Engelli kullanıcılar için Linux dağıtımı yapmaya nereden başlanmalı?

mrcbrbn

Hectopat
Merhaba,

Benim bir hayalim var: Bilgisayar kullanmayı bilmeyen veya teknolojiyle sınırlı deneyime sahip kişiler için özel bir Linux dağıtımı oluşturmak istiyorum. Özellikle engelli kullanıcılar için tasarlanmış bu dağıtımın, Windows ve MacOS'taki bazı özellikleri birleştirerek basit, sezgisel ve erişilebilir bir ortam sunmasını hedefliyorum. Ancak bu konuda tam olarak nasıl başlayacağımı ve kimlerle çalışabileceğimi bilmiyorum. İşte bu yüzden size birkaç sorum olacak:

1. Hangi Linux tabanını seçmeliyim?

Linux Mint tabanlı bir dağıtım yapmayı düşünüyorum çünkü kullanıcı dostu bir arayüzü ve geniş topluluk desteği var. Sizce bu doğru bir seçim mi? Yoksa başka bir Linux dağıtımı (örneğin Ubuntu veya Debian) daha uygun mu?

2. Nasıl özelleştirme yapabilirim?

Dağıtımın basit bir arayüze, büyük simgelere, yazı tiplerine ve erişilebilirlik araçlarına (örneğin ekran okuyucu, klavye yardımcıları) sahip olmasını istiyorum. Bu tür özelleştirmeleri nasıl yapabilirim? Hangi araçları önerirsiniz? (mintconstructor, cubic gibi araçlar işime yarar mı?)

3. Kimlerle çalışabilirim?

Bu projeyi tek başıma gerçekleştirebileceğimi düşünmüyorum. Özellikle şu alanlarda yardım almak istiyorum:

- Linux sistemleri konusunda deneyimli kişiler.

- Erişilebilirlik uzmanları (örneğin, engelli kullanıcıların ihtiyaçlarını anlayan kişiler).

- Grafik tasarımcılar (dağıtım için logo ve tema tasarımı yapacak kişiler).

- Test edici kullanıcılar (dağıtımı farklı donanımlarda test edip geri bildirim verecek kişiler).

Bu tür insanlarla nasıl iletişime geçebilirim? Açık kaynak toplulukları veya forumlar bu konuda yardımcı olabilir mi?

4. Proje için hangi adımları izlemeliyim?

Projeyi adım adım nasıl ilerletebilirim? Örneğin:

- İlk önce temel sistemi kurmak.

- Ardından masaüstü ortamını ve erişilebilirlik ayarlarını yapılandırmak.

- Son olarak özelleştirilmiş bir ISO oluşturup paylaşmak.

Bu süreçte nelere dikkat etmeliyim?

5. Bu projeyi gerçekleştirmek için ne kadar süreye ihtiyacım olur?

Projeyi tamamlamak için ne kadar zaman ayırmalıyım? Ayrıca, bu süreçte karşılayabileceğim zorluklar nelerdir?

Eğer bu konuda tecrübeniz varsa veya benimle bu projede çalışmak isterseniz, lütfediyorum benimle iletişime geçin! Teknolojiyi herkes için daha erişilebilir hale getirmek için birlikte çalışabiliriz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Masaüstü ortamları kör ve sağır kullanıcılar için erişilebilirlik seçenekleri zaten sunuyor. Özellikle GNOME bu konuda iyidir.
1741966840211.png

1. Hangi Linux tabanını seçmeliyim?
Ubuntu veya Fedora. Kolaylık ve varsayılan GNOME sebebiyle öneririm. Ayrıca sorun çözümü konusunda daha kolay yollara sahiptirler. (Forumlar, ilgili ekip, üye çokluğu.)

2. Nasıl özelleştirme yapabilirim?
Arayüz gibi konularda siyah-beyaz renklerin karışık ama uyumlu olduğu sade bir görünüm hoş olacaktır. Ara renkler göz yorucu olabilir.

Erişilebilirlik araçları için eğer masaüstü araçları dışında bir şeyler kullanacaksan senin programlaman daha iyi olacaktır. Ayrıca bunları kendin programlamadıkça sonuçta dağıtımın bir özelleştirmeden öteye gitmeyecektir. Tamamen dağıtım sayabilmek için senin kendinden bir şeyler eklemen lazım.

3. Kimlerle çalışabilirim?
Garuda ve SUSE forumlarında yardımcı olacak geliştiriciler bulunabilir.

4. Proje için hangi adımları izlemeliyim?
Kaba sıralama:
  • Stabilite amaçlı çekirdek, taban alınacak dağıtım sürümü seçilecek ve ortam hazırlanacak.
  • Masaüstü ortamı özelleştirmeleri.
  • Dağıtıma özel programların hazırlanması.
  • Özelleştirilmiş kurulum aracı.
  • Özelleştirilmiş kurulum ortamı.

Anlattığım konuda sadece görme ve işitme engelli bireylerden bahsetmemiştim Bağcılar'da engelliler sarayı diye bir kurum var bu kurumda her türde engelli olan bireyler var ve birçoğu bilgisayar kullanmayı bilmiyor veya kullanmakta sorun yaşıyor. Ben bilgisayar kullanımını daha hızlı öğrenmeleri için bir işletim sistemi geliştirmek istiyorum ve bu sistemi ilk olarak Bağcılar belediyesine sunmak istiyorum ama dediğim gibi tek başıma bu kadar güzel bir proje düşünebilsem de tek başıma geliştirmekte sıkıntı yaşayacağım için bu konuyu açtım.

Anlattığım konuda sadece görme ve işitme engelli bireylerden bahsetmemiştim Bağcılar'da engelliler sarayı diye bir kurum var bu kurumda her türde engelli olan bireyler var ve birçoğu bilgisayar kullanmayı bilmiyor veya kullanmakta sorun yaşıyor. Ben bilgisayar kullanımını daha hızlı öğrenmeleri için bir işletim sistemi geliştirmek istiyorum ve bu sistemi ilk olarak Bağcılar belediyesine sunmak istiyorum ama dediğim gibi tek başıma bu kadar güzel bir proje düşünebilsem de tek başıma geliştirmekte sıkıntı yaşayacağım için bu konuyu açtım.
GNU/Linux bilgin ve programlama bilgin ne durumda hocam?

Ülkemizde hayli ciddi bir birikim var linuks konusunda. Başlı başına PARDUS var hatta.
Bence bir rapor hazırlayıp PARDUS'a başvur. Raporun içeriğinde mevcut dağıtımların eksikliklerini, neler ilave edilmesi gerektiğini listele.
Ret yesen bile elinde diğer adımlar için bir iş listesi ve yol haritası oluşturmuş olursun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı