Engelliler için araç alımı

MUSA ÇELİK

Hectopat
Yer
Antalya
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar;
Biz ailemle birlikte bir araç almayı planlıyoruz. Ama biraz farklı bir durum denilebilir. Bu konu hakkında internette ki diğer forumlarda araştırma yaptım. Fakat iyi bir sonuç elde edemedim. Bu yüzden buraya konuyu açıyorum. Bilgisi olanlar yardımcı olursa çok mutlu olurum.

Detayları ve aklımdaki soruları aşağıda belirttim:

• Kardeşim görme engelli ve %96 engelli raporu var. (97 de olabilir tam hatırlayamıyorum raporlar yanımda değil) Engellilere 0 araç alımında vergi indirimi yapılıyormuş. Bu indirim miktarlarını bilmiyorum. Bazı forumlarda araç fiyatı üzerinden %18 KDV indirimi yapılıyor diyorlar. Kalan miktardan %37 MTV indirimi yapıldığı yazıyor.

• Eğer yanlışsa düzeltir misiniz ? Görme engelli olduğu için aracı kardeşim kullanamayacak. Bu yüzden özel tertibata gerek yok. Babam ve ben kullanacağız. Bu bana biraz tuhaf geliyor. Çünkü diyelim, araç 100.000 TL %18 i KDV 100.000 nin %18 i KDV. Yani 18.000 TL

100.000-18.000=82.000 TL

• 82.000 TL nin de %37 sini çıkarınca 51.660 TL kalıyor. Geriye neredeyse %48 ya da 49 luk bir indirim oluyor. Hemen hemen yarı yarıya.

(100.000 TL yi kolay olması için koydum hesaplama yontemini anlatırsanız iyi olur)

• Ben yanlış mı hesapladım yoksa hesap yöntemi böyle mi ? Eğer hatalıysa yardımcı olursanız çok mutlu oluruz. Ya da farklı bir şekilde mi hesaplanıyor ?
  • Bu indirim ile hangi tip araçları tercih edebiliriz ? Bizim için marka ve modellerle örneklemeler yaparsanız iyi olur.

• Örneğin: Transporter Amarok, XLT, Caddy ve Doblo gibi bu tip araçlarda da geçerli mi ? Ya da bunlardan hangisinde geçerlidir ?
  • Bir de plakası ile ilgili sorularım var.

• Plakasında çevremizde gördüğümüz gibi engelli işareti varmı ? Eğer varsa bunun değiştirilmesi mümkün mü ? Plakası alırken özel plakalar yapılıyor. Mesela Antalya için 07 XXX 07. Bunun için ne gerekli ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Birader kusubakma ama ucuza alıp plakası engelli işareti var diye değiştirmek istiyorsun bu bana biraz acayip geldi plaka konusunda 5 sene geçmesi gerekiyor değiştirebilmen için.

Birader kusubakma ama ucuza alıp plakası engelli işareti var diye değiştirmek istiyorsun bu bana biraz acayip geldi plaka konusunda 5 sene geçmesi gerekiyor değiştirebilmen için.

Hayır , orayı açıklamayı unutmuşum kusura bakmayın lütfen. Onu sorma sebebim o tür engelli araçlarının 2. ellerine baktığım zaman engelli aracı olarak geçiyor fakat plaka da engelli işareti yok o aklıma geldi o yüzden sordum ben onu değilse bir önemi yok onun bizim için.

Binek Araçlarda böyle Ticari araçlarda durum değişiyor. Binek araç alıyorsan da 1600cc üstü olmamak zorunda. Plakada engelli işareti hiç bulunmamakta ben geçen ay engeli araç aldım benim plakam da bir engeli işareti bulunmamakta.

Ben sana açıklayayım;

Araç alımında tek ÖTV düşüyor.Nasıl hesaplandığını göstereyim

Önce aracın fiyatı mesela 100.000

İlk masrafları çıkartıyoruz 430TL bandrol 200TL plaka bunları çıkartık kaldı 99370TL

KDV çıkarmak için 99370TL 1,18 bölüyoruz KDV siz fiyatı 84211TL

Sonra ÖTV çıkarmak için 84211TL i 1,45 bölüyoruz ÖTV siz fiyatı 58077TL

Sonra 58077 1,18 çarpıyoruz ve engeli araç indirimini buluyoruz.Plaka ücretini ekleyerek plaka ile kaça geldiğini öğrenebilirsin.

Son düzenleme:
Binek Araçlarda böyle Ticari araçlarda durum değişiyor. Binek araç alıyorsan da 1600cc üstü olmamak zorunda. Plakada engelli işareti hiç bulunmamakta ben geçen ay engeli araç aldım benim plakam da bir engeli işareti bulunmamakta.

Ben sana açıklayayım;

Araç alımında tek ÖTV düşüyor.Nasıl hesaplandığını göstereyim

Önce aracın fiyatı mesela 100.000

İlk masrafları çıkartıyoruz 430TL bandrol 200TL plaka bunları çıkartık kaldı 99370TL

KDV çıkarmak için 99370TL 1,18 bölüyoruz KDV siz fiyatı 84211TL

Sonra ÖTV çıkarmak için 84211TL i 1,45 bölüyoruz ÖTV siz fiyatı 58077TL

Sonra 58077 1,18 çarpıyoruz ve engeli araç indirimini buluyoruz.Plaka ücretini ekleyerek plaka ile kaça geldiğini öğrenebilirsin.

Yardımınız için teşekkür ediyorum siz ne marka araç aldınız model ve fiyatını belirtir misiniz? Tekrar teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı