Eldeki SSD'yi satıp yeni SSD almak mantıklı mı?

  • Konuyu başlatan Siya
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 275
İki disk birleşik olsa daha düzenli olurdu. Ama çok da sorun değil. Sanırım birine oyunları, medyaları atarım. Diğerini de Windows, güncellemeler, ana kullanım için kullanırım.
Disk birleştirme muhtemelen mümkündür fakat bu noktada iki diskin birbiriyle uyumu performansı düşürecektir, en mantıklısı ayrı ayrı kullanıp kendi isteğinize göre kategorilemek.
 
Samsung 860 EVO 500 GB sahibiyim ancak yetersiz geliyor. Elimdeki SSD'yi satıp 1 TB'lık bir SSD mi almalıyım yoksa 500 GB'lık bir SSD alıp bu sisteme eklememde bir sorun var mı?

Önce ufak bir teknik bilgi ile başlayayım.
Diskin modeli ve teknolojisi ne olursa olsun bir dosya yazma/okuma kapasitesi var. Örnek olarak 8petabyte diyelim.
Bu değere yaklaştıkça okuma yazma hızınız düşeceği gibi bir süre sonra disk ömrünü tamamlamış olacaktır, vadedilen performansı göremeyecek veyahut dosyalara erişim sağlayamayacaksınız.

Birçok arkadaşımız büyük ve tek bir disk kullanma hevesinde. Teorik olarak güzel olsa bile teknik olarak sorunlu bir durum.
OS çökmesi veyahut disk bozulması durumunda tüm verilerin kaybolması manasına gelir öncelikle.
Kullandığınız windows/linux sürekli sistem için bir okuma yazma işlemi yapacak. Ve bununla birlikte siz dosya açıp kaydedeceksiniz. OS her 2 durum için ayrı I/O yapacak. Bu da diskden almanız gereken performansı düşürür. Birçok kullanıcı fark etmez bunu. Windows sistemler random disk erişimi kullanır ve gördüğü ilk boşluk kadar yere veri kayıt eder ve kalanı diğer boşluklara dağıtır. Fragmante dediğimiz olay OS'un kendi yapısıdır ve siz o diski silip yeniden kurduğunuzda aynı diskden daha yüksek performans alma sebebinizde bu yüzdendir.

Önerim ise diğer arkadaşların söylediği gibi yeni bir disk alıp hem riski azalmanız hem de performansı arttırmanız.
Amakart yapısına - çıkış portlarına uygun disk modeli seçmeniz gerekiyor. Anakartın üzerindeki 4 SATA pornunun 4 tanesi de aynı seviyede olmaz. Örnek olarak 2'si 6 GB diğer 2'si 3GB SATA port değerleridi. Bazı minik ana kartlarda 1+1 şeklinde olabilir. Bunları göz önüne alarak yeni disk seçimi yapınız ve bağlantıyı sağlayınız.

Alacağınız disk ister OS için kullanın ister file depolama için. Seçim ihtiyacınıza göre, anlık kullandığınız program oyun kapasitesine göre. Aynı okuma yazma yani 550 MB'lık bir SSD alacaksanız teknolojisi yeni gözükse bile SATA'nın okuma yazma hızı malum.

Hard Disk Sentinel gibi yazılımlar ile eski hard diskinizin sağlık ve performans değerlerine göre OS veya file için seçimi değiştirebilirsiniz.

İhtiyacınız ve anlık depolayacağınız dosya boyutuna göre; anakart performans durumunu da baz alarak disk seçimi yapın.

Genel olarak da disk sayısı artması risk azaltma, buna bağlı olarak da PSU'nun fazla güç harcaması demektir. Sakın bunu 1 disk ile az enerji harcayım diye düşünerek riski Max yapmayın.
Her yeni disk fazla enerji artmasına ama farklı disklere konulan dosyaların okuma hızlarının da performansını sağlar.

Maddi durumuz, anakart sistem yapınıza göre seçim sizin.

Yaşadığım bir teknik sorunu anlatayım.
4TB'lık klasik SATA diskim vardı. Çok uzun süre Win8.1 de malum performansında kullanırken; Windows 11'e geçtiğimde bu diskde sürekli donma bazen erişim sorunları yaşıyordum. Dolayısı ile diskin ömrü bitti diye yeni disk alma psiokopozuna girdim. Daha sonra aklıma geldi ve anakart şeması ile SATA portları inceledim. Ve 10 SATA portundan sadece 4 tanesinin 6 GB olduğunu görünce diski 6 GB port-3GB portlarda değiştirerek denedim. Ama çok fazla değişim olmadı.

Geçen ay anakart-işlemci-RAM yeniledim. Eski disklerimi yeni anakarta SATA hızlarına dikkat etmeden takdım. Sonuç? 4TB sorun çıkartan diskim normal seyrine döndü.

Sorun kaynağı?
Eski anakartın yapısının Windows 11 de uyumsuzluğu diye düşünüyorum. Eski anakartımda driver güncellemesi yapmak (Intel driverları) sonucu değiştirmemiş idi.
Win 8.1 ve az kullandığım halde Windows 10'da o disk de donma yaşamadım. Windows 11'de sadece donma oluyordu.

Bu da extra bir açıklama olsun.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı