Ekstrüder motoru düzgün çalışmıyor

Amiidamaru

Megapat
Yer
İstanbul
Selamlar,

Ekstrüder motoru bazen çalışıyor bazen çalışmıyor. Durum, makine boştayken move menüsünden e motora komut verdiğimde de aynı. Baskı sırasında da aynı.

Bazen 100mm komut verince filamenti itiyor bazen hiç kıpırdamıyor. Bazen baskı ortasında çalışmayı kesiyor bazen en başta bile başlamıyor.

Uzun süredir sorunsuz olarak makineyi kullanıyordum durduk yere böyle bir sorun çıktı. Direct Drive yaptığım için bir kaç ay önce motor kablosunu lehim ile ek yaparak uzatmıştım. Kabloyu değiştirip yeni kablo lehimledim ama durum değişmedi.

Kabloya ek yaptığım zamanlarda ikinci Z motorunu da takmıştım bu sebeple vref ayarlarına da bakmak icap etmişti. Hazır onu ayarlarken diğerlerini de kontrol edeyim dedim ve ayarların doğru olmadığını gözlemledim. Şu şekilde güncellemiştim; X ve Y: 1.1V, Dual Z: 1.6V ve E: 1.2V. Daha sonra anakartı hiç açmadım.

Ender 3v2 4.2.2
Jyers E3V2-BLTouch-5x5-HS-v4.2.2-v2.0.1.bin

IMG_20221120_091653.jpg

Makinenin başka bir motoruna ait kablo ucu, extruder motorunun soketine uyuyorsa, kabloyu ona takıp motoru test etme şansın olabilir. Daha uzun süreli bir test için makinede aynı olan motor varsa birbiriyle değiştirebilirsin. Ondan da çıkmazsa, yazılımı sıfırlayıp tekrar şansını deneyebilirsin. Zorlamayacaksa yazılımdan başla, ek bir özellik eklemeden.

Makinenin başka bir motoruna ait kablo ucu, extruder motorunun soketine uyuyorsa, kabloyu ona takıp motoru test etme şansın olabilir. Daha uzun süreli bir test için makinede aynı olan motor varsa birbiriyle değiştirebilirsin. Ondan da çıkmazsa, yazılımı sıfırlayıp tekrar şansını deneyebilirsin. Zorlamayacaksa yazılımdan başla, ek bir özellik eklemeden.
Kısa süreli baskısız test yaparsam yanıltma ihtimali çok yüksek. En iyisi dediğin gibi yazılımı baştan kurayım. Varsayılan halini kullanıyordum zaten sadece kalibrasyon değerlerimin yedeğini alsam yeterli. Aklıma gelmemişti teşekkürler.

--- Güncelleme

Yazılım güncellemesi yapamıyorum. Ekran aynı güncelleme yapar gibi uzun bekletiyor ama ayarlar sıfırlanmıyor yazılım değişmiyor.

Hafıza kartını fat32 olarak formatladım, yazılım adını değiştirdim, başka kart denedim ama olmadı. Ne yapabilirim?

@Siyah Martı

Son düzenleme:
Makinenin klasik kendi firmware'ini yüklemeyi dene. O oluyorsa, aslında yüklemek istediğin dosyayı tekrar kaynağından bulup yüklersin.
Bunlardan hangisini kuruyorduk? "with adapter board" olanı mı "without adapter board" olanı mı? Adapter Board dediği bazı anakartlarda uygun soket olmadığı için ekstra bir ürün kullanılıyordu. O mu acaba?

Eskiden bu seçenek yoktu sanki. Bende BL-Touch var ama ekstra bir kart yok direkt anakarta bağlı kablosu.

Ekran görüntüsü 2022-11-23 110334.png

Bilmiyorum, bendekinde BLtouch yoktu hatırlarsan.
Şansımı denedim :)

Yazılım değiştirdim, dilimleyici değiştirdim ve başta söylediklerimi de denedim ama düzelmedi.

Motor ya da sürücünün arızalı olduğunu düşünüyorum. Motoru zaten küçük olanla değiştirecektim o yüzden linkteki ürünü sipariş verdim.

Bu motorun vref değeri kaç olmalı bulamadım bilgin var mı hocam?

Makinedeki fanları sessizleştirmek dışında makinede elektriksel bir değişim yapmamıştım. O nedenle bilmiyorum ama nette şu bilgiye ulaştım: Ender 3 V2 - Frequently Asked Questions

Bir de şu videoya rastladım:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Makinedeki driverlar farklı kullanılmışsa, değerlerde farklılıklar olabilir, dikkat et.

Makinedeki 2 motoru birbiriyle değiştirip test etmiş miydin?

Makinedeki fanları sessizleştirmek dışında makinede elektriksel bir değişim yapmamıştım. O nedenle bilmiyorum ama nette şu bilgiye ulaştım: Ender 3 V2 - Frequently Asked Questions

Bir de şu videoya rastladım:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Makinedeki driverlar farklı kullanılmışsa, değerlerde farklılıklar olabilir, dikkat et.

Makinedeki 2 motoru birbiriyle değiştirip test etmiş miydin?

Teşekkür ederim.

Motorları değiştirmeyi henüz denemedim. X motoru en kolayı olur sanırım. Fırsat bulunca denerim sonuçları da paylaşırım.

Teşekkür ederim.

Motorları değiştirmeyi henüz denemedim. X motoru en kolayı olur sanırım. Fırsat bulunca denerim sonuçları da paylaşırım.
-------
Güncelleme

Anakartı açtım ve vref değerini kontrol ettim. Daha önce ayarladığım gibi 1.2v aldım. Diğer sürücülerde de sorunla karşılaşmadım.

X motoru ile E motorunu yer değiştirecektim ama X switch kapağındaki cıvatalardan iki tanesi yalama olmuş. Cıvatayı çıkarırdım ama elimde aynı uzunlukta yedek cıvata olmadığı için tekrar takamazdım. Bu yüzden uğraşmadım.
Zaten yeni motor siparişi vermiştim. Geldiğinde onu denerim artık.

Diğer motorları sökmeye de üşendim işin aslı :)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı