Detaylı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınızı okudum.
Temiz bir şekilde yatırım yapmak istiyorum, en temiz ve mantıklısı hangisiyse. Aradığım şartlar bunlar, daha fazla tanıtmam gerekiyorsa söylerseniz o detaylardan da bahsedebilirim. Bu durumda, ( makas aralığından dolayı şu anda bankadan almayı düşünmüyorum sanki fakat şunu sormak istiyorum, uzun vadede bankadan ya da fiziki olarak alınan altının sağladığı karlar arasında dağlar kadar fark olur mu? Yoksa kısa süreli yatırımda örneğin birkaç yıllık süre zarfında mı fark olur? Bu fark gerçekten de zarar ettim diyeceğimiz kadar bir fark olur mu?) kuyumcudan altın almayı mı, yoksa Kuveyt Dinarı ya da İsviçre Frangı arasından hangisini önerebilirsiniz?
Bir de Dinarın petrol satımındaki herhangi bir değişikliğe gidip bir anda değer kaybetmesi gibi bir şey söz konusu olabilir mi? Olacak olursa bunu anlayabilir miyiz? İsviçre Frangının değer kaybetmemesinin sebebi nedir?
4. maddedeki hassasiyetinizden dolayı da çok teşekkür ederim, dediğiniz konularda yeterli bilgim olmadığı için de şu anlık orayı askıya alıyorum.
Öncelikle dediğim gibi temiz olması kısmı göreceli size göre bir bankayla çalışmak temiz değilken başkası için bir banka ile çalışmamak kirli. Bu konu tamamen sizin şahsi kararınız. Bana bir şey demek düşmez.
Altın Adına: Bankalar altın ve dövizden inanılmaz makaslar alıyor doğrusu edeceğiniz karı alıyorlar desem yeridir.
Altın alıyorsanız Altın+Dolar getirisi için alırsınız zaten bu ikisi yükselirse aynı anda kar ettiniz demektir. Çünkü AU yani Altın alan buna yatırım yapıyor demektir.
Dinar için: Petrolün ve Kuveyt'in siyasi riskleri geçerli olup bunu göze almanız gerekiyor. Örneğin: Petrolün etkisinin azaldığı bir gelecek projeksiyonu, Kuveyt'in İşgal edilmesi vs. her yatırımın bir riski vardır ve bu riski göze almanız gerekir en risksiz denen yatırım bile riskli olduğu için genel olarak hep "risk" uyarısında bulunuruz. Bu bir mecburiyet ve hatırlatma sorumluluğudur.
İsviçre Frangı açıklamam gerekirse: İsviçre dünyanın para kasası denebilir bütün iş adamları, siyasetçiler, ünlüler, iş adamları, borsacılar, istihbaratçıların en az bir tane İsviçre banka hesabı vardır. İsviçre devleti bankacılık verilerini vermediği için veya verme konusunda inanılmaz isteksiz olduğu için bunu bilen bu tarz elitler parasını buraya yatırır. Yani İsviçre karışırsa bu kişileri ve haliyle tüm siyasetçileri vuracağından kimse böyle bir şey istemez. Aynı durum Pasifik kıyılarındaki Off-Shore adaları içinde geçerlidir.
Genel olarak dini açıdan yorum yapmayacağım fakat o konu içinde ağır bir hassasiyet güdüyorsanız "Yerli" ve ağırlıklı olarak körfez sermayeli "İslami" olduğunu öne süren bankalar var onlarla çalışabilirsiniz. Fakat mesela bu adamlarla çalışırken size gelip "ABD Borsası" diyecekleri günleri görmeniz mümkün işte burada aklınıza "Neden Paramla ABD'yi finanse edeyim?" cinsinden sorular gelecektir. Bu konu aşırı teferruatlı ve belirsiz olduğu için bugüne kadar kimseye bir şey dayatmadım veya dikte etmedim. Karar sizin, ben öyle aşırı dindar birisi değilim bunu hatırlatmış olayım.
İyi Sosyal'ler.
TÜPRAŞ Koç holding gibi batmayacak kadar büyük ülkemizin en sağlam şirketlerinin hisselerini eğer ki hisseleri bilmiyorsan fonları araştırabilirsin. Burada ki herkes yatırım tavsiyesi değildir demek zorunda öneride bulunsak bile eğer ki okulunu okumadıysak sürekli dolar biriktirmek enayilik olma ihtimali yüksek çünkü doların kendi enflasyonu var bunu çoğu kişi göz ardı ediyor borsa-fon-kripto gibi yatırım araçlarında bilgi yoksa en güvenli liman Altın kısa vadeli Eurobond (Avroli) fonları yazdıklarımın yatırım tavsiyesi niteliği yoktur.
Bu Mesaj araya kaçmış ama merak edenler olacaktır o yüzden cevap vereceğim.
Ara Bilgiler: Okursanız metinleri daha rahat anlarsınız.
Temettü: Şirketler tarafından yatırımcılarına ödenen kar payı.
Holding: Birden fazla büyük şirketin tek çatı altından yönetildiği büyük şirket/şirket grubu. Daha çok Kongolmerat.
Enflasyon: Fiyatlar genel düzeyindeki artış/para basımına bağlı değer kaybı.
Altın: Kıymetli bir maden genel olarak "Emtia" cinsinden kabul edilir. Fiyatlaması Londra Altın Borsası ve ABD üzerinden ülkemiz kuruna çevrim ardından TCMB dönüşümleri ve vergilendirme ile satıcı kurumun komisyonu muamelesi esasınca belirlenir.
Eurobond (Avroli): Devletlerce veya şirketlerce ihraç edilen genel olarak Euro veya Dolar cinsinden olan borçlanma tahvilleri. Kupon ödemeleri ve stabil ödeme faizleri ile bilinirler.
1) TÜPRAŞ: Aslında iddia edildiği kadar iyi bir şirket değil Yeşil Enerjiye döneceği söyleniyor fakat bu konu adına halen sağlam bir başarı gösteremedi. Şimdilik Ege ve çeşitli bölgelere iyi yatırımlar yaptı fakat Koç Grubu Ağırlıklı olarak Sağlık sektörüne kaymaya başladı bana göre TÜPRAŞ hissesi toplamanın bir manası yok. Gidip doğrudan Holding'i alabilirsiniz. Fakat diyorsanız TÜPRAŞ temettü politikası hoşuma gidiyor alın.
2) Dolar biriktirmeyi zaten yatırım olarak önermiyorum, eğer döviz cinsine kaymak istiyorsanız CHF veya Dinar gibi devletinin doğrudan yatırıma dönüştürdüğü döviz cinsi paralara bakın eğer dolar alacaksanız da Doların kendi kronik enflasyonu olan %5'e yenik düşeceğini kabul ettiniz demektir.
3) Okulunu okumak: Bu alanda başarılı olmak için illa okul okuyacaksınız diye bir kaide yok. Finansal zekası ve eğitimi açısından kendisi araştırıp gayet başarılı olan fon yöneticileri var. Veyahut Matematik gibi daha teknik bölümlerden geçip efsaneleşen kişiler var. Örn: Jim Simons.
4) Eurobond fiyatlamasında CDS önemli bir etkendir eğer riski yüksek ülkelerce ihraç edilen Avroli cinsinden menkul kıymet alacaksanız bunu bilmeniz gerekir. Örn: Lübnan Eurobond krizi.
5) Fonlar alımı üzerine: Fon alıyorsanız istediğiniz her alanda yönetilen fonu alabilirsiniz. İsterseniz borsa fonu alırsınız isterseniz altın zaten fon alınması sebebi yeterli finansal becerisi bulunmayan kişilerin nakit varlıklarını yönetmek üzere alanında uzman yatırım şirketlerine devretmesidir. Yönetim ücreti ve yasal vergilerini verdiğiniz sürece kimse size gelip "Kardeşim neden Amerikan Borsası Fonu aldın? Bilgin yok?" demez. Bankanız da böyle bir uyarı vermez. Fon almanın püf noktası genel olarak Fon yöneticisinin bilgisi, komisyon ve yönetim ücreti, geçmiş dönem performansları, alfa değeri (yani kaç gün negatif getiri), fon yöntecisi şirketin gücü ve kalitesidir. Bunun haricinde bazı ek püf noktaları daha var ama genel olarak budur.
6) Altın: Altın bir emtiadır yani değerli maden ülkemizde fiyatlaması için 31.10/Dolar Kuru ardından TCMB'nin Londra ve Amerikan Borsası içindeki altını alıp kura çevirmesi ardından satıcı kurumun kendi komisyonunu eklemesi ile olur yani kuyumcudan alacaksanız yukarıda anlattığım sürece olarak kuyumcuya komisyon veririsiniz. Altın alanlar genelde Altın'ın dolar ve kendi öz değerlemesi üzerinden yaptığı getiriyi sevdiği için alır ki mantıklı bir yoldur dolar enflasyonunu yok ederek bir yandan altın getirisi ile bir taşla iki kuş zaten bu yüzden altın önerilir.
7) Tahvil ve Döviz üzerinden ihraç edilen Tahviller: Zaten normal bir bireyseniz banka size satmaz ya "Nitelikli" olacaksınız ya da belli bir meblağ üzerinden size belirlenen nominal adetten alacaksınız yani almak isteseniz bile alamıyorsunuzdur.
İyi Sosyal'ler.
Bu konuya soran bir kitle olduğunu fark ettim sizler sordukça yazacağım. Yazdıklarım yasal olarak bir yatırım danışmanlığı veya tavsiyesi değil daha çok eğitsel içeriktir.