Fan olarak Creality'nin orijinal 4010 salyangoz fanını buldum. Fiyatı da 45-50 TL civarıydı. RPM'lere baktığımda noname için sitede 4000 civarı RPM denilmiş, Creality'ninki 6000 ya da 7000 RPM'miş. Fiyat farkı da ahım şahım değil. Eğer 2-3 ayda makineyle beraber gelen fan gibi fişi çekmeyecekse, 20 vereceğime 50 veririm daha kaliteli olur. Tek sorun diğer fanın Creality markası daha pahalı. Onu şimdilik değiştirmeyi düşünmüyorum bu sebepten dolayı. Blower fanı alıp deneyeceğim. Tekrar sorun yaşarsam 4010'u noname alırım diye düşünüyorum.Fan 5015 ve noname, ne kadar götürür bilemem ama boyutsal olarak öyle olmalı. Yalnız ilanda yazdığı gibi 25dBAolmayacağına emin olabilirsin.
Tamamdır o zaman şimdilik bir süre daha böyle idare edeceğim. Detayları düzgün basıyor makine çok büyük sıkıntılar yok. Yazma hızını biraz düşürerek veyahut dış duvar hızını biraz düşürerek sorunu çözmeye çalışacağım. Redditte bir konu açmıştım orada 25mm/s olan dış duvar hızını 15'e düşürün diye öneri yapılmıştı. Siz de yazma hızını düşürün demiştiniz. Biraz da o şekilde idare edeceğim sonrasında PLA+ veya Porima Tough aldığımda duct tasarım ile beraber fan upgradesine gideceğim.Fanın Creality olması önemli değil çünkü makinedekiler de Creality marka.Görselde soldaki fanlar makineden sökülenler.
Değişime gidiyorsan 5015 ile yapmanı tavsiye ederim. Bendeki 5015lerin etiketinin altında kabloların lehimlendiği yerler açıkta olduğundan direkt oraya lehimlemiştim.
Eki Görüntüle 1295956
Dış duvar hızını düşürmeyi planlıyordum sadece. Hızı 50mm/s'de tutacağım. Normalde 25mm/s ile basıyorum 15mm/s'e düşürüp deneyeceğim. Baskı hızını çok düşürmeye niyetim yok zaten uzun sürüyor baskılar. Dış duvar hızını bu kadar düşürmek ne kadar etki eder daha denemedim.O kadar yavaş basarsan baskıların bitmez.
Ben tam olarak şunu yazdım:
İlk görselkdeki sorunlu bölgeler açıların zorlayıcı ve modelden ötürü hat geçişlerinin yani yön değişikliklerinin olduğu yerler daha ziyade, 0.2mm katman yüksekliği ile denemen doğru bir yaklaşım olmaz ama baskı hızını 0.12mm'de düşürürsen sorunun bence azalır çünkü soğuması için daha fazla süresi olur. Dediğim şekilde olursa, bu da soğutmanın iyileştirilmesi gerekliliğini gösterir.
Buradan sürekli olarak hız düşürüp kullan sonucu çıkardıysan, yanlış anlaşılmış.
Buradan sürekli olarak hız düşürüp kullan sonucu çıkardıysan, yanlış anlaşılmış.
Zaten fan alacağım da şuan elimde PLA'dan başka malzeme olmadığı için idarelik bu ayarda kullanmayı düşündüm. Porima 10 TL hediye çeki vermişti 1 aylık. O bitmeden bu ay içerisinde Tough olanından alıp duct tasarımıyla beraber fan değişimine kesin gideceğim. Türkiye'de linkini attığım 5015 blower harici satan bulamadım. Bugün, yarın siparişi geçeğim onu stok bitmeden. Üstte linkini attığım Aliexpress'teki satıcıdan da 3 tane 1.5metrelik PFTE tube ile beraber 4010 ve 5015 fanlar da sipariş vereceğim. Yedek durması amaçlı. PFTE boru için keseceğini falan da veriyorlarmış yanında bayağı ek malzeme var. Belki Capricorn kadar kaliteli değildir ama bol yedekli veriyorlar 2-3 ayda bir değişirim en kötü.Dış duvar hızını düşürmeyi planlıyordum sadece. Hızı 50mm/s'de tutacağım. Normalde 25mm/s ile basıyorum 15mm/s'e düşürüp deneyeceğim. Baskı hızını çok düşürmeye niyetim yok zaten uzun sürüyor baskılar. Dış duvar hızını bu kadar düşürmek ne kadar etki eder daha denemedim.
Merhaba, öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim.Merhaba,
3DV2 derken Ender 3 V2 mi, başka bir makine mi?E3 V2 ise Thingiverse vb sitelerinde istemediğin kadar duct tasarımına ulaşabilirsin.
Farklı bir duct tasarımı kullanacaksan ve Thingiverse gibi bir yerden o duct tasarımına ulaşıyorsan, o tasarıma ait soğutma fan bilgisi çoğu kez o kaynakta yazar.
Ender 3 V2 için 24V 5015 blower(salyangoz) fanlar en ucuz ve etkili seçim olur, sesleri biraz kafa ütüler ayrı. Bu aralar stoğu da sıkıntılı olabilir çünkü bendeki yedek fanlar hemen satıldı.
Bence 2 tane 5015'e gerek yok, ben tek fanla işi halletmiştim, sonrasında sesinden dolayı onu da söküp voltaj düşürücü ile daha az sesi olan bir laptop fanı taktım, makinede bir süredir 0.6mm nozül takılı ve onunla aldığım baskılara bile sorunsuz yetiyor.
Ender 3 V2 için 24V fan kullanımında bir şema gerekmiyor, eski fanın kablosunun ucuna diğerinin artı eksi uçlarını bağlıyorsun sadece.
24V'dan düşük gerilimde çalışan bir salyangoz fan kullanacaksan voltaj düşürücü kullanıyorsun, ben şu şekilde bağlantı yaptım Ender 3 V2'ye:
Eki Görüntüle 1322267