Elektrik kesintisi olmuyor ama Tunçmatik kesintisiz güç kaynağı ötüyor

garip umutlu

Femtopat
Katılım
26 Aralık 2020
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar, 10. nesil i7 işlemci (3.8), ekran kartı MSI Radeon RX 580, kasa ise Vento 700 watt. Bu sistemde oyun oynarken (örneğin Warzone) elektrik kesintisi olmuyor ama kesintisiz güç kaynağı ötüyor. Oyundan çıkıyorum, güç kaynağı susuyor. Bu normal bir durum mu? (Bu arada kesintisiz güç kaynağı 600 watt Tunçmatik.)
 
Merhaba. Line-interaktif UPS'ler; sadece direk elektrik kesintilerinde (Off-line'lardan farklı olarak açık oldukları sürece şebekeyle birebir aktif olma durumları bulunur) ) devreye girmiyor, şebekeden gelen bu voltajı, eğer kendi istediği (kendi kabul edebildiği) voltaj sınırlarında göremezse yani şebekeden gelen voltajın kalitesini beğenmeyip PC'nin çalışabilmesi için normal kabul edebildiği sınırların dışında görürse (beğenmezse) iç akülerini iç inverterleriyle anlık olarak şebeke voltajını iyileştirmek için gelen bu şebekeden ayırıp iç inverterlerini devreye alabiliyor. Bunun için bu şebekede mutlaka direk bir elektrik kesintisinin olması şartı ise bulunmuyor. Yani oyun oynarken UPS'nin direk bir elektrik kesintisi olmasa bile, line-interaktif UPS'lerin iç rölelerinin çekilip buzzer sesinin bu esnada duyulması gayet normal bir durumdur. Çünkü UPS sisteminin bir tipi olan line-interaktif özellik; şebekeyle birebir aktiflik tipi olup iç röleleriyle iç inverterlerini anlık devreye alıp/anlık devreden çıkarma durumunun şebekede çalışırken sürekli olabilmesi yüzünden bu türden şebeke aktifliği özellikleri bulunur.

Bu özelliğin çok detaylı olarak bilinmemesi, line-interaktif UPS fonksiyonunda daha yanlış anlaşılmalara neden olabilir, line-interaktif UPS'lerin gelen elektrik sürekli olduğu halde gerekirse elektriğin anlık kesilmiş gibi davranabilmesi durumu, bu anlarda gelen şebekenin elektrik kalitesinin beğenilmeyip kendi iç aküleriyle PC'ye daha kaliteli olan akü-inverter iç elektriğinin anlık olarak verilebilme amacının bulunduğu bilinmelidir. 600-700 Watt'lık UPS'lerin 700 watt PSU'ya bağlantısında ise aralarında sadece UPS destek süreleri farkı bulunur. Ancak her ikisi de anma gücü 700 watt olan bir PC'yi belirli süre farkıyla yine destekler. Kolay gelsin.

Hocam o zaman şunu sorayım. (kötü niyetle değil gerçekten başıma geldiği ve konuya hakim olmadığımdan soruyorum). Benim kesintisiz güç kaynağım 600W dı sanırım. Bilgisayarımın da 550 ydi. Sonra bilgisayarı değiştirip 800W'lık bir güç kaynağına geçmiştim ama kesintisiz güç kaynağına bağlıyken bilgisayar açılmadı hiç. Ama başka düşük wattlı bir PC'yi çalıştırmıştı. O yüzden bende kaldırmadığına kanaat getirmiştim. Bu neden olmuş olabilir sizce?
 
Merhaba. Evet, bu 800 watt'lık PC PSU gücünün tamamına yakını kullanılmışsa UPS'yle verilen net güç yeterli gelememiştir, sizin de belirttiğiniz gibi. PSU'ya bağlı PC bileşenlerinin toplam watt gücü UPS'nin anma güç (net watt) değerine çok yakın veya ondan daha azsa olası kesintilerde PC'yi çalıştırırken aküleri doluyken herhangi bir çalıştırma sıkıntısı olamayacaktır. Ancak net 600 watt UPS'ye bağlı 800 watt PC PSU'su, eğer 800 watt'a çok yakın elektrik gücünü bağlı bileşenleriyle (sistemi zorlayıcı oyunlarda ekran kartıyla birlikte toplam iç tüketimi de artar) çekiyorsa, bu durumda UPS'nin PC'yi çalıştırma gücü yetersiz gelerek yakın çıkan buzzer sesleriyle hemen kapanacaktır, net güç yetmezliği oluşacaktır.

UPS watt net gücü bir PSU'nun çekeceği net watt gücünden her zaman daha yüksek olmalıdır, 550 watt net PC PSU'su watt gücüne 600 - 650 watt UPS net watt gücü karşılığı gibi. Zaten 600 watt (UPS net) > 550 watt (net PC PSU' su) eşleştirmesinde herhangi bir çalıştırma sıkıntısı söz konusu olmayacaktır, UPS gerçekten net olarak 600 watt net elektrik gücünü sağlayabiliyorsa ve aküleri tam olarak doluysa. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı