Elektrikli Otomobil Tarihçesi

xBuLuTx

Kilopat
Katılım
10 Eylül 2016
Mesajlar
2.247
Çözümler
9
Yer
El Celler de Can Roca
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhabalar. Boş zamanlarımda Wikipedia de rastgele bilgi butonuna tıklamaktayım.
Her geçtiğimiz dakika fosil yakıtlara mükemmel derece de zam gelmeye başladı bu durum benim aklıma elektrikli otomobillerin tarihçesi hakkında bir bilgi getirdi sizlerle paylaşmak istedim:
Öncelikle İngiltere de 1907 yılında bir garajda şarj edilen MRC Midland Demiryolunu sizlere göstereyim.
t51w6kdaspp61.jpg

  • Bu bağlamda bir kaç araştırmam sonucunda hepsinde Edison marka akü olduğunu buldum.
  • Araçların 1 saatlik şarj ile 130 KM yol kat ettiğini öğrendim.
  • Petrol endüstrisinin elektrikli otomobillere yaşam şansı vermediğini anladım. Sebebinin milyarlarca fosil yakıt rezervinin olmasından dolayı düşünüyorum ki zaten araştırmalarım sonucunda böyle bir şeyin olduğu bilgisi var.
Amerika da 1908 yılında arabaların 1/3'ü elektrik ile çalışıyormuş.
1908'de Henry Ford, üretim bandı modeli ile seri üretimi başlatınca piyasa altüst olmuş.
1912 yılında gelindiğinde Ford arabanın fiyatı 650 dolara düşerken elektrikli arabanın fiyatı 1.750 dolara fırlamış.
Elektrikli arabaya dönüş için 100 yıl daha beklenilecekti.
Her ne kadar komplo teorisi olarak görülse de maalesef ortada böyle bir gerçek var...
Nasıl ki Tesla'nın bulduğu kablosuz bedava Elektrik sistemi Elektrik şirketleri tarafından yok edildiyse (Tesla'nın çalışma notlarına ölümünden sonra CIA el koydu)
Bu da aynı şekilde şirketler ve bilinmeyen güçler tarafından yok edilmiştir.

Dünyanın efendileri tarafından daha kim bilir neler neler sır haline getirildi.
Ancak bilmiyorlar ki onlardan büyük Allah var.

Sizlere böyle bir bilgi paylaşımında bulunmak istedim.
Sizin düşünceleriniz neler?
 
Son düzenleme:
Tarihi eskiye gidebilir, bu demek olmuyor ki elektrikli araçların gelişimi petrol endüstrisi tarafından yok edildi. (Ben buna inandırıcı değil demiştim.) Peki elektrikli araçların seri üretiminde çok mu geç kalındı? Evet! Üretilmemesinin en büyük nedeni de şartlara göre işlevsel/pratik olmayışı, batarya, menzil sorunu vb. sayabiliriz. Yani seri üretime geçememesinin arkasında petrol devlerinin buna izin vermiyor oluşu fln yok. Şimdiki elektrikli araçlar içten yanmalı dediğin motoru öttürüyor, sessiz sedasız 5 sn'de 100km hıza ulaşıyor. Teknoloji daha da ileriye gidecek, bataryalar daha verimli enerji tüketecek ve tüm araçlar elektrikli olacak...
 
Henry Ford içten yanmalı motorları üretmeden önce tamamen elektrikli araçlarda üretilmişti ancak çok düşük bir menzil sunmasının yanında kocaman bir pil söz konusuydu ve onun değiştirilmesi falan bayağı uğraştırıcıydı neyse ki günümüz teknolojisi ile Elon Musk inovasyon yaparak Tesla'yı geliştirdi amaç her ne kadar dünyayı fosil yakıt zararlarından kurtarmak gibi görünsede aslında elektrikli araçlar tam olarak çözüm değil diye düşünüyorum bunun sebebi ise şu an araç sahibi herkeste elektrikli bir araba olsa bu elektrik sadece yenilebilir kaynaklardan elde edilmeyecek ve fosil yakıtlar kullanılmak zorunda kalınıcak bence asıl çözüm hidrojen motoru bu konu hakkında Toyota çalışmalar göstermekte ve en son takip ettiğim kadarıyla en büyük sorun hidrojeni sıvı halde tutmak çünkü gaz halde araçlara konulursa çok fazla hacim kaplayacağından dolayı verimli olmiyacaktır.
 

Geri
Yukarı