Ekran kartının önemi nedir?

Dahili ve harici ekran kartı nedir?

Genellikle laptoplarda Intel ve AMD işlemcilerde bulunan grafik kartlarıdır
Örneğin.

1604220297830.png
Desktop 1-11-2020 11-47-50-73.png


HD 5000 falan işte
Harici ekran kartları laptoplarda genellikle NVIDIA olur.
Bir de APU işlemciler var Ryzen 3200G gibi bunlarda Vega grafik kartı var vesaire.
 
Dahili ekran kartı işlemcinin içerisindeki bir birim.
Harici ekran kartı ise anakartın PCI Express soketine takılan ayrıca bir donanım.

Şöyle ki, işlemcilerin içerisinde basit seviyede grafik hesaplaması yapan bir birim daha oluyor. Buna ıntegrated GPU yani dahili GPU deniyor. Harici GPU ise ekran kartları, yani işlemci dışında bulunan, yüksek grafik hesapları yapabilen dolayısı ile yüksek güç tüketen harici donanımlar bunlar da external GPU yani harici GPU oluyor.
 
  1. Oyun veya yazılım genellikle hepsine ihtiyaç duyar. Dolayısıyla kasma yapar.
  2. Hız ve VRAM olarak yeterliyse bazı eski oyunları oynayabilirsiniz ancak HD 4000 düşük bir ekran kartı.
  3. Dahili.
  4. Dahili ekran kartı ağır yük gerektirmeyen işlemlerde, günlük işlemlerde kullanılıyor. Daha az güç tükettikleri için tasarruf ve stabilite için kullanılıyor genel olarak. Ekli olduğu sistemde bir zararı yoktur.
  5. Harici ekran kartı ise çekirdek hızı, bellek hızı, VRAM kapasitesi olarak haricilere göre çok daha yüksek olduğu için yüksek performans isteyen durumlarda işimize yarar.
  6. Dahili ekran kartı işlemci içerisinde bulunan farklı bir birimdir. Ekstra bir soğutuya ihtiyaç duymazlar işlemciyle birlikte olduğu için işlemcinin soğutucusunu kullanırlar. ve yukarıda belirttiğim işlemlerde kullanılır. Harici ekran kartı ise adı üzerinde kendine has özellikleri vardır ve performans için kullanılır.
 
1. Oyunun önceliği hangi donanıma olduğuna göre değişir ama çoğunlukla evet.
2. Oynamanız zor oynasınız dahi keyif olmazsınız çok düşük FPS verir.
3. İntel HD Graphics ismindeki veya AMD Vega ismindeki tüm kartlar dahilidir. Yani işlemciyle bütünleşiktir.
4. Dahili ekran kartları düşük güç tüketimi sağlar yani kullanım ana amacı masaüstünde görüntü vermektir. Kötü yanı grafik gerektiren işlerde çok zayıflardır. Oyun vs. gibi. Diğer kötü yanları kendi belleklerine sahip olmadıkları için sistem RAM'ni kullanırlar. Haliyle bilgisayar performansında dezavantaj bir etkileri var.
5. Harici ekran kartları dahililere göre çok daha güçlüdür. Amaçları yüksek grafik işleme konularında kullanılmaktadır ve daha rahat oyun vs oynatır. Bir avantaji da kendi video bellekleri vardır. Bu yandan avantajlıdır. Kötü yanları çok enerji tüketirler ve ısınma yapabilirler.
6. Dahili ekran kartı işlemciye bağlı ana amacı görüntü veren düşük performans sunan aygıtlardır. Harici yüksek performans sunan çizimlerde ve oyunlarda kullanılan AMD ve Nvidia gibi kartlardır. Yüksek performans verirler.
 
Ekran kartı GPU demektir. CPU ise işlemci demektir. Onboard ekran kartı = Dahili ekran kartı.

1- Evet, yapar.
2- Evet şuan ki GPU ile her oyunu oynayabilirsin, açabilirsin.
3- Şuan ki dahili GPU.
4- Faydası mesela ekran kartın bozuldu ve ekran kartın yok. Ekran kartı olmadan monitörü Dahili GPU'ya bağlarsan görüntü sağlarsın. Zararı yoktur.
5- Harici ekran kartının faydası dahili ekran kartına göre çok daha performanslıdır. Bu yüzden harici ekran kartı alma imkanın varsa alabilirsin (Oyun oynamıyorsan pek bir yararı yok gibi.). Zararı ise yoktur.
6- Dahili ekran kartı işlemcinin kendi üzerinde olan GPU'dur. Dahili ekran kartı PC'nin RAM'lerinden beslenir. Dahili ekran kartında maximum 2 GB RAM kullanır. Örneğin 8 GB RAM varsa 2 GB dahili ekran kartına 6 GB ise sisteme ayırır sistem kendisini. Harici ekran kartı ise anakartın üzerinde bulunan PCI Express x16 slotuna takılır ve dahili ekran kartına göre ve harici ekran kartı özelliklerine göre çok daha performanslıdır.
 
Bir de APU işlemciler var Ryzen gibi bunlar da ise yine işlemcinin içinde yüksek performanslı grafik birimi var ama hem bu hem işlemciyi daha çok yorar ve daha stabil etmek lazım RAM frekansıdır, miktarıdır, soğutmadır vs.
 
1- Mesela bir oyunda RAM işlemci gibi şeyler yetiyorsa ekran kartı yetmese kasma yapar mı?
2- Intel HD Graphics 4000 var ve VRAM 1700 MB gösteriyor AMD veya NVIDIA ekran kartları yazan oyunu oynayabilir miyim?
3- Ekran kartım dahili mi yoksa harici mi?
4- Dahili ekran kartının faydaları ve zararları neler?
5- Harici ekran kartının faydaları ve zararları neler?
6- Dahili ve harici ekran kartı nedir?

1. ekran kartı CPU'nun aksine paralel işlemler yapmakta daha iyidir bu sebeple ekrana piksel yansıtma gibi işlemlerde diğer parçalardan daha önemlidir. CPU seri işlemlerde daha iyidir ve ekrana bir şey yansıtılırken her kare için bir hesaplama yapar bu sebeple FPS arttıkça işlemcinin görevi de artar. RAM'ler de verilerin kısa süreli olarak tutulduğu bellektir, hızı arttıkça işlemci hesaplama yapacağı verilere daha çabuk erişim sağlar. Ama en önemlisi ekran karı çünkü ekrandaki pikselleri hesaplamakla görevli olan birim ve oyunlarda çok büyük artı sağlar.
2. AMD NVIDIA ekran kartı yazan oyunların minimum gereksinimleri onlar. Sizin gpunuz bu ekran kartlarından daha kötü gibi duruyor. Yani oyunu zevkle oynayamazsınız.
3. ekran kartınız Intel'in işlemcileriyle gelen dahili gpudur.
4. dahili GPU daha az güç tüketir, işlemcinin içine entegre bir şekilde geldiğinden masrafı azaltır, laptop gibi kısıtlı alana sahip cihazlarda yer kaplamaması sebebiyle iş görür. Ama performansı daha kötüdür, işlemci ısındığında ısınır ve performansı düşer, ayrı bir VRAM'a sahip olmadığından sistem raminden kullanır ve bu RAM hem GPU'ya hem CPU'ya yetmediğinden sistemde yavaşlamalar görülebilir.
5. harici GPU daha performanslıdır, ayrı VRAM'i vardır, kendi soğutması sayesinde performans düşüşleri azalır. Ama fazla güç tüketir, pahalıdır ve büyük yerler kaplar.
6. dahili ve harici GPU arasındaki fark şöyle biri kendine özel PCB'de gelir (yani anakart) bu sayede bu anakartın üstüne rahatça VRAM mosfet tarzı şeyler konumlandırabilir ekran kartı üreticileri, dahili GPU ise işlemcinin bir parçasıdır, ayrı bir parça değildir.
 
1) Evet, bknz. benim sistemim.

2) Eğer sistem gereksinimlerinde HD 4000 veya dengi bir Nvidia/AMD kart yazılmamışsa, yüksek ihtimalle hayır.

3) Dahili bir ekran kartı.

4) Kapalı ve dar bir mekanda olduğundan failure ihtimali daha yüksek ve kendine ait VRAM'i yoktur. Sistem RAM'ini paylaşır. Bu yüzden performansı düşer. Avantajı ise işlemcinizde ücretsiz bulunur ve daha az güç tüketir.

5) Daha geniş bir yerde olduğundan daha iyi soğutulabilir ve performansları genelde daha iyi olur. Sistem RAM'ini paylaşmazlar. Dezavantajı, çok yer kaplarlar ve pahalı olurlar genelde.

6) Dahili ekran kartı, anakartta veya işlemcide olur. Ayrı, kocaman bir kartta bulunmazlar. Harici ekran kartı ise, PCI veya PCI-E slotundan takılan bir, bir nevi genişleme kartıdır.

CPU = Central Processing Unit. İşlemci anlamına gelir.
GPU = Graphics Processing Unit. Ekran kartının asıl çipini verilen ad.
Onboard = Dahili : Bir parçanın içinde bulunmak.
 
1- Öncelikle ekran kartının prensibi normalde işlemcide işlenecek görüntünün ekran kartında işlenerek işlemcinin rahatlatılmasına dayanır. Oyunun eski bile olsa bir ekran kartı almanı öneririm çünkü işlemci üzerinden oynarsanız yüksek ihtimal bayağı kasıcaktır.
2- Bahsettiğin Intel HD Grap. İşlemcideki görüntü işleme birimini ifade eder. Oyunları açabilirsin ama yüksek ihtimal çok fazla kasıcaktır.
3- Ekran kartın dahili.
4-Dahili ekran kartı işlemci üzerinden işler görüntüyü ve oyunlarda sistemi hem zorlar hem de düşük FPS almana neden olur? Özetle sistemine bir ekran kartı satın almazsan dahili ekran kartını kullanmış olursun.
5- Harici ekran kartı dediğimiz şey PCI-e slotlarına takılan adı üstünde harici bir karttır. Piyasada GTX 1660, RTX 2080, RX 5700 şeklinde dolaşan kartların tümü haricidir. Oyunlardaki sistem gereksinimlerinde ekran kartına çok dikkat etmek gerekir cünkü ekran kartınız oyunun gereksinimlerini karşılamıyorsa oyunu oynayamazsınız ya da can çekişerek oynarsınız.
6- Yukarıda anlattıgım gibi eğer sistemi toplarken içine bir ekran kartı takarsanız haricidir. Eğer ki sisteme ekran kartı takmazsanız görüntü işlemciden işlenir bu da dahili ekran kartıdır.
Ek olarak: Başlıkta da yazdığınız üzere toplayacagınız bu sisteme bir ekran kartı takarsanız oyun oynamanızın onünde hiçbir engel kalmaz. i3 10100 gibi bir işlemciyle 1650 Super dengeli olacaktır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı