Epic Games batar mı?

Epic Games Bu Gidişle Batar Mı?

  • Batar

    Oy: 22 11,5%
  • Batmaz

    Oy: 170 88,5%

  • Oy verenlerin toplamı
    192
Verdikleri oyunlar bir şeye benzemiyor ki, onları dağıtmak için para mı veriyorlarmış?😆 Bir kere kullandım kupon var diye başka da bulaşmam.
 
Merhaba, aslında biraz komik bir soru olabilir. Arkadaşlarım sürekli zarar ettiklerini vs. konuşurken duydum (internetten kendimde gördüm). Açıkcası merak ediyorum, her hafta ücretsiz oyun falan da veriyorlar. Büyük oyunlar verdikleri de oluyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Zor
 
1- Fortnite var.
2- Unreal Engine'nin sahibi.
3- Örnek veriyorum ben UE ile bir oyun/uygulama vs yaparsam ve gelirim bir sınırı aşarsa benden telif hakkı ücreti alıyorlar(yani PUBG gibi UE ile yapılmış oyunlardan telif hakkı ücreti alıyorlar)
Projeniz 3000$ kazandıktan sonra Epic Games her çeyrek ayın toplam gelirinin %5'i kadar ücreti alır. Telif hakkı ücreti brüt gelir üzerinden hesap yapılır.
 
Tekel olan Steam, Microsoft, Apple vb. firmalar.
Steam yıllar boyunca kurlar hakkında düzenlemeler ve tavsiyeler verdi. Yeşil ışık altında bağımsız oyun yapımcılarına ışık tuttu. Bu saydıkların tekel mi? Evet çünkü güçlü teknolojileri var.

Microsoft'a bak. Sadece Office ekosistemi bütün iş yerlerinin düzenine yardımcı oluyor. Fabrikaların, holdinglerin... Hepsinin. Bunun yanı sıra oyun konsolları var, işletim sistemi var.

Google'a bak. Teknolojileri muhteşem ötesi. Ellerinde YouTube var. Öylesine devleşmişler ki alternatiflerini tercih edersen küçülüyorsun. Bir website kurduğun zaman o siteyi Google botları inceliyor.

Apple'a bak. Son yıllarda bunlar ne yapıyor ya desem bile hala en güzel tasarımlara ve eşleşen donanımlarda süper bir ekosistem oluşturuyorlar. Tasarımları şahsım adına dünyanın en iyisi.

Steam'e bak. Oyun & topluluk platformu olarak üstüne yok. İçinde barındırdığı özellikler sayesinde basit bir platform olmaktan çok ötede bir yerde. Steam'de olan özellikleri diğer platformlarda çok zor görürsün, hatta hiç görmezsin. En basitinden ne kadar oynadığın bile görünmüyor o platformlarda. Şaka gibi. Peki ya; başarımlar, forum, atölye, ekran görüntüleri, canlı yayın sistemi, profil özelleştirme, aktiviteler, özelleştirilebilir tasarım olanağı, kime arkadaşlık isteği gönderebildiğini görebilme, profil gizleme, bakiye sistemi, görünmezlik sistemi, arkadaşlarının son çevrimiçi olduğu zamanı görme, müzik sistemi, müzikleri aynı satın alma olanağı, inceleme sistemi, belirli zamanlarda düzenlenen ödül törenleri, özelleştirme sistemleri, geniş ekran bölümü, topluluk rehber sistemi, oyun eşyaları satmak/almak için pazar sistemi, takas sistemi, topluluk grupları, her sene düzenli olarak gelen indirimler... Bunun gibi bir çok özellik nerede? NEREDE? Neden adam akıllı bir oyuncu diğer platformları seçsin? Daha kaç saat oynadığını bile göremiyorsun ya. Amacınız sadece oyna butonuna tıklayıp oyuna girmekse evet, bunu her platform yapıyor.

Ayrıca tekel olmak engellenemez. Şu sözü hatırlatmalıyım: "Güç yozlaştırır; mutlak güç, mutlaka yozlaştırır." Şu Steam'in en iyi olmasının bir sebebi var. Yukarıda saydığım özellikleri var. Sırf Epic bir şeyleri bedava veriyor diye Epic'e tapıyorlar. Ya buna katlanamıyorum artık. Epic'in masum olmadığını görmeniz için ne olması lazım? Yahu adamlar daha oyun çıkmadan satın alıp 1-2 sene boyunca diğer platformlara çıkmasını engelliyorlar. Bu mu oyuncu dostu hareket yani? Firma kendi bencilliğiyle bizim oyun oynama hakkını elinden alıyor. Mesela ben Steam dışına başka bir platform kullanmak istemiyorum. Sırf bu sebepten Origin'e çok küfür etmiştim çünkü Battlefield serisi sadece Origin'deydi. Bu hareketlere göz mü yumacağız yani? Bu bildiğin, "Ben biraz daha gelişirsem tekel olacağım." demenin dolaylı hali. Firmanın hareketlerine bakın; birçok popüler, büyük kaynakları kendi bünyelerine kattılar. Açık açık en büyük olmaya çalışıyorlar. Peki en büyük olurlarsa ne olacak? İyilik meleği mi olacaklar? Hayır, kendileri tekel olacak. Üstelik hiç fonksiyonel olmayan kütük hizmetleriyle.

Bakın ben fanboy değilim. Sadece hak yenilmesinden hoşlanmıyorum. Steam'in de çok eksikliği var mesela ve bunları düzeltmeye çalışmıyor. Sırf bu yüzden Steam'e rakip olan bir platform istiyorum. Origin, Uplay, Origin, Battle.net... Bunların hiçbiri Steam'in yaptıklarını yapmadı. Dolayısıyla hiçbiri tam olarak rakip değiller.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı