Ender-3 V2 baskı yaparken orta kısım Nozzle'a yakın kalıyor

Ben camdan memnun olduğum için seninki gibi bir arayışa girmedim, camı kırsam gene cam alırım.

Orijinal camı 2-3 katı fiyatta iken 120 liralık cam ne derece iyi olur bilinmez. Buildak "benzeri" yüzey için de benzer bir durum geçerli. Hangisini denersen belli bir süre sonra tecrübeni yazarsın, ayrı konu olarak.
O zaman kısmet diyip deneyeceğim. Eğer beğenirsem forumda konu açarım. Muhtemelen kolay çıkartılabilir yay çeliği olan yatağı deneyeceğim. Elimdeki yatağın cam yüzeyi için de buildtak benzeri stickerdan var ondan alabilirim. Elimdeki yatağın cam yüzeyinden çok memnunum. Ama sivri köşelerde warp yapıyor ve çözemedim. Yıkıyorum, alkolle siliyorum, gözlük camı sileceğiyle siliyorum ama yok sivri köşelerde illa çok hafif kalkma oluyor. Bıçak tarzı iki taraflı basılıp yapıştırılan şeylerde de bu çok göze batıyor. Sürekli brim de kullanmak istemiyorum. Bazı tasarımlarda sivri kısımlar çok ince basıldığı için brimi temizlerken o kısımlar da arada kaynıyor.

Aslında makine, capricorndan sonra fan upgradesi yapana kadar çok güzel gidiyordu. Satsana fan duct ile beraber 5015 fanı taktım. Birkaç baskı aldıktan sonra nozülde tıkanmalar başladı. Nozül falan değiştim yine iyi giderken bu sefer bayağı bir sorun yaşadım. Tekrar capricorn boruyu ucundan bir tık kestim sanki çok düz kesememişim gibi geldi tekrar kontrol ettiğimde. Hotendin içini tekrar eski PFTE boruyu sürterek temizledim. Yeni nozül taktım. Tam dedim oldu galiba bu sefer de yapışmama sorunu yaşadım. Cam yüzeyini kullandım iyi gidiyor derken bir baktım makine yine yarıda fişi çekmiş. Extruder dişlisi dönmüyor, içeri filament vermiyordu. Daha önce sarımı biraz kötü çıktı demiştim son aldığım Porima'nın. Bazen filamenti içeri sürebilmek için zorluyordu makineyi (galiba) kontrole gittiğimde makarayı makinenin dibine girmiş görüyordum. Herhalde o gibi durumdan dolayı sıkıntı olduğunu düşündüm makarayı bayağı bir açtım. Bir kısımda sorun vardı orayı çözdüm. Şuanlık sorunsuz gidiyor. Daha doğrusu tek sorun sivri köşelerde kalkma. 205-60 Porima beyaz filament kullanıyorum. Tekrar siyah yüzeyi bu sefer sabunla temizleyerek denemeler yapacağım. Baktım olmuyor yay çeliği yatağı denemekten başka çarem kalmıyor gibi.

Bu arada makinenin yatağında bir şey fark ettim. End switchin yerini sabit tutarak yatağın tüm yaylarını en sona kadar sıktıktan sonra yatağın sol tarafında nozülün yatağa uzak kaldığını, sağ tarafta yakın kaldığını fark ettim. Ama bu dediğim bayağı ciddi fark yani. Yatağın sağ tarafının yaylarını en sıkıdan bir veya bir buçuk tur daha düşükte kullanıyorum. Sol tarafı belki 4 tur daha düşükte kullanmak zorunda kalıyorum. Sol yaylarda hala gerginlik var ama sağ tarafa göre çok daha az.

Bir de ek olarak siz PFTE boru hareket ediyor mu diye dikkat edin demiştiniz önceki konularda yanlış hatırlamıyorsam. Hotend kısmında sorun yok ama extruder kısmında geri çekme hareketinde boru hareket ediyor. Birkaç video izledim onlarda da hareket ediyordu ama bu bir sorun mu bilemedim. Capricornu takarken makineyle beraber yedek gelen, borunun extruder kısmına girip içinden filament geçmesini sağlayan şeyi kullandım, eskisini çöpe attım. Daha doğrusu PFTE tubeden çıkartamadım o kısmı :)

Benim makinemde borunun iki uçtaki konnektörlerden(içi tırnaklı somun) geçtiği yerin dibinde boruya kalemle çektiğim çizgiler mevcut, o şekilde görsel kontrol yapmış oluyorum. Bendekilerde oynama yok, izlediğin videodakilerde oynama varsa onlar ideal durumu yansıtmıyor. Her oynama retraction ve besleme ayarlarında sapmalara sebep olur.

Kullandığın Satsana tasarımı muhtemelen benimkiyle birebir aynı, ben fonksiyonel bir sıkıntı yaşamıyorum. Daha önce dediğin gibi havalandırma uçları biraz yukarıya bakıyor ama en aşağı çekince o haliyle de iş görüyor. Belki ısıyla uçlara aşağı doğru şekil verebilirsin, ucunu bir miktar kesip ya da mevcut haliyle ek parça da ekleyebilirsin, sonuçta baskı alan bir printerın var.

Ben Capricorn'u sadece hotend fix için kullandım, gerisi 2 metresini 17 liraya aldığım standart boru (geçen sene tabii). Boruyu düz kesmek için printerla basabileceğin yardımcı parçalar var, onlardan kullan, satılan makasların keseceğinden daha düzgün kesersin.

Tablayı sabunla yıkama, içeriğine bağlı olarak yapışmama sorunu yaşayabilirsin.

Yatağın sol/sağ seviye farkı belki yatağın altındaki tekerlerinin gevşekliğindendir, tablan dingildek değilse X eksenine ait profil gevşek olabilir o da OK ise yatak ayarına biraz daha zaman ayır, geriye pek bir olasılık kalmıyor çünkü.

Son düzenleme:
Benim makinemde borunun iki uçtaki konnektörlerden(içi tırnaklı somun) geçtiği yerin dibinde boruya kalemle çektiğim çizgiler mevcut, o şekilde görsel kontrol yapmış oluyorum. Bendekilerde oynama yok, izlediğin videodakilerde oynama varsa onlar ideal durumu yansıtmıyor. Her oynama retraction ve besleme ayarlarında sapmalara sebep olur.

Kullandığın Satsana tasarımı muhtemelen benimkiyle birebir aynı, ben fonksiyonel bir sıkıntı yaşamıyorum. Daha önce dediğin gibi havalandırma uçları biraz yukarıya bakıyor ama en aşağı çekince o haliyle de iş görüyor. Belki ısıyla uçlara aşağı doğru şekil verebilirsin, ucunu bir miktar kesip ya da mevcut haliyle ek parça da ekleyebilirsin, sonuçta baskı alan bir printerın var.

Ben Capricorn'u sadece hotend fix için kullandım, gerisi 2 metresini 17 liraya aldığım standart boru (geçen sene tabii). Boruyu düz kesmek için printerla basabileceğin yardımcı parçalar var, onlardan kullan, satılan makasların keseceğinden daha düzgün kesersin.

Tablayı sabunla yıkama, içeriğine bağlı olarak yapışmama sorunu yaşayabilirsin.

Yatağın sol/sağ seviye farkı belki yatağın altındaki tekerlerinin gevşekliğindendir, tablan dingildek değilse X eksenine ait profil gevşek olabilir o da OK ise yatak ayarına biraz daha zaman ayır, geriye pek bir olasılık kalmıyor çünkü.
Extruder kısmındaki hareket ediyor dediğim konnektöre şöyle bir fix buldum. Bunu deneyeceğim.

Hotend fixi zaten link atmıştınız ama açıkçası birkaç olumsuz yorum gördüm. Hotend fix yaptım baskılarda sorunlar yaşamaya başladım gibi. Muhtemelen kullanıcı hatası sorun yaşamışlardır ama ben de kendime bu konuda güvenemiyorum o yüzden direk capricorn boruyu taktım. 5 aydır makineyle uğraşıyorum ama son 2 aydır falan sorunlar yaşadıkça makineyi öğrenmeye başladım. Ondan öncesinde tak çalıştır kullanıyordum. Nasıl düzgün baskılar alınır, tasarımı slicerda ne şekilde oturtmak gerekir gibi şeylere yoğunlaşmıştım.

Şuanlık makine tekrardan düzgün çalışıyor. Yatağın siyah kısmını gözlük sileceği suyuyla bir güzel temizledim tekrardan. Capricorn boruyu konnektörlerde tekrar kontrol ettim bir gevşeklik var mı diye. Tekrardan baskılar almaya başladım. Ama bastığım fan duct tasarımı (orijinal Satsana 5015) ile benim hotend vidalarının yeri farklı. Yani 2 vidayı da takamıyorum hiçbir türlü. Takarsam ductın ağzı nozülün ucuna değil de direk silikon kısma doğru bakıyor. Bir remix buldum benim hotend vidalarına daha uyumlu gibi duruyor. Sağ üstte kalan vida yerini biraz daha sola kaydırmış. Bende de bastığım ductta sağ kısım sorunlu biraz daha solda olması gerekiyor. Şuan tek vidayla da dediğim gibi idare ediyor ama o remixi de PLA+ filament siparişi elime geldikten sonra deneyeceğim.

V2'de 2 farklı duct braketi kullanılmış videolarda söylendiği kadarıyla, ondan uymamıştır. Bu gibi sebeplerden dolayı baskı öncesi Thingiverse vb. yerlerde tasarıma ait yorumlara her zaman için bakmak önemli.

Delik yeri bendekinde de farklı old. için ben baskı öncesi değiştirmiştim.🍀 Linkteki dosya benim kayıtlarımdaki dosya, gene de kontrol et deliği, yanlış dosyayı tuttuysam sıkıntı olur.

Ayrıca yeniden basmak yerine ek bir parça basıp ducta yapıştırabilir ya da eriterek kaynaştırabilirsin. İlk konularında bahsettiğim diğer tasarımlara da bakabilirsin, sonuçta Satsana'da delikler uysa da hava kanalları biraz yukarıda kalacak.

Seçtiğin konnektör fixi biraz uğraştırıcı duruyor, ben daha basitini basmıştım ama ufak old. için kısa sürede kırılıp filament oradan pörtlemişti.

Extruder kısmında o nedenle o tip bir çözüm kullanmıyorum, konnektörün deliğini büyütüp boruyu sonuna kadar geçirip sonra ucu aşağıdaki gibi genişletip sıkınca tamamen sabitleniyor, çözüm ve foto bana ait değil, needitmakeit diye bir youtube sitesinde rastlamıştım. 2 tane konnektörü matkapla patlatınca evde bulduğum başka bir parçayı kullandım.
jj.jpg

Son düzenleme:
Ayrıca yeniden basmak yerine ek bir parça basıp ducta yapıştırabilir ya da eriterek kaynaştırabilirsin. İlk konularında bahsettiğim diğer tasarımlara da bakabilirsin, sonuçta Satsana'da delikler uysa da hava kanalları biraz yukarıda kalacak.
Tek vida ile duct tam olması gerektiği yerde duruyor. Kullandığım tasarımı delmeyi de düşündüm aslında yenisini basmadan belki böyle bir çözüm deneyebilirim.

Attığınız linkteki tasarım benim brackete uyumlu gibi duruyor. Sağolun bu tasarımı basmayı deneyebilirim.
Seçtiğin konnektör fixi biraz uğraştırıcı duruyor, ben daha basitini basmıştım ama ufak old. için kısa sürede kırılıp filament oradan pörtlemişti.
Videosunu izledim. Çok zor gibi durmuyor ama bugün capricornu konnektörden söküp tekrar taktım. Boruyu konnektöre tam olarak sokamamış da olabilirim bunu yaptıktan sonra boru hareketi kesildi. Birkaç gün sonra tekrar kontrol edeceğim. Hareket başlarsa bu fixe bakacağım. Fixi yapan adam da remix olarak tasarlamış. Sizin dediğiniz gibi önceki tasarımda sorun yaşamış ve böyle bir remix ortaya çıkarmış. 1 hafta boyunca sıkıntısız kullandım diye de belirtmiş.

Resmini attığınız gibi bir olay kesin çözüm gibi duruyor ama becerebilir miyim emin değilim. Yedek konnektör de almam lazım böyle bir işe kalkışmadan önce.

Mandal kısmına Ender 3'ün barreli de uyuyor. O da iş görebilir.

Bu ne için oluyor tam anlayamadım. Extruder kısmında hala daha ufak bir hareket var ama yukarıda attığım fix ile bayağı azaldı. Yeni konnektörler ile beraber çift dişli extruder alacağım stock extruder fişi çektiğinde. Şuanlık hala daha sorunsuz gibi duruyor baskılarda ipliklenme sorunu harici başka bir şey yaşamıyorum. O da filament kaynaklı diye düşünüyorum bir makarada çok fazla ipliklenme oluyor sadece.

Yukarıda pnömatik konnektörün delinmesinin zorluğundan bahsetmiştik, bu onun yerine direkt kullanılabilir, yukarıdaki görseldeki çözüm için. Bu şekilde konnektöre bir daha para vermezsin, oynamada hiç olmaz.
Stokta kalmamış gözüküyor. Bir tane konnektör almam şart extruderdaki borunun hareketini engellemek için ama kargo parasına alacağım şeyden fazla para vermek istemiyorum. İstanbul'da rhinoprinter var. Bir ara yolum düştüğünde konnektör yedekleyeceğim. Hotenddekinde sorun yok ama extruderdaki çok hareket ediyor. Fix ile bile hala çok hafif hareket ediyor ama o kadardan sorun olacağını zannetmiyorum o yüzden acele etmiyorum. Zaten yakında stock extruder fişi çekecekmiş gibi geliyor iyi bile dayandı. O fişi çekerse extruder ile beraber yanında geleni kullanırım. Gerekirse yedek de alırım.

V2'de 2 farklı duct braketi kullanılmış videolarda söylendiği kadarıyla, ondan uymamıştır. Bu gibi sebeplerden dolayı baskı öncesi Thingiverse vb. yerlerde tasarıma ait yorumlara her zaman için bakmak önemli.

Delik yeri bendekinde de farklı old. için ben baskı öncesi değiştirmiştim.🍀 Linkteki dosya benim kayıtlarımdaki dosya, gene de kontrol et deliği, yanlış dosyayı tuttuysam sıkıntı olur.

Extruder kısmında o nedenle o tip bir çözüm kullanmıyorum, konnektörün deliğini büyütüp boruyu sonuna kadar geçirip sonra ucu aşağıdaki gibi genişletip sıkınca tamamen sabitleniyor, çözüm ve foto bana ait değil, needitmakeit diye bir youtube sitesinde rastlamıştım. 2 tane konnektörü matkapla patlatınca evde bulduğum başka bir parçayı kullandım.
Eki Görüntüle 1340229
Sizi tekrardan rahatsız ediyorum ama bu fan duct için 40x20 hotend fan kullanılabiliyor mu hiç denediniz mi? Hotend fanı değiştirmeye karar verdim de heatsink problemi mi oluyor tam anlayamadım baskılarda katmanlar izleri ara ara çok belirginleşiyor z-banding gibi. Çok çözüm denedim ama değişiklik olmadı. Yaklaşık 9 aydır stock fan ile kullanıyorum hotend fanı bir de hotend fanı değiştireyim belki sorunumu çözer diye düşünüyorum. 40x10 ile 40x20 aralarında çok bir fiyat farkı yok almışken 40x20 alayım diyorum ama fan ductın dışına taşacak. O şekilde kullananları gördüm ama yine size de bir sormak istedim.

Son düzenleme:
Heat sink (kırmızı radyatör) için bir süreliğine 4020 kullandım, alan aynı olduğu için daha da kalın fan koyabilirsin ama randımanlı çalışan bir 4010 fan bile işini görmeli, heatsink için muazzam bir soğutma gerekmiyor çünkü. Onu aşırı güçlü yaparsan, ABS basarken aşağıya o havanın bir kısmı gideceğinden baskıyı olumsuz etkiler.

Makinemde en son laptop fanı(salyangoz fan) kullanmıştım daha sessiz old. için, onun da devrini düşürmüştüm.(heatsink için)

Diğer sorunlar için yeni konu açarsın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı