Enver Paşa neden çok seviliyor?

Makaleler
13
İyi Sosyaller. Bayağıdır kafama takılan bir konu var. Enver Paşa başarısız olmasına rağmen, neden bu kadar çok seviliyor? Çok bilge gördüğüm eski bir tarih hocam bile koyu ittihatçı ama ben tam anlamıyorum bunu. Cesur ve Yiğit bir komutan olduğunu ama Atatürk gibi askeri bir deha olmadığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Varsa, söyleyebilirsin.
Ne demek istediğimi anladığını varsayıyorum. Dünya tarihindeki en büyük 10 lider dendiğinde bile bu listedeki komutanların askeri geçişlerinde sayısız hata varken Atatürk'ün hatasız olduğuna inanmak mantıksız olacaktır. İnanabilirsin, ama mantıklı olmadığı gerçeğini değiştirmez. Atatürk'ün hem askeri hem siyasi pek çok hatası vardır ki bu normaldir, her insan hata yapar ve sorumluluğu çok olan insanların hata yapma olasılıkları daha fazladır. Atatürk'ü olumsuz yanları ile kabul etmek onu sevmemize ve rolmodel almamıza engel değildir. Aksine, bizi daha bilinçli insanlar yapar ve örnek aldığımız hayatlardan daha verimli bir şekilde pay biçmemizi sağlar. Eminim ki Atatürk'de bunu isterdi.

Dediğinizin kaynağı bu değil. Yanlış anlatıyorsunuz. Mecliste birileri teklif vermiştir ama Atatürk, kanunu geri aldırtmıştır.

"Bugün cuma selâmlığı töreninden sonra teşvikiye'deki silâhhâneyi padişah hazretleri teşrifle oradan saraylarına dönerler iken yolda, tuhaf bir şekilde bellerinden bağlı siyah çarşaflara bürünmüş ve yüzlerini de siyah renkte ve gayet ince peçelerle örtmüş bazı kadınlar gözüne ilişmiş, bunların örtünmemiş denilecek halde açık saçık bulunmalarına ve âdeta matem elbisesi giymiş Hristiyan kadınlarına benzemelerine bakılarak birdenbire İslam olduklarında tereddüt buyrulmuştur.

İzaha muhtaç olmadığı gibi büyük İslam devletinin ayakta durması, devamı ve yükselmesi kadın ve erkek bütün Müslüman'ların her türlü hal ve hareketlerinde şeriatın yüksek hükümlerine son derece dikkatle uymalarına bağlı olup aksi hal Allah esirgesin gerek fertler gerek devlet için maddî ve mânevî sonsuz zararlara sebep olacağından İslam kadınlarının Allah'ın emirlerinden bulunan örtünme usul ve kaidelerine fevkalâde dikkat ve itina etmeleri lüzumunu beyana hacet olmadığı, bu çarşaflar ise İslam kadınlarınca örtünmeye aslâ uygun ve müsait olmadığı gibi bir maksatla şuraya buraya girmek için bazı münasebetsiz erkekler tarafından da bir fesat ve melânet perdesi olarak kullanılmakta olup hatta geçenlerde bir erkek bu suretle çarşafa bürünerek kadın kıyafetinde silâhlı olarak bir eve girip içerdeki kadının üzerine hücumla çaldığı eşyayı pencereden arkadaşına atarak savuşmuş olduğundan dindarlık ve maslahat bakımından meydanda olan zararlarından ötürü icap edenlere münasip bir şekilde anlatılıp tenbihlerde bulunmak suretiyle kadınların çarşaf giymelerinin yasaklanması padişah emri iktizasındandır. Bu hususta emir sahibinindir."

Sanki burada o kadınların giymiş olduğu uygunsuz çarşafın yasaklanmasından bahsediliyor emin olamadım ama siz bilirsiniz.

Ne demek istediğimi anladığını varsayıyorum. Dünya tarihindeki en büyük 10 lider dendiğinde bile bu listedeki komutanların askeri geçişlerinde sayısız hata varken Atatürk'ün hatasız olduğuna inanmak mantıksız olacaktır. İnanabilirsin, ama mantıklı olmadığı gerçeğini değiştirmez. Atatürk'ün hem askeri hem siyasi pek çok hatası vardır ki bu normaldir, her insan hata yapar ve sorumluluğu çok olan insanların hata yapma olasılıkları daha fazladır. Atatürk'ü olumsuz yanları ile kabul etmek onu sevmemize ve rolmodel almamıza engel değildir. Aksine, bizi daha bilinçli insanlar yapar ve örnek aldığımız hayatlardan daha verimli bir şekilde pay biçmemizi sağlar. Eminim ki Atatürk'de bunu isterdi.
Küçük hataları olmuştur ama kayda değer/üzerine konuşmaya değer bir hata gözükmüyor. O hatalardan da ders alabiliriz.
Hocam bu bir işin %90'ını halletmişsiniz geride kalan %10'u başka birisi halletmiş ve o tüm işi yapmış gibi lanse ettirilmesime benziyor. Düşünceniz yanlış.
Atatürk'ün bütün işlerini Enver Paşa yaptı ama Atatürk bitirdi sadece, öyle mi? 😆

Dediğinizin kaynağı bu değil. Yanlış anlatıyorsunuz. Mecliste birileri teklif vermiştir ama Atatürk, kanunu geri aldırtmıştır.

Madde 1 yazıyordu Google üzerinde bu dosya için. Dosyayı açamadım cihazda.

Madde 1 – Türkiye büyük millet meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin Türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir.

Madde 1 yazıyordu Google üzerinde bu dosya için. Dosyayı açamadım cihazda.

Madde 1 – Türkiye büyük millet meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin Türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir.
Memurların ve TBMM meclis üyelerinin şapka takmasını zorunlu kılıyor yani. Cüppe, peçe yasaklanması nerde yazıyor?

Küçük hataları olmuştur ama kayda değer/üzerine konuşmaya değer bir hata gözükmüyor. O hatalardan da ders alabiliriz.

Atatürk'ün bütün işlerini enver paşa yaptı ama Atatürk bitirdi sadece, öyle mi? 😆

Benziyor dedim. Birebir aynısı demedim. Diğer hocamın kardeş örneğinden gittim.

Memurların ve TBMM meclis üyelerinin şapka takmasını zorunlu kılıyor yani. Cüppe, peçe yasaklanması nerede yazıyor?

Bilemedim hocam düşüncem yanlış demek ki teşekkür ederim aydınlatmanız için.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı