Enver Paşa neden çok seviliyor?

Makaleler
13
İyi Sosyaller. Bayağıdır kafama takılan bir konu var. Enver Paşa başarısız olmasına rağmen, neden bu kadar çok seviliyor? Çok bilge gördüğüm eski bir tarih hocam bile koyu ittihatçı ama ben tam anlamıyorum bunu. Cesur ve Yiğit bir komutan olduğunu ama Atatürk gibi askeri bir deha olmadığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Hocam bu bir işin %90'ını halletmişsiniz geride kalan %10'u başka birisi halletmiş ve o tüm işi yapmış gibi lanse ettirilmesime benziyor. Düşünceniz

Küçük hataları olmuştur ama kayda değer/üzerine konuşmaya değer bir hata gözükmüyor. O hatalardan da ders alabiliriz.

Atatürk'ün bütün işlerini Enver Paşa yaptı ama Atatürk bitirdi sadece, öyle mi? 😆
Atatürk'ün bütün işlerini Enver Paşa yaptı demek cidden komik olur.
Enver Paşa'nın Atatürk'e en büyük katkısı benim gözümde şu ikisidir.
1-Orduda olan yaşlıları ve görevini ihmal edenleri ordudan atması, orduyu gençleştirmesi ve orduda yaptığı yenilikler. (Çanakkale Savaşı'nı kazanma sebeplerimizden)
2-Ermeni tehciri

Ayrıca bizi 1. Cihan Harbi'ne Wilhelm Souchon ile kendisinin soktuğu yazıyor. Bolşevik Devrimi olmasaydı, onun yüzünden yok olabilir miydik?
1. Dünya Savaşına Enver diye bir insan hiç doğmamış olsaydı, İttihat ve Terakki diye bir cemiyet hiç varolmamış olsaydı bile biz o savaşa Almanya tarafından girecektik.

Ayrıca bizi 1. cihan harbi'ne wilhelm souchon ile kendisinin soktuğu yazıyor. Bolşevik devrimi olmasaydı, onun yüzünden yok olabilir miydik?

Sadece kendisi değil. Almanlarla ilişki kurmaya yaklaştıran kendisiydi evet. Ama gemilere geçme emrini enver paşaya zorla verdirttiler. Ve şunu unutmayın tarih olsaydılarla değil oldularla ilerler.

Evet öyle olmuş, son zamanlarda çok fazla medyada bu deyim döndüğü için anlaşılır sanmıştım ama benim hatam özür dilerim.

Sonra ki cümlemde enver paşa'yı sevdiğim, aslında olumlu bir yorum yaptığım anlaşılıyor aslında.

Özür dilemenize gerek yok ama yazıda çelişki var gibi görünüyordu.

Tam olarak neyi tartışıyorsunuz anlayabilmiş değilim. İki komutan da vatanları için canlarını ortaya koymuş kahramanlardır. Sırf Enver Paşa başarısız diye onu daha az, Atatürk'ü daha çok sevmek ne kadar doğru sizce?

1. Dünya Savaşına Enver diye bir insan hiç doğmamış olsaydı, İttihat ve Terakki diye bir cemiyet hiç varolmamış olsaydı bile biz o savaşa Almanya tarafından girecektik.
Zaten Alman tarafından girdik?
Sadece kendisi değil. Almanlarla ilişki kurmaya yaklaştıran kendisiydi evet. Ama gemilere geçme emrini enver paşaya zorla verdirttiler. Ve şunu unutmayın tarih olsaydılarla değil oldularla ilerler.
Bunun kaynağı nedir?
1-Orduda olan yaşlıları ve görevini ihmal edenleri ordudan atması, orduyu gençleştirmesi ve orduda yaptığı yenilikler. (Çanakkale Savaşı'nı kazanma sebeplerimizden)
Alman ordusu, gerçekten çok güzeldi ve Türk ordusunu da Alman ordusuna benzetmeye çalıştı. Bu gayet güzel ama Alman'lara gereğinden fazla güvendi gibi.

Tam olarak neyi tartışıyorsunuz anlayabilmiş değilim. İki komutan da vatanları için canlarını ortaya koymuş kahramanlardır. Sırf Enver Paşa başarısız diye onu daha az, Atatürk'ü daha çok sevmek ne kadar doğru sizce?
6 devletin işgalinden kurtulup, bağımsız olabilen başka ülke yok ve bu başarının ana mimarı, Mustafa Kemal Atatürk'tür. O yüzden başka bir komutanla aynı kefeye koyamıyoruz ve Enver Paşa'dan daha kötü durumdaydı kendisi. O kötü vaziyetten çıkıp, bunları yapmıştır. Tabii bu ülkeye hizmet eden herkese saygı duymak zorundayız. Enver Paşa'nın da yeri ayrıdır. Sadece saygı değil, seviyorum da kendisini.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı