- Makaleler
- 149
Evet dediklerinizi anladım, "aşırı dindar olmamanızı" söylemenize rağmen yine de bu kadar hassasiyetli olmanız bence çok güzel, kendi adıma tekrar çok teşekkür ederim. Detaylı bilgi verip geçiştirmemeniz de çok iyi bir şey bence.
Yazdıklarınıza göre altın sanal olarak alınmaz o zaman diye düşünüyorum. "Altın alıyorsanız Altın+Dolar getirisi için alırsınız zaten bu ikisi yükselirse aynı anda kar ettiniz demektir. Çünkü AU yani Altın alan buna yatırım yapıyor demektir." burayı biraz daha açıklayabilir misiniz? Bu konularda bilgim yok fakat öğrenmeyi isterim. Siz de yazan oldukça açıklarım dediğiniz için rahatça soruyorum. Bununla birlikte siz Dinar, Altın ve İsviçre Frangından hangisini tercih ederdiniz? Neden?
Başka dövizler de olduğunu söylemiştiniz önceki mesajlarda, onları söylememenizin sebebi bu 3 tanesinin daha iyi olması mı?
Altın kısmını açıklamak gerekirse: Altın hem değerli bir metal hem dünya bazında ve ulusal fiyatını Londra ve ABD altın borsasından TCMB alıp oradaki Dolar kurunu dönüştürdükten sonra iç pazara kuyumcu ve vergi komisyonu gibi ek muameleleri ekleyip satıyor. Aslında Altın satın alınca teknik olarak Değerli bir metal olan Altın Emtia'sının kendi öz değerlemesi ve kalitesini alıyor üstüne bunu ülkemize dış borsalardan ve dolar üzerinden getirip vergi muamelesi ve komisyonları ekleyip sattıkları için bu arada dolardan oluşan döviz farkını da satın alıyorsunuz. (Çünkü yerli altın fiyatları 31.10(ONS)/ABD Doları Kuru + TCMB Dönüşüm farkları + Vergiler ve Komisyonlar + Dolar Dönüşümünde Kirli ve Açık Dış Borsa Fiyatı olarak hesaplanır)
Dövizler kısmına gelirsek İsviçre Frangı, Kuveyt Dinarı, Bahreyn Dinarı, Cayman Adaları Doları, Singapur Doları gibi dövizler genel olarak bir ülke İş adamları ve bolca zengine ev sahipliği yapıyor güçlü bir ekonomisi varsa ve kendi dövizini yatırım aracı olarak pazarlıyorsa o dövizler alım adına daha mantıklı şimdi mesela İsviçre örneğini ele alırsak dünyanın para kasası gibi bir ülkedir pek çok siyasetçi deseniz parası orada güçlü bir ülke sağlam bir bankacılık ekolü var dövizlerini araç gibi pazarlıyor ve sıkı bir faiz ve para basma koruması politikası güdüyor keza diğer örneklerde öyle. Mesela neden Amerikan Doları (USD) doğrudan önermiyoruz çünkü ABD parası rezerv olduğundan her yerde dönüyor ve üstüne üstlük son dönemde FED acayip para basımına geçti genel olarak dövizleri önermiyorum bu arada itibari para oldukları için sürekli basılıyor ama döviz alınacaksa bu tarz 3-5 tane sağlam döviz daha stabil ve yatırım aracı gibi izlendiğinden ötürü daha iyi bir getiri veya altın gibi enflasyon sigortalayabilir. Eğer döviz alacaksanız da en azından para basımı düşük ve enflasyonu düşük ülke dövizi seçin.
Bireysel olarak ben döviz seçeceksem Singapur Doları veya İsviçre Frangı seçerim bunun sebebi genel olarak iki ülke dünyanın para kasası olarak kabul ediliyor. Altın daima aldığım veya portföyüme Fon veya Fiziki olarak eklediğim bir varlık. Gümüş ve diğer değerli metalleri de Fon olarak aldığım oluyor.
"Evet dediklerinizi anladım, "aşırı dindar olmamanızı" söylemenize rağmen yine de bu kadar hassasiyetli olmanız bence çok güzel, kendi adıma tekrar çok teşekkür ederim. Detaylı bilgi verip geçiştirmemeniz de çok iyi bir şey bence."
Yaptığımız iş gereği herkese doğru şekilde yardımcı olmamız gerekiyor her ne kadar ben yasal olarak danışmanlık veremesem de bu alanla ilgili bir bölümü okuyorum ve yakında SPL sınavına girmeyi düşünüyorum haliyle taraf tutamam veya cihangirlik davası güdemem. Bize sorarlar biz cevaplarız. Kendi bölüm derslerimiz içinde de "Menfaat İlişkisi" ve "Hatalı Yönlendirme" konusunda çok kez uyarıldık. Haliyle doğru ve kaliteli hizmet sunulması esastır.
Son olarak iyi döviz diye bir şey pek yok aslında onu zaten yukarıda yazdım ama bu kağıt paraların hepsi itibari para olup basılıyor sadece belli ülkeler daha az basıyor veya hiç basmıyor haliyle dövizi daha güçlü hale geliyor. Yatırımsal bir değer oluşturuyor. Bireysel olarak Altın almak veya CHF almak hiç yapmadığım şey değil.