Elektronik seçim nasıl olmalı?

Makaleler
12
Elektronik seçimin gelmesi gerektiğini savunuyorum. Yıl olmuş 2023 teknolojinin bu alanda da kullanılması gerekiyor.

Benim 2 önerimden biri şu: Yine okullara gidilecek ama oradaki makineden oy verilecek. Oylar otomatik sisteme gidecek fakat hacklenme ihtimaline karşı birden fazla yedekleme yapılacak. Özetle CDN benzeri bir sistemle veriler korunmuş olacak. Ayrıca güvenlik ekibi, sistemi takip edip denetim yapacak.

Diğer önerim ise şu: Herkes evden seçime katılacak. e-Devlet ile bu yapılacak. Şimdi diyeceksiniz ki bu iş anonimlikten çıkıyor. O zaman ilk öneri daha mantıklı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Elektronik seçimlerin nasıl olması gerektiği tartışmalı bir konudur ve birçok farklı yöntem önerilmektedir.
Evden oy kullanmak iyi bir seçenek olabilirdi, ancak bu yöntem anonimliği tehlikeye atabilir.

Elektronik seçimin gelmesi gerektiğini savunuyorum. Yıl olmuş 2023 teknolojinin bu alanda da kullanılması gerekiyor.

Benim 2 önerimden biri şu: Yine okullara gidilecek ama oradaki makineden oy verilecek. Oylar otomatik sisteme gidecek fakat hacklenme ihtimaline karşı birden fazla yedekleme yapılacak. Özetle CDN benzeri bir sistemle veriler korunmuş olacak. Ayrıca güvenlik ekibi, sistemi takip edip denetim yapacak.

Diğer önerim ise şu: Herkes evden seçime katılacak. e-Devlet ile bu yapılacak. Şimdi diyeceksiniz ki bu iş anonimlikten çıkıyor. O zaman ilk öneri daha mantıklı.

Daha masraflı olmuyor mu hocam bu, şu anki sisteme göre?

Artı olarak internetten bir haber insanlar var bunlar oy kullanamazlar, torunlarına vs. söyleseler denilen partiye atacakları meçhul benim şahsi fikrim bu.

Kağıt kalem her zaman güvenlidir. Oyunu silinemez bir mürekkep ile basarsın, akşam oy sayılımına şahitlik edersin, hangi adayın kaç oy aldığını not edersin, sonra gider sandık numarası ile ysk'da teyit edersin oylar tutuyor mu diye, tutmazsa şikayet edersin. Kağıt kalem her zaman en iyisidir. Kağıtla oy kullanma sisteminin yüzlerce yıl içinde bütün açıkları kapatıldı, hata payı %0'a yakın. Ama yazılımlar her zaman açık bulundurur. Kötüye kullanıma ise daha çok müsaittir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı