Epic Games Store 5 yıldır kâr edemiyor

Long Dark 'ı ücretsiz vermesi konuyla alakasız kişileri bile Epic'e yönlendirmişti. Ücretsiz verdiği oyunların büyüklüğüne göre Hype yaratıyor lakin sıkıntı kısa sürüyor olması.

Düşünün ki bir kesim insan Steam'ın yaptığı indirime, Epic'in ücretsiz oyun vermesinden daha çok heyecanlanıyor.

Yine de rakipsizlik kötü bir şey çekişme olacak ki işlerine daha çok sarılsınlar. En kötü Steam'inde alternatifi var diyebiliyoruz.

5 yıl boyunca en büyük politikası bedava oyun vermek olduğunu düşünürsek kalıcı kullanıcı çekemeyip üstüne kâr edememesi normal. Beleş oyun vermeye harcayacağı paranın yarısını uygulamayı geliştirmeye harcasalar ve sonra bu tarz kampanya uygulasalar kâr etme ihtimalleri daha fazla olurdu. Öte yandan Steam'in çok uzun süredir piyasada olması ve sırf CS'nin pazar tarafıyla bile kalıcı oyuncu sayısına sahip olması Epic'in kâr edememesinde büyük etken. Ortada dev bir rakip varken elinde çok fazla şey olsa bile pazar değerin zar zor yükselirdi. Bunlar ellerinde üst düzey bir şey olmadan girdi pazara. Eh yani, 2010'larda PC oyunculuğu öldü, biz konsoldan devam aga diyen adamın 2018'de bir anda yükselen PC oyunculuğuna göz dikip bu işe girişmesinden neden böyle olduğu belli oluyor zaten. Ve hayır, siz değersiz para biriminizle Steam dolara geçiyor diye Epic Games'e dönüp bu sefer orada 60 dolarlık oyunu 10 dolara alınca Epic kâr etmeyecek. Epic için değerli olan siz değilsiniz, Amerika veya Çin'deki oyuncu topluluğu.

Kaynaklar:
Steam varken Epic'in kâr etmesi zor zaten. Yeni özellikler getirmiyor ki. Yani şu anda ne kadar para aldılarsa bunlar RDR 2, GTA 5, Cyperpunk 2077, Fall Guys, Fortnite ve Rocket League üzerine kurulu.

Son düzenleme:
Oyun motorundan ve kendi oyunlarından kâr ediyor zaten.
Unreal engine gibi sağlam bir oyun motoru var sadece oyun değil animasyon ve film sektöründe de kullanılıyor.
Keşke store tarafında da güzel işler yapsa. Zaten adamlar zoru başarmış, oyun motoru yapmışlar. Onlara göre mağaza kolay iş.

Arkadaşlar cidden Epic Games'in bedava verdiği oyunların kendisini zarara soktuğunu mu düşünüyorsunuz? Ben bedavalarını asla kaçırmadan sürekli alıyorum ama yılda ancak 1-2 oyun satış potansiyeli olup da bedava verilen oyunlardan oluyor. Gerisinin yüzüne bakmazsınız. Birkaç çalışanın maaşını ödeyemez bedava verdikleri oyunlar.

Ben de bambaşka bir stratejileri olduğunu ve işin bizim gördüğümüz kadar basit olmadığını düşünüyorum. Epic Games'i şahsen seviyorum.

O yüzüne bakılmayacak bedava oyunları verebilmek için Epic Games 2019 da 11 milyon dolardan fazla para harcamış. Evet bu bayağı bir zarar anlamına geliyor. Yani basit hesapla durum birkaç çalışanın maaşından farklı kardeşim. Dijital satış mağazalarını (ki dünya çapında satış yapıyorlar) mahallende bulunan çiğ köfteciyle karıştırma bence. 😃

Bu iyi bir şey değil, bu zarar açıklaması Steam'in döviz kuruna geçişi gibi gündem olup her yerde konuşulmaya başladı. Yapılan yorumlara göre; Epic bedava oyun vermekten vazgeçebilir, indirim miktarlarını ve kampanyaları azaltabilir hatta Steam gibi onlar da dolar kuruna geçebilir. Steam'ın döviz politikası Türkiye gibi kötü ekonomiye sahip ülkelerdeki gençleri daha da yoğun şekilde Epic Games'e yönlendirecektir. Bu noktada bu durumda ki Epic Games'in ne yapacağını herkes merakla bekliyor. Umarım kötü ekonomiyle boğuşan coğrafyalardaki gençler oyun oynamaya devam edebilir.

Steam fiyatlandırmada yeni bir sisteme geçince belirli bir kitlenin Epic'e yöneleceğini düşünüyorum. O sırada Epic daha çok firmayla anlaşıp mağazaya daha çok oyun eklerse zarar durumundan kurtulabilir.

Teknik sorunları halen çözebilmiş değil. Olay başlatıcının hantal olması da değil. Geçen çıkan Alan Wake 2 oyununda garip ses kayması sorunları Epic Games'den kaynaklanıyor. Dosya konumunu farklı seçersen düzeliyor falan.

EA oyunları zaten şu aracı başlatıcıdan dolayı hep sorunlu. EA oyunlarını gidip direkt kendi üzerinden alıyorum. Ücretsiz verdikleri EA oyunlarını ise Epic Games'den oynamak çile.

Ubisoft ayrı bir anlaşma yapmış ve Epic Games'de aldığın oyunu direkt olarak Ubisoft üzerinden indirip, Epic Games'e gerek kalmadan oynayabiliyorsun. Steam tarafında nasıl bilmiyorum. Yine Ubisoft oyunlarını kendi mağazasından alma taraftarıyım.

Yukarıdaki teknik sorunları geçelim. Oyunun mağaza arayüzü çok kötü. İlginize göre oyun öneren bir sistemi yok. Oyunlar hakkında bilgi alabileceğiniz arayüzler yetersiz ve incelemeler yok. Ayrıca UE kullananlara özel yaptığı ayrımcılık ve 1 yıllık oyun politikası da bu oyunlara Gamepass gibi yaklaşıma neden oluyor ve uzun vadede bu oyunlar iyi gelir elde edemiyorlar. Sırf bu yüzden mağazasına her oyunu da dahil edemediğine eminim.

Steam rekabete dahil oldular diye arayüzde yenilemeye gitti bence o da batırdı. Her yerden GIF ve saydamlık efekti fışkıran, optimizasyonu bozuk ve ara sıra bellek sızıntısı yaşayıp çökem bir başlatıcıya döndü. Steam geliştirme forumunda insanların şikayetlerini okursanız demek istediğimi bir tık anlayabilirsiniz.

Başlatıcının arayüzsel olarak güzel gözükmesi önemsiz. İşlevli ve her türden oyuna hizmet ettiğinden, her sistemde çalışabilir basit bir araç olmalı. Bunu Epic Games zaten başaramıyordu. Bir de Steam dahil oldu. Epic Games'in Steam'a tek zararı şu yeni gelen arayüzler oldu.

Bu arada Epic her türlü fiyatlarda Steam ile aynı yere gelecek. Ticaret bunu gerektirir ve geliştirici Steam'dan çok kazanırken oyununu neden Epic Games'de yayınlasın? Epic Games size ucuza oyun falan satıp imaj tazelemesi yapmayacaktır. Gamepass gibi bir sistemleri yok. Gamepass gibi sistemler uzaktan bakınca kâr etmiyor gibi gözükse de temelde amaçları aylık faturalar gibi siz oynamasanız bile aldığınız ucuz hizmetlerdir. Böylece yılda 3 AAA oyun kazandıkları paradan daha fazla para kazanırlar.

Sizin üzerinizden kâr edeceğinizi düşünmek de komikmiş. O ücretsiz oyunlar için harcadığı paranın %1 bile zor çıkarır bu pazar.

O yüzüne bakılmayacak bedava oyunları verebilmek için Epic Games 2019 da 11 milyon dolardan fazla para harcamış. Evet bu bayağı bir zarar anlamına geliyor. Yani basit hesapla durum birkaç çalışanın maaşından farklı kardeşim. Dijital satış mağazalarını (ki dünya çapında satış yapıyorlar) mahallende bulunan çiğ köfteciyle karıştırma bence. 😃
Bu sektör için para sayılmaz 11 milyon dolar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı