Ekran kartlarında DirectX nedir?

Makaleler
2
Daha fazla  
Herkese merhaba öncelikle. Bu konuda ekran kartları hakkında merak ettiğim şeyleri bilen kişilerden öğrenmeye çalışmak ve ben öğrenirken de bilmeyenlerin de faydalanmasını sağlamak için bu konuyu açtım.
Sorularım şunlardır:
1- Ekran kartlarında DirectX (DX) nedir ve o değer az olunca ne olur, çok olunca ne olur?
2- Oyuncular için ekran kartlarının bellek arayüzü olarak 384 Bit yeterli midir?
3- Ekran kartının RAM Kapasitesinin ortalama olarak makul değeri (Fiyat olarak değil) nedir?
4-Technopat'ın 'GTA 5 için PC Toplama - Intel Haswell' videosundaki ekran kartı GTA 5 için yeterli midir?

Evet arkadaşlar sorularım bu kadar. Bu işlerden anlayan ağaimden ablalarımdan yardım istiyorum. Şimdiden Herkese Teşekkürler.

1) Daha iyi görsel ve ses öğeleri olan oyunların, bize sunulması için gereken sistemlerden biri de DirectX'tir. Microsoft, özellikle Windows 95'in çıkması ile birlikte oyun yapımcılarını çıkmaza sokan korumalı bellek yönetimi (oyunlarda direk belleğe ulaşılmasında sorunlara yol açmasına sebep oldu.) sorunu ortadan kaldırmak, oyunlarda direk belleğe erişim zorunluluğunu ortadan kaldıracak bir sistem geliştirdi. ‘’ DirectX ‘’ Günümüzde hızla gelişip çoğalan ekran kartı furyasının temelleri o zamanlar atılmıştı. Yeni ekran kartları çıkıyor, her kart için oldukça masraflı ve zaman alacak bir iş olacagı içinde, her kartın kullanabilecegi bir yazılıma ihtiyaç doguyordu.

Windows programlarına donanımları ile hızlandırılmış yüksek performanslı çoklu ortam desteği sunan API'lardan oluşan DirectX, uygulamalarla donanımların anlaşıp programın çalıştırılması mantığı ile hareket eder. Kullanılacak programın kodları, API'a aktarılır ve bu kodlar ekran kartının kullanabileceği şekle çevrilip ekran kartına ulaşır. En sık kullanılan API'lar, OpenGL ve Direct3D'dir.

Genel olarak DirectX, oyunlar ve uygulamalar ile grafik kartınızı çalıştıran driverler, ses ve diğer bilgisayar donanımları arasındaki bağlantıyı sağlayan bir arayüzdür. Bir oyunda gerçekçi efektler, sesler elde etmek için görüntü ve ses kartınızın yeteneklerine ulaşmamızı sağlar. DirectX, donanıma direk ulaşarak oyunlarda ve uygulamalarda (video playback, capture, TV görüntüleme, joystick ve mouse ara yüzleri, çoklu oyunlar) daha hızlı olarak sistemin çalışmasını sağlar.

2) Yeterlidir, marka ve modelde önemli tabii.

3) 2 GB.

4) Yeterlidir, GTX760'ın bile yeterli olacağını düşünüyorum ben Ultra ayarlar için.

1- DirectX ekran kartının güncelleme sürümüdür? DirectX 11.2 şu an için en güncel sürümdür.
2- 384 Bit yeterlidir fakat ekran kartının modeli de önemlidir. Çünkü bazılarının soğutması daha iyi olduğu için daha çok performans alırsın.
3- 3GB yeterlidir oyuncular için.
4- Adı üstünde evet.

1. DirectX bir yazılım, günümüz oyunları bu yazılım olmadan bilgisayarımızda çalışamazlar. Farklı sürümleri vardır. Ekran kartımız bu yazılımın sürümlerini desteklediği oranda günceldir. Mesela Crysis 3 DirectX'10'da çalışmıyor, ekran kartımız DirectX 11 destekli olacakki çalışsın. Sırf bu yüzden AMD Radeon 4850 ekran kartları işe yaramaz duruma geldi.

2. 384 Bit bant genişliği iyidir. 64, 128, 256, 512 gibi değerleride vardır. Buradaki rakam arttıkça veri alışveriş hızı artar. Şöyle düşün karayollarında dört şeritli otoban ile çift şerit yol arasındaki fark gibi ancak ekran kartındaki işlem birimi de çok önemlidir.

3. Genel olarak 2 GB ve üzeri günümüz oyunları için yeterli.

4. GTX 750 Ti'dan itibaren bütün GTX serisi GTA 5 için yeterli olacaktır.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı