Hem gitar hem piyano çalmış bir arkadaşım bana "piyano gitara göre temelleri kapması daha kolay bir enstrüman ama aynı zaman da gitara göre ustalaşması daha zor bir enstrüman ama şarkı öğrenip, sahilde kız tavlamak istiyorsan gitarda şarkı öğrenmesi daha kolay. Zaten piyanoyu gitar gibi taşıyamazsın" demişti. Evet piyano görünürde basittir. Basacağın tuşlar ortadadır, notaları akılda tutmak daha kolaydır, gitara göre düzgün ses çıkarmak için tuşa basman yeterlidir fakat normalde yazı yazmak bir şeyleri tutmak için kullandığın 10 parmağı daha kompleks ve ritmik bir şekilde kullanmak aşırı zordur ve akustik piyano tuşları gitar gibi basınca elini ağrıtmaz ama bir akustik piyanonun tuşları çok ağırdır. İşin içini polyrhythm ve polymeter gibi karmaşık ritimler ile karşılaşınca kafayı yersin. Enstrüman öğrenmek iyi bir mantalite ve düzgün bir çalışma düzeni ister. Eğer gitar çalmayı gitarı sevmediğinden değil de daha en başında zorluğa dayanamayıp bıraktıysan bu mantalite ile her hangi bir enstrüman öğrenemezsin. Bunu hevesini kırmak için söylemiyorum bu bakış açısını değiştirmen için söylüyorum.
Eğer piyanonun tınısını, yapısını ve dizaynını seviyorsan midi klavye dediğimiz hem PC hem Mobil telefonlara bağlayıp çalabileceğin ekipmanlar var. Bu tarz midi klavyeler ile seçtiğin ses bankasından piyano olsun gitar olsun istediğin sesi elde edebilirisin ama tasarımı piyano ile aynıdır. Benim önerim bütçen yetiyorsa 88 tuşlu Hammer Action midi klavye alman olacaktır. Hammer Action klavyelerin tuşlarının ağırlığı akustik piyano tuşlarının ağırlığına olabildiğince benzer olacak şekilde yapılır (yine de denediğim hiçbir hammer action piyanodan akustik piyano ağırlığını alamadım). Piyano öğrenmek için midi klavye alıyorsan dikkat etmen gereken tek nokta akustik piyano ile aynı sayıda yani 88 adet tuşa sahip olmasıdır. Tuş sayısı arttıkça fiyatı pahalı oluyor biliyorum ama 88 tuşlu bir tane almanızı öneririm en azından 61 tuşun altına inmeyin en az 5 oktav olsun.
Birkaç tane bütçe ve kalite olarak uygun 88 tuşlu midi klavye markası yazıyorum alta:
M-Audio Hammer 88
M-Audio Keystation 88
Alesis Q88 MKII
alesis v88 - Google Alışveriş
Piyano ile müzik öğrenmek daha yapıcıdır çünkü müzik teorisini ve nota bilgisini daha iyi ve efektif bir şekilde öğrenirsin. Müzik teorisi ve nota bilgisi demişken, bu ikisini kesinlikle ve enstrüman ile aynı anda öğrenmeye başlamalısın.