Ender-3 V2 baskı yaparken orta kısım Nozzle'a yakın kalıyor

Bu linkteki duct tasarımı ile bu 4010 fan ve 5015 salyangoz fan almayı düşünüyorum. Sizce uygun mudur sorun çıkar mı?

Bir de bir şey merak ediyorum. Bu duct tasarımlar genelde bir köşeden makineye vidalanıyor. Diğer köşede boşluk vs. bir sıkıntı çıkmıyor mu?

Duct basımı için de birkaç soru sormam gerek. Porima PLA premium yeşil filamentten var şuan elimde. Ductı bunun ile basmak sorun çıkartır mı? Bir de bu tasarımı desteksiz basmak sorun çıkartır mı acaba? Fanlar çok düzgün olmadığı için yatağa değen yerleri destekleyecek şekilde destek atmalı mıyım? İç kısma da attırırsam temizleyemem herhalde ama en azından yatağa değen kısımları destekli mi basmalı yoksa yazma hızını 50mm/s'den 40 veya 45mm/s'e düşürerek mi basayım?

Fanları değiştirirken de aklımda bir soru var. Herhalde makine anakartından gelen kabloları kullanacağız. İzlediğim videolarda eski fanın kablosunu kesip, yenisini de boyutunu ona göre ayarlayıp kabloları birleştiriyorlardı. Lehim atmak gerekli mi yoksa uçları birbirine sarmalayıp elektrik bantı ile sarsak sorun çıkar mı? Bir de bu makineden gelen salyangoz fanın kabloları sarı ve mavi renkteydi sanırsam. Eğer kırmızı siyah gelirse hangi uçları birbiriyle eşleştirmem lazım. Biliyorum kolay sorular internette 2 dakikada bulunabilecek şeyler ama emin olmak için size soruyorum cidden bilgisizim bu tarz konularda. Eğer bu da mı sorulur be demesseniz fanların yönü bile nasıl olmalı sormak isterim :) Yazılı kısımlar dıştan gözükecek şekilde mi olmalı yoksa tam tersi mi? Videolarda gördüğüm kadarıyla yazılı kısım içeri bakıyor. (Yani linkteki fanları ve ductı bastığımı düşünürsek. Dışardan baktığımda usongshine yazısı gözükmemeli anladığım kadarıyla)

Son düzenleme:
Ender 3 V2'de ductın montajlandığı metal plaka 2 farklı tip olduğundan vida deliği karşılığı senin kullanacağında belki denk gelmeyebilir, ona dikkat et.

Bendeki Satsana delik yerleri hap şeklinde yani aşağı yukarı oynatabiliyorum, dairesel deliklerde bu şansın olmaz ve Satsanalar biraz yukarıda kalıyor o durumda.

Tek taraftan montaj ideal olmasa da 2 vida tuttuğu için sorun yaşamıyorum.

Ben sadece görsellik bozulmasın diye support kullandım, o da bazı bölgelerde. Kanal içi gibi support çıkartamayacağın bölgelere support atarsan baskın çöpe gider.

5015 fan için biraz uzun vida kullanacaksan vidalarken arkadaki kablo kanalına bakarak yap ki kablolar ezilmesin.

Porima Premium zayıf kalır, Poriman'nın PLA+'ı Porima Tough.

Fan 5015 ve noname, ne kadar götürür bilemem ama boyutsal olarak öyle olmalı. Yalnız ilanda yazdığı gibi 25dBA🤣 olmayacağına emin olabilirsin.

Fan stickerını dıştan bakınca görmemen gerek, zaten ters monte etsen kulakçıklar vida yuvalarıyla eşleşmez.

Kablo rengi ile ilgili bir şey diyemem, renkleri farklı şekilde kullanmış olmaları riskine karşı multimetre ile kontrol edip yapmıştım. Fan kablo renklerine de güvenme, unutma ki onlar noname.

Fanlara gelen kabloları kullanabilirsin, makine hareketli olduğundan lehimleyip makaron kullanman daha güvenli olur.

Son düzenleme:
Fan 5015 ve noname, ne kadar götürür bilemem ama boyutsal olarak öyle olmalı. Yalnız ilanda yazdığı gibi 25dBA🤣 olmayacağına emin olabilirsin.
Fan olarak Creality'nin orijinal 4010 salyangoz fanını buldum. Fiyatı da 45-50 TL civarıydı. RPM'lere baktığımda noname için sitede 4000 civarı RPM denilmiş, Creality'ninki 6000 ya da 7000 RPM'miş. Fiyat farkı da ahım şahım değil. Eğer 2-3 ayda makineyle beraber gelen fan gibi fişi çekmeyecekse, 20 vereceğime 50 veririm daha kaliteli olur. Tek sorun diğer fanın Creality markası daha pahalı. Onu şimdilik değiştirmeyi düşünmüyorum bu sebepten dolayı. Blower fanı alıp deneyeceğim. Tekrar sorun yaşarsam 4010'u noname alırım diye düşünüyorum.

Teşekkürler destekleriniz için. Duct için 4010'luk başka bir tasarım görmüştüm ve dediğiniz gibi vida deliğini kontrol edin demişti. Dediğim gibi Creality blower fan alacağım için 4010 tasarım bakmaya başladım. Uygun gördüğüm bir tanesini bugün, yarın basacağım. PLA ile denesem ne zarar gelir diye düşünüyorum en kötü bir baskı çöpe gider ve tekrar eski ductı takarım 5015 fan almayacağım için.

Duct tasarımda iç bölgelere destek attırsam zaten sökemem. Sadece dış bölgeye, tablaya değecek bölgeler şeklinde supportlu basmayı düşünüyorum.

Lehim diyorsunuz o zaman eğer fanı değiştirirsem ben bir babamdan falan yardım alayım. Çok fazla tecrübem yok lehim atmakla ilgili. Kabloları birleştirip, sarmalayıp elektrik bandıyla sıkılaştırsam sorun olmaz diye düşünmüştüm.

Fanın Creality olması önemli değil çünkü makinedekiler de Creality marka.🙂 Görselde soldaki fanlar makineden sökülenler.

Değişime gidiyorsan 5015 ile yapmanı tavsiye ederim. Bendeki 5015lerin etiketinin altında kabloların lehimlendiği yerler açıkta olduğundan direkt oraya lehimlemiştim.

Screenshot 2022-02-05 131138.jpg

Fanın Creality olması önemli değil çünkü makinedekiler de Creality marka.🙂 Görselde soldaki fanlar makineden sökülenler.

Değişime gidiyorsan 5015 ile yapmanı tavsiye ederim. Bendeki 5015lerin etiketinin altında kabloların lehimlendiği yerler açıkta olduğundan direkt oraya lehimlemiştim.

Eki Görüntüle 1295956
Tamamdır o zaman şimdilik bir süre daha böyle idare edeceğim. Detayları düzgün basıyor makine çok büyük sıkıntılar yok. Yazma hızını biraz düşürerek veyahut dış duvar hızını biraz düşürerek sorunu çözmeye çalışacağım. Redditte bir konu açmıştım orada 25mm/s olan dış duvar hızını 15'e düşürün diye öneri yapılmıştı. Siz de yazma hızını düşürün demiştiniz. Biraz da o şekilde idare edeceğim sonrasında PLA+ veya Porima Tough aldığımda duct tasarım ile beraber fan upgradesine gideceğim.

O kadar yavaş basarsan baskıların bitmez.

Ben tam olarak şunu yazdım:
İlk görselkdeki sorunlu bölgeler açıların zorlayıcı ve modelden ötürü hat geçişlerinin yani yön değişikliklerinin olduğu yerler daha ziyade, 0.2mm katman yüksekliği ile denemen doğru bir yaklaşım olmaz ama baskı hızını 0.12mm'de düşürürsen sorunun bence azalır çünkü soğuması için daha fazla süresi olur. Dediğim şekilde olursa, bu da soğutmanın iyileştirilmesi gerekliliğini gösterir.

Buradan sürekli olarak hız düşürüp kullan sonucu çıkardıysan, yanlış anlaşılmış.

O kadar yavaş basarsan baskıların bitmez.

Ben tam olarak şunu yazdım:
İlk görselkdeki sorunlu bölgeler açıların zorlayıcı ve modelden ötürü hat geçişlerinin yani yön değişikliklerinin olduğu yerler daha ziyade, 0.2mm katman yüksekliği ile denemen doğru bir yaklaşım olmaz ama baskı hızını 0.12mm'de düşürürsen sorunun bence azalır çünkü soğuması için daha fazla süresi olur. Dediğim şekilde olursa, bu da soğutmanın iyileştirilmesi gerekliliğini gösterir.

Buradan sürekli olarak hız düşürüp kullan sonucu çıkardıysan, yanlış anlaşılmış.
Dış duvar hızını düşürmeyi planlıyordum sadece. Hızı 50mm/s'de tutacağım. Normalde 25mm/s ile basıyorum 15mm/s'e düşürüp deneyeceğim. Baskı hızını çok düşürmeye niyetim yok zaten uzun sürüyor baskılar. Dış duvar hızını bu kadar düşürmek ne kadar etki eder daha denemedim.
Dış duvar hızını düşürmeyi planlıyordum sadece. Hızı 50mm/s'de tutacağım. Normalde 25mm/s ile basıyorum 15mm/s'e düşürüp deneyeceğim. Baskı hızını çok düşürmeye niyetim yok zaten uzun sürüyor baskılar. Dış duvar hızını bu kadar düşürmek ne kadar etki eder daha denemedim.
Zaten fan alacağım da şuan elimde PLA'dan başka malzeme olmadığı için idarelik bu ayarda kullanmayı düşündüm. Porima 10 TL hediye çeki vermişti 1 aylık. O bitmeden bu ay içerisinde Tough olanından alıp duct tasarımıyla beraber fan değişimine kesin gideceğim. Türkiye'de linkini attığım 5015 blower harici satan bulamadım. Bugün, yarın siparişi geçeğim onu stok bitmeden. Üstte linkini attığım Aliexpress'teki satıcıdan da 3 tane 1.5metrelik PFTE tube ile beraber 4010 ve 5015 fanlar da sipariş vereceğim. Yedek durması amaçlı. PFTE boru için keseceğini falan da veriyorlarmış yanında bayağı ek malzeme var. Belki Capricorn kadar kaliteli değildir ama bol yedekli veriyorlar 2-3 ayda bir değişirim en kötü.

Son düzenleme:
Merhabalar,
Konuyu biraz hortlatacağım ancak sormak istediğim bir şey var. BEn de soğuma ile ilgili sorunlar yaşıyorum. 3dv2 yazıcım var. Bugün 3d touch ve step motor düzenleyici upgradeleri yapacağım ama bunlar sorunumdan bağımsız, tamamen yazıcıyı upgrade etmek için olanlar.
Sorunum, kompleks ve dolgulu olması gereken objelerin hızlı soğumaması. Dolayısıyla katmanlarda dalgalanma, saçaklanma. Nette bazı tasarımlar görmüştüm, 2'li salyangoz ile soğutucu kullanıyorlardı. Ama bu tasarımları ve elektronik şemaları bulamadım bir türlü.
Bu konuda önerebileceğiniz şeyler var mıdır?
Şimdiden teşekkürler.

Merhaba,

3DV2 derken Ender 3 V2 mi, başka bir makine mi?E3 V2 ise Thingiverse vb sitelerinde istemediğin kadar duct tasarımına ulaşabilirsin.

Farklı bir duct tasarımı kullanacaksan ve Thingiverse gibi bir yerden o duct tasarımına ulaşıyorsan, o tasarıma ait soğutma fan bilgisi çoğu kez o kaynakta yazar.

Ender 3 V2 için 24V 5015 blower(salyangoz) fanlar en ucuz ve etkili seçim olur, sesleri biraz kafa ütüler ayrı. Bu aralar stoğu da sıkıntılı olabilir çünkü bendeki yedek fanlar hemen satıldı.

Bence 2 tane 5015'e gerek yok, ben tek fanla işi halletmiştim, sonrasında sesinden dolayı onu da söküp voltaj düşürücü ile daha az sesi olan bir laptop fanı taktım, makinede bir süredir 0.6mm nozül takılı ve onunla aldığım baskılara bile sorunsuz yetiyor.

Ender 3 V2 için 24V fan kullanımında bir şema gerekmiyor, eski fanın kablosunun ucuna diğerinin artı eksi uçlarını bağlıyorsun sadece.

24V'dan düşük gerilimde çalışan bir salyangoz fan kullanacaksan voltaj düşürücü kullanıyorsun, plastiği soğutacak salyangoz fan için ben şu şekilde bağlantı yaptım Ender 3 V2'ye:

part cooling fan buck converter bağlantısı.jpg

Son düzenleme:
Merhaba,

3DV2 derken Ender 3 V2 mi, başka bir makine mi?E3 V2 ise Thingiverse vb sitelerinde istemediğin kadar duct tasarımına ulaşabilirsin.

Farklı bir duct tasarımı kullanacaksan ve Thingiverse gibi bir yerden o duct tasarımına ulaşıyorsan, o tasarıma ait soğutma fan bilgisi çoğu kez o kaynakta yazar.

Ender 3 V2 için 24V 5015 blower(salyangoz) fanlar en ucuz ve etkili seçim olur, sesleri biraz kafa ütüler ayrı. Bu aralar stoğu da sıkıntılı olabilir çünkü bendeki yedek fanlar hemen satıldı.

Bence 2 tane 5015'e gerek yok, ben tek fanla işi halletmiştim, sonrasında sesinden dolayı onu da söküp voltaj düşürücü ile daha az sesi olan bir laptop fanı taktım, makinede bir süredir 0.6mm nozül takılı ve onunla aldığım baskılara bile sorunsuz yetiyor.

Ender 3 V2 için 24V fan kullanımında bir şema gerekmiyor, eski fanın kablosunun ucuna diğerinin artı eksi uçlarını bağlıyorsun sadece.

24V'dan düşük gerilimde çalışan bir salyangoz fan kullanacaksan voltaj düşürücü kullanıyorsun, ben şu şekilde bağlantı yaptım Ender 3 V2'ye:

Eki Görüntüle 1322267
Merhaba, öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Evet Ender 3v2 yazıcım var. Özellikle kalın ve geniş objeler basarken sorun yaşıyorum.
Başlıktaki tüm önerilerinizi inceleyip mevcut duruma göre bir güncelleme yapacağım. Direct extruder sistemi de kurmayı düşünüyorum. Önce ne istediğime bir karar vermem lazım sanırım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı