Email ve Nginx sunucusu aynı anda çalışmıyor mu?

706111

Hectopat
Makaleler
1
Arkadaşlar merhaba.

Aylar önce bir web sitesi açmıştım. Nginx sunucu yazılımı ile kullanıyorum.

Sonra birkaç gündür, Luke Smith'in Emailwiz projesi ile email server kurdum. Gerekli DNS kayıtlarını ekledim. VPS sağlayıcısı da email portunu açtı. Mail kullanıcısı da ekledim Emailwiz projesine göre.

Thunderbird ile giriş yapınca bir sorun olmuyor. Ayarları otomatik buluyor. Yanlış şifre girersem sunucuya bağlanılmıyor, kullanıcı adı/şifre yanlış diyor. Doğrusunu girince de oturumu açıyor.

Ama mail gönderirsem, karşıya ulaşmıyor mail. Ya da karşıdan gönderirsem de alınmıyor.

@bitwise
Bu da DNS kayıtları;

1733692281225.png

Sorununuzun kaynağını belirlemek ve çözmek için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Paylaştığınız DNS kayıtlarında bir sorun olabilir veya e-posta sunucusu yapılandırmasında eksiklikler olabilir. Şimdi, durumu adım adım inceleyelim:

Kontrol Edilmesi Gerekenler​

1. MX Kayıtları:
    • MX kaydınızın doğru yapılandırıldığından emin olun. MX kaydı, alan adınıza gelen e-postaların hangi sunucuya yönlendirilmesi gerektiğini belirler. Görselde bir MX kaydı mevcut, ancak alan adınız ile mail sunucunuz arasında uyum olduğundan emin olun.
  2. PTR Kaydı (Reverse DNS):
    • Çoğu e-posta sağlayıcısı, spam koruması için PTR kaydını kontrol eder. VPS sağlayıcınızdan, IP adresiniz için alan adınıza uygun bir PTR kaydı oluşturmasını istemeniz gerekir.
  3. SPF Kaydı (TXT Kayıtları):
    • DNS kayıtlarınızda SPF kaydı eklenmiş mi? SPF kaydı, hangi sunucuların alan adınız adına e-posta gönderebileceğini belirtir. Örnek SPF kaydı:
    • V = spf1 MX ~all
      Bu, sadece MX kaydında belirtilen sunucunun e-posta gönderebileceğini belirtir.
  4. DKIM ve DMARC:
    • Görselde bir DKIM ve DMARC kaydı var. Bunların tam ve doğru şekilde yapılandırıldığından emin olun. DMARC kaydı, özellikle hata durumlarını raporlama ve spam önleme açısından önemlidir.
  5. Firewall ve Portlar:
    • VPS sağlayıcınızın portları açtığını belirtmişsiniz, ancak aşağıdaki portların açık olduğundan emin olun:
      • SMTP: 25, 587
      • IMAP: 143, 993
      • POP3 (opsiyonel): 110, 995
  6. Loglar:
    • Mail sunucunuzun log dosyalarını inceleyin. /var/log/mail.log veya /var/log/maillog gibi dosyalarda hata mesajları olabilir. Örnek:
      • Hata: "Relay Access denied"
      • Çözüm: Bu hata genelde, gönderilen alan adının sunucu tarafından tanınmadığını belirtir. Sunucu yapılandırmanızı kontrol edin.
  7. Mail Test Araçları:
    • E-posta sisteminizin doğru çalıştığından emin olmak için Mail Tester gibi bir araç kullanabilirsiniz. Size SPF, DKIM ve DMARC ayarlarını detaylıca kontrol eder.

Çözüm Önerisi​

Eğer yukarıdaki kontroller sonucunda hala sorun yaşıyorsanız:
  • DNS kayıtlarını detaylı kontrol etmek için daha net bir liste sağlayabilirsiniz.
  • Sunucu log dosyalarından hata mesajlarını burada paylaşabilirsiniz.
  • Ayrıca, Thunderbird'deki hesap ayarlarının doğru yapılandırıldığından emin olun (SMTP portu ve kimlik doğrulama ayarları dahil).

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı