Endgame Gear XM1 White Mouse İncelemesi

Bu incelemede sizleri mouse sektöründe yeni boy göstermeye başlamış Endgame firmasının ilk mouse’u olan XM1’in güncellenmiş versiyonunu incelemeye çalışacağım. Ürünü nereden temin ettiğimden başlayayım; MaxGaming.com üzerinden $59’a aldım, 73.80TL de gümrük vergisi çıktı yani yaklaşık 430 TL’ye aldım.

Teknik Özellikler:
  • PMW3389 Sensör
  • 70g Ağırlık
  • 1.8m Uzunluğunda Kablo
  • Omron 50M Switch

Kutu İçeriği:

Kutu içeriğinden sadece Mouse ve üzerinde tek sayfadan oluşan bir kullanma kılavuzu bulunuyor (Tek sayfalık şeye kullanma kılavuzu diyebilirsek artık). Ekstra set skatez bulunmuyor.

IMG_3677.JPG
IMG_3680.JPG


Ergonomi (10/10):

Bu kısım tamamen benim kendi kişisel görüşlerimden oluşuyor, kişiden kişiye değişebilir. Genel değerlendirmeye de almayacağım.

Ben claw ve fingertip hybrid bir tutuşa sahibim. Palm tutan kullanıcılar adına yorum yapamayacağım ama zaten bu farenin claw ve fingertip tutuşa sahip kullanıcılara yönelik olduğu şeklinden ve yapısından çok açık.

Farenin ön kısmı alçak arka kısmı yüksek ve arkasındaki yükselti oval bir şekilde yükseliyor. Bu da claw şekilde tutarken avuç içinize temas eden bölgenin büyük olmasını sağlıyor, ne kadar temas o kadar sağlam tutuş sonuçta. Yan yüzeyler de aşağıya doğru giderken biraz içe doğru eğimleniyor bu da claw kullanıcıları için büyük bir artı. Özellikle serçe parmağım farenin sağ kısmına cuk diye oturuyor. Tuşların uzun tutulmasının artısı da küçük elli kullanıcılar tuşlara daha beriden erişebiliyor, tıklama alanı çok geniş yani tüm el boyutları rahat etsin diye düşünülmüş güzel bir detay.

Ergonomi hakkındaki tek negatif yorumum ise tekerlek biraz ileriye konumlandırılmış, kaydırırken değil de tekerleğe tıklarken küçük elli kullanıcılar sorun yaşayabilir.

Benzer ergonomiye sahip Zowie S2’ye göre çok daha rahat ettim diyebilirim herhalde.

IMG_3685.JPG

Eki Görüntüle 500417

Kablo (10/10):

Kablo gerçekten iyi, paracord’dan hiçbir farkı yok. Herhangi bir engel teşkil etmiyor. Burada söylenecek çok söz yok, herhangi bir mouse üzerinde gördüğüm en iyi stok kablo.

IMG_3675.JPG


Skatezler (9,5/10):

Fare tabanında %100 PTFE dört adet skatez bulunuyor. Fare ağırlığının ve skatezlerinin sayesinde harika kayıyor yine de Model O’daki gibi skatez kenarları oval olsaydı daha iyi olabilirdi.

IMG_3683.JPG


Yazılım (7/10):

Farenin “XM1 Configuration Software” adında basit bir yazılımı bulunuyor, bu yazılım ile;

  • Tuşları devre dışı bırakabiliyoruz. (Başka atamalar yapamıyoruz sadece hazır gelen atama ve devre dışı bırakma seçeneği var.)
  • 4 adet DPI basamağı ayarlayabiliyoruz.
  • Ripple Control (Mouse Smoothing) özelliğini açıp kapatabiliyoruz.
  • Lift off distance (LOD) ayarlayabiliyoruz. (2mm ve 3mm seçenekleri mevcut.)
  • Tek tuş ile firmware güncellemesi yapabiliyoruz.

Polling Rate seçenekleri olarak 250-500-1000 seçenekleri mevcut, ve farenin altında DPI butonuna basılı tutarak mod değiştiriyoruz. Madem yazılım var neden yazılımdan yapmıyoruz sorusu benim de kafamda. Biraz saçma olmuş.

Yazılım güzel ve basit fakat Polling Rate ayarının yazılıma eklenmemesi garip olmuş. Yazılımın açık kalmasına gerek yok Mouse üzerinde dahili hafıza bulunuyor, ayarları yapıp kapatmanız yeterli.

1581616152390.png


Polling Rate ayarı için detaylar farenin tabanında yer alıyor.

1.png


2.png


3.png


4.png


Yazılımın arka planda harcadığı kaynak da şu şekilde;

xm1.png


Tuşlar ve Tekerlek (8/10):

İki ana tuş ve soldaki iki tuşta Omron 50M anahtarlar bulunuyor, Endgame bu anahtarları özenle seçtiğini söylüyor.

Tuş hissiyatı tok ve iyi tepki veriyorlar, ben beğendim. Tuşlarda herhangi bir pretravel bulunmuyor sadece ufak bir post travel var o da normal kullanımda fark edilebilecek bir durum değil.

Tekerleğe geldiğimizde orta-sert arası sertlikte bir tekerlek var, kaydırırken seviyeler belirgin ve geçişler hissedilebiliyor fakat S2’deki gibi gürültü yapmıyor. Ben çok beğendim tekerleği. Tekerlek tıklaması ise biraz sert ve bu durum tekerleğinin konumuyla birleşince basması biraz zor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sensör (10/10):

Farede PMW3389 sensör kullanılmış, bu kısmı fazla tartışmaya gerek olmadığını düşünüyorum ve hep dediğim gibi 3360 ve üstü sensörler zaten fazlasıyla iyi ve yeterli.

Malzeme Kalitesi (10/10):

Farenin sağlamlığı, ağırlığını da göz önüne alırsak harika. Fareyi her yönden sıkmama rağmen herhangi bir şekilde esnemedi. Sallayınca herhangi bir rattle yok.

Yüzey kaplaması pürüzsüz ve yumuşak fakat biraz parmak izi topluyor, fare beyaz olduğundan dolayı çok zor farkediliyor. Siyah versiyonda bu daha büyük bir problem diye tahmin ediyorum.

Genel Değerlendirme (9/10):

XM1 claw ve fingertip tutuşa sahip kullanıcılar için bence on numara mouse olmuş. Şöyle tekrardan düşünüyorum ve incelemeye bakıyorum fakat parmakla gösterilebilecek büyük bir eksisi yok. Tuşlarda ve yazılımda geliştirilebilecek yerler kesinlikle var fakat bunlar elle tutulur eksiler değil.

+ 70g ağırlık.
+ Paracord kablo.
+ %100 PTFE skatezler.
+ Tuş ve tekerlek hissiyatı yerinde.
+ 70g ağırlığa rağmen üst düzey malzeme kalitesi ve sağlamlık.
+ 3389 sensör.

- Tekerlek konumu benim pek hoşuma gitmedi.
- Ülkemizde satışı yok.
 
@Batuhan A.
İnceleme için teşekkürler.

MM711 var elimde. Çok hoşuma gitti, zaten biliyorsunuz siz de incelemişsiniz. Ama sol kliğine butonun ucundan biraz fazla bastırınca gıcırtı gibi ses çıkıyor, buton da ileri gidiyor zaten biraz. Yani kitleniyor gibi sol klik. Oyun oynarken silahla spray yaptığınızı düşünün, yanlışlıkla biraz daha sert basarsanız cins bir hissiyat veriyor yani. Onun dışında her şey olması gerektiği gibi.

MM711'i 400 TL civarı bir fiyata aldım. Ama bu sorunu canımı sıkmıyor değil. Çözümler var ama fareyi açmak istemiyorum.

XM1 almayı düşünüyorum, Türkiye resmi distribütörü üzerinden. Her yerde 800 TL ve üstü ama burada 650 TL.


Site güvenilir, zaten Glorious gibi markaların da Türkiye distribütörü. Benim burada sorum 650 TL'ye değer mi sizce? MM711'i iade edip üstüne 250 TL koymaktan bahsediyorum yani.

Ayrıca birinci sürüm ve ikinci sürüm arasında "switch", "kablo" "daha ince ve yuvarlak skatez" "daha iyi yüzey" gibi bazı farklılıklar olduğunu gördüm, çok büyük farklar yok tabi. Sizdeki ilk sürüm sanırım. Bu site 1. sürüm satıyorsa bile alacağım gibi. Çünkü 2. sürüme kıyasla çok bir kayıp yok diye düşünüyorum.

Ayrıca XM1'in "tank" gibi klikleri olduğunu söylemişsiniz. Ben de bu tarz bir şey istiyorum işte. MM711'in klikleri de güzel ama biraz yumuşaklar sanki. Hafif rahatsız edici olabiliyor, bana öyle geldiler biraz.
 
Son düzenleme:
Sanırım mouse'u güncellemişler ve bazı sorunları giderilmiş 2020'de. Connectgame'den sipariş vericem, Türkiye resmi distribütörüymüş. Güncel versiyonu olup olmadığını nasıl anlarım ?
Dedigin V2 modeli, V2 modelinde orgu kablo var V1'de ise kablo kaucuk, oradan anlayabilirsiniz. Beyaz alacaksaniz zaten bir ayrim yok beyaz model sadece V2'de var.
 
Dedigin V2 modeli, V2 modelinde orgu kablo var V1'de ise kablo kaucuk, oradan anlayabilirsiniz. Beyaz alacaksaniz zaten bir ayrim yok beyaz model sadece V2'de var.

Konudan bağımsız, fareler hakkında genel bir konu açsanız ne iyi olurdu. Son zamanlarda sensöre göre fare önerip, ergonomiyi ve rahatlığı hiçe sayan bir güruh türedi. İnsanlara zarar verdiklerini düşünüyorum. Birkaç modeli ezberlemişler, herkese onu öneriyorlar.

Sizin incelemelerinizi uzun süredir takip ediyorum, mesela ilk kez sizin incelemelerinizde örgü kabloların kalitesinin ve esnekliğinin etki edebileceğini görmüştüm, hatta sonrasında Glaive'den başka bir fareye geçince de deneyimleme fırsatı bulmuştum.

Vaktiniz varsa sağlam bir konu güzel olurdu aslında. :)
 

Geri
Yukarı