya alıcı olarak çabuk dönersin sonuçta.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı