Ekran kartlarındaki tek fan ve çift fan farkı

coldzero06

Kilopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Ekran kartlarındaki fanların tek veya çift olması neye göre belirleniyor? Tek fanla çift fanın farkı nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Arada sadece soğutma farkı yoktur. Tek fanlı modellerin %95'lik kısmının çift fanlı modellere göre VRM bileşenlerinin faz gücü daha azdır. Bu da çok kısıtlı overclock imkanı demektir. Ayrıca tek fanlı modellerde GPU frekansı fabrika çıkışlı olarak düşük gelir. Tek fanlı modellerin çoğunda komple nikel kaplamasız aliminyum soğutma plakası konulur. Tabi çift fanlı ekran kartı olup da nikel kaplamasız full alüminyum modeller de var.

Bazı kartlarda çift fana gerçekten ihtiyaç var bazı kartlara ise öylesine konmuş sanki. Misal GTX1050 çok ısınan bir GPU değil bazı modellerinin çift fanlı olması bana göre tamamen göz boyamadan ibarettir. Bir de küçük kasa ITX sisteme sahip olanlar düşündüğü güçlü ekran kartı tercihinde çift fanlı kart kasaya sığmayacağından mecburen tek fanlı model tercih edebilir.

Örnek vermek gerekirse GTX 1050Ti, tek fanlı modelinde hız aşırtma yaparsan ekran kartı fazla ısınır ama çift fanlı modemde o kadar bir ısınma olmaz. Ha bunun ne zararı var 65-70 derece gayet iyi bir sıcaklık ama tek fanlı bir GTX 1050Ti'da 100 MHz hız aşırtma yaptığında normal sıcaklık 35'den 50'ye çıkıyorsa çift fanlı bir modelde bu 35'den 42'ye çıkar gibi düşün. Buradaki rakamlar sallama ama anlatmaya çalıştığım tek fanlı modelde daha az hız aşırtma yapılır.

@Neurevt @CJack60 İkinize de katılıyorum. "Ben kartı alır kullanırım, OC falan filan bilmem" diyen adamlar için çok güçlü olmayan modellerin tek fanlı olan versiyonları tercih edilebilir, örneğin RX 460 diyelim. Kullanım şekli böyle olan adam için tek fan ve çift fan arasında olağanüstü bir fark beklemek bence doğru değil, ancak daha üst seviye GPU'ya sahip kartlarda -en az- çift fan şart.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı