Ekran kartlarında custom sıvı soğutma nedir?

Sample0

Hectopat
Bu ekran kartlarında bazı kullanıcıların daha fazla ya da hızlı soğutmak için sıvı soğutma kullandığını zaten biliyordum. Ama tam olarak sistemin nasıl kurulduğu ya da tam olarak nasıl çalıştığı, ya da hangi parçaların nasıl kullanıldığı hakkında hala kesin bir fikrim yok. Bilgisayar işlerinden genellikle anlarım fakat bu "Custom sıvı soğutma sistemi" hakkında pek bir bilgiye sahip değilim. Ondan bu konuyu açma gereği duydum. Custom sıvı soğutma sistemi tam olarak nasıl çalışıyor? Ne kadar maliyetli? Bu sistemi kurmak için tam olarak hangi parçalar lazım ve nasıl kullanılmalı? Normal bir soğutma sisteminden ne kadar farklı? Şimdiden verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.

Custom sıvı soğutma; borular, bloklar, pompa ve radyatörün birbirinden ayrı olduğu ve isteğe göre boru hattı dizaynı yapılabilinen bir sistemdir. Tasarım yapıldığında bambaşka bir hava katıyor.
Ancak sistem kapalı devre olmadığı için kurulumu tecrübe istiyor ve her ne olursa olsun bir tehlikesi var. Sonuçta bir sıvı ile uğraşılıyor, bilgisayara değme riski var.
Kurulumunda ise evine musluk çekmekten bir farkı yok. Boruları istenilen şekilde kesip eğdikten sonra montajı yapılıp sıvı ekleniyor.
Bana soracak olursanız ekran kartına sıvı soğutma pek mantıklı değil, zaten tehlikeli derecelere çıkmayan aletler. İşlemciye de kapalı devre bir sistem alıp çözersin.
Para umurunuzda değilse ve bilgisayarı çöp etmeyi göze alırsanız görüntü müthiş olur, onun dışında çok da gerekli bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Custom sıvı soğutma; borular, bloklar, pompa ve radyatörün birbirinden ayrı olduğu ve isteğe göre boru hattı dizaynı yapılabilinen bir sistemdir. Tasarım yapıldığında bambaşka bir hava katıyor.
Ancak sistem kapalı devre olmadığı için kurulumu tecrübe istiyor ve her ne olursa olsun bir tehlikesi var. Sonuçta bir sıvı ile uğraşılıyor, bilgisayara değme riski var.
Kurulumunda ise evine musluk çekmekten bir farkı yok. Boruları istenilen şekilde kesip eğdikten sonra montajı yapılıp sıvı ekleniyor.
Bana soracak olursanız ekran kartına sıvı soğutma pek mantıklı değil, zaten tehlikeli derecelere çıkmayan aletler. İşlemciye de kapalı devre bir sistem alıp çözersin.
Para umurunuzda değilse ve bilgisayarı çöp etmeyi göze alırsanız görüntü müthiş olur, onun dışında çok da gerekli bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Custom sıvı soğutma için özel olarak çıkan ekran kartlarını görünce merak ettim. Bir tanesini de almayı düşündüm ama bu sistemler hakkında bilgim olmadığından sormak istedim. Çok mu riskli dersiniz? Düzgün bir şekilde bilen birine sistemi kurdursam bile bilgisayarın çöp olma ihtimali var mı? Ya da en azından çok mu yüksek bir ihtimal? Şu dönemde kimsenin şak diye sıfırdan bir sistem kurabileceğini sanmadığım gibi, ben de o yükün altına giremem. O yüzden çok çok tehlikeliyse bu sevdamdan vazgeçeceğim. Ayrıca cevabınız için teşekkürler.

Custom sıvı soğutma için özel olarak çıkan ekran kartlarını görünce merak ettim. Bir tanesini de almayı düşündüm ama bu sistemler hakkında bilgim olmadığından sormak istedim. Çok mu riskli dersiniz? Düzgün bir şekilde bilen birine sistemi kurdursam bile bilgisayarın çöp olma ihtimali var mı? Ya da en azından çok mu yüksek bir ihtimal? Şu dönemde kimsenin şak diye sıfırdan bir sistem kurabileceğini sanmadığım gibi, ben de o yükün altına giremem. O yüzden çok çok tehlikeliyse bu sevdamdan vazgeçeceğim. Ayrıca cevabınız için teşekkürler.
Sistem kurulduktan sonra sorun çıkma olasılığı sıfıra yakın; asıl sorun kurulum yaparken. Soğutma sıvısı olur da bir yere damlar ya da montaj düzgün olmaz ve hava almak için pompayı açtığın an yanlardan şarıl şarıl sıvı akarsa sıkıntı.
Tecrübeli birinin elinde çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama custom soğutmanın buna değeceğini de düşünmüyorum.
Yazınızda bahsettiğiniz gibi asıl amacınız görüntüden çok soğutma performansı ise hiç gerek yok. Güzel bir işlemci soğutucu ve düzgün hava akışına sahip bir kasa ile mükemmel bir bilgisayar toplanır.

Custom sıvı soğutma için özel olarak çıkan ekran kartı modelleri var. Onları sıvı soğutmasız kullanma gibi bir şansım yok muhtemelen. O zaman ne yapmam gerekir sizce?

Onları sıvı soğutmasız kullanma gibi bir şansım yok muhtemelen.
Sıvı soğutmasız bir anlamı yok zaten.
O zaman ne yapmam gerekir sizce?
Aynı kartın normal fanlı halini almak. Hem daha ucuz.

Türkiye de çok paran yoksa yapılacak iş değil, bir sorun çıksa ödeyecek durumun olmayacak belki. Normal bir sistem kur keyfine bak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı