İnceleme Epomaker TH66 Gateron Pro Yellow Klavye İncelemesi

Uzun süre Anne Pro 2, SK64 gibi Aliexpress klavyelerini almayı düşündükten sonra gerek Amazon'da satılması, gerekse de fiyatına göre oldukça başarılı malzeme ve yapım kalitesi nedeniyle, TH66 klavyeyi tercih ettim.

Kutu içinden yedek 4 adet anahtar, ESC ve Windows - Mac için farklı keycapler ile switch - keycap puller ve USB kablosu çıkıyor. İçinden 4 adet switch çıkması artı bir özellik, zira hot-swappable da olduğu için herhangi bir arızada kolayca yedeğiyle değiştirmek mümkün. Sadece USB kablosunu biraz kısa buldum.

AA7WD2211210AYSUDBB.jpg


Ürünü yaklaşık bir haftadır kullanıyorum. Fotoğraflarda göründüğünden daha kaliteli bir yapısı var. Ağır bir klavye ve kasası plastik olmasına rağmen hiçbir esneme yok. Ayrıca vidalı değil geçmeli kasa olmasına rağmen, bağlantı yerlerinde ve klavyenin orta bölmelerinde yaylanma, esneme olmuyor. Üzerindeki keycapler ise gerçekten kaliteli ve güzel bir hissi var, alışmak biraz zaman alıyor ama.

20221213_035335.jpg


20221213_035426.jpg


20221213_035404.jpg


Gateron Pro Yellow switchlere sahip klavye. Red tarzı bir switch ancak daha tok ve daha iyi bir hassasiyeti var. Bana lubed gibi geldi ancak olmayadabilir. Stabilizatörler lubed bir şekilde geliyor. Açıkçası rattling yaşayanlar olmuş alanlar arasında ama ben bir sorun yaşamadım. ya da bana öyle geliyor. Ki, rattling olsa bile çözmek için bir çok yöntem mevcut.

Klavye 2.4 Ghz Dongle ve Bluetooth 5.0 desteğine sahip olduğu gibi kablolu olarak da kullanılabiliyor. 2200 mAh değerinde bir pile sahip. 2.4 Ghz bağlantısını biraz yavaş buldum ancak Bluetooth'a göre iyi. Tek sıkıntısı uyanması bir saniye falan sürebiliyor. Ama oyun kullanımını etkileyecek bir şey olduğunu sanmıyorum.

1671491469550.png


RGB LED'lere sahip ve birçok farklı animasyonu var. Bu animasyonları Fn tuşlarıyla değiştirebildiğiniz gibi, Epomaker'in uygulamasından da değiştirebiliyorsunuz.

20221215_192213-01.jpeg


Fazla vaktim olmadığı için detaylı bir inceleme yazamadım. Ancak genel olarak klavyeden, hissiyatından ve malzeme kalitesinden memnunum. Vergiler dahil Amazon Türkiye'den 1600 TL'ye aldım, yurt dışından geldi. Bence bu fiyattaki Logitech ya da SteelSeries gibi ürünlere göre daha kaliteli. Bilhassa zamanının tnakı olan G710+ kullanıcısı olarak da bunu belirtebilirim.


Ses testleri bu şekilde, HyperX SoloCast ile kaydedilmiştir:


Okuduğunuz için teşekkür ederim. :)
 
Gateron Pro Yellow switchlere sahip klavye. Red tarzı bir switch ancak daha tok ve daha iyi bir hassasiyeti var. Bana lubed gibi geldi ancak olmayadabilir.
Gateron Pro serisi Pre-Lubed olarak geliyor hocam.
Gateron ile Gateron Pro arasındaki tek fark bu lube olayı zaten.
 
Almayı düşünenler için güzel bir inceleme elinize sağlık.

Ben de 3 aydan biraz fazla bir süredir aynı klavyeyi kullanıyorum. 1,5 yıl kadar Corsair K70 MK.2 Cherry MX Red Switch klavye kullandıktan sonra buna geçtim. Biri tam boy ve multimedya tuşları olan bir klavye iken ötekisi %65 oranında bir klavye olduğundan elma ile armut gibi bir şey her ikisi de ama switch hissiyatı, ses, tepkisellik gibi konularda Corsair'in buna üstün olduğu hiçbir yönü yok bana göre. Yani tam boy klavye isteyen biri tabii ki gitsin o tarz modelleri düşünsün ama yapı farkı göz ardı edilirse hissiyatı, performansı ve malzeme kalitesiyle gerçekten çok iyi bir klavye.

Kasa veya keycap renkleri/modelleri herkese hitap etmeyebilir ama kasa olarak beyaz kasa seçeneği de var, keycapler de istenirse kolayca değiştirilebiliyor. Hot swappable olduğu için switchler zaten değişebiliyor. Kablosuz performansı ve batarya ömrü konusunda SideWinder'ın yorumları daha iyi birer referans olur. Nitekim ben kabloyla kullanıyorum ama kablosuz opsiyonu olması da sağa sola taşımak istediğimde işimi görecek.

Bunun muadili Corsair, Steelseries marka gaming klavyelerin mini boyları değil, Keychron modelleri falan olur. Onlar da (hot swap olanlar) 3200 TL falan olduğu için yarı fiyatına bunu almak mantıklı oluyor. 3200 TL ederindeki Keychron'un ABS keycap olması ve Gateron Pro değil düz Gateron switch olması da cabası.
 
1,5 yıl kadar Corsair K70 MK.2 Cherry MX Red Switch klavye kullandıktan sonra buna geçtim. Biri tam boy ve multimedya tuşları olan bir klavye iken ötekisi %65 oranında bir klavye olduğundan elma ile armut gibi bir şey her ikisi de ama switch hissiyatı, ses, tepkisellik gibi konularda Corsair'in buna üstün olduğu hiçbir yönü yok bana göre.
Hocam zaten Corsair kendi markasına ve itibarına güvenmiyor. Klavyeyi tanıtırken direkt Cherry MX Alman malı anahtarlar diye başlayıp geri kalmış, ilkel, hiçbir özelliği olmayan switchlerin reklamını yaparak ön plana çıkmaya çalışıyor. Bunu söyledim diye kaç defa geleceğin boomerlarından linç yedim. İnanınki şimdiki boomerlardan hiç farkları yok: Alman malı diye kaliteli olacak sanıyorlar ama öyle değil. Bir defa 80gr speed switch mi olurmuş? Çok ağır. Yani, demem o ki Cherry MX switchler ilkel ki artık piyasadan kaldırılmalı.
Bunun muadili Corsair, Steelseries marka gaming klavyelerin mini boyları değil
Razer hariç 4 büyük ekipman markasının içinde bu kadar kaliteli klavyeler bulunmamakta hocam. Corsair switchten kaybediyor zaten. Steelseries de 260 dolarlık klavyesinde ABS malzeme keycaps kullanıyor PBT keycapsleri de o kadar kaliteli değil zaten. Logitech desen çok pahalı ve switchleri iyi değil. Razer'da Huntsman Mini var. O kadar. Hazır ekipman piyasasında asıl kalite Roccat, Glorious gibi popüler olmayan markalarda dolanıyor.
 
Kulaklığın markası nedir?

Sony WH-1000X3 muhtemelen, X4 modeli de olabilir.

Elimdeki TH66’nın Gateron Pro Yellow switchlerinden çok memnun olmama karşın Gateron Pro 2.0 Black switch denemek istediğim için Aliexpress’ten 110 parça olanını vergi dahil 585 TL’ye aldım. Plastik bir kavanoz içinde, yanında switch puller ve deneme amacıyla koyulmuş bir adet hediye switch ile birlikte geldi. Bana gelen hediye switch şansıma Brown (tactile) geldi, yorumlarda gördüm birçok kişiye Milky Yellow gitmiş. Milky Yellow’u da denemek istiyordum ama olsun artık. Brown olanını da değişiklik olsun diye ESC’ye taktım.

Sesi beklediğim gibi halihazırda tok bir sesi olan Yellow’dan bile daha tok, aktivasyon mesafesi de yellow’dan daha uzun olduğu için tuşlar sanki daha ağır gibi geliyor ama bence hissiyatı oldukça keyifli. Pro serisi olduğu için bu da prelubed geliyor, plate’in imkan verdiği ölçüde mümkün olan en sessiz switchlerden biri olabilir Gateron Pro 2.0 Black olanlar.

Elimde uygun ekipman olmadığı için ses kaydı yapamam ama birkaç fotoğraf ekleyeyim. Şimdilik sadece üstteki iki sırayı değiştirdim. Kullanırken hissiyat ve ses farkını net şekilde görmek için böyle yaptım:

F4CA9767-8694-4115-86D2-3054A5FC0ABA.jpeg

FFA929F1-E13E-408F-AF90-C85D891B23CB.jpeg

B3DFC079-D597-409B-8805-0D004EE4BCCF.jpeg


Klavye için kendi inceleme yazım olmadığından @SideWinder’ın incelemesine ek olsun diye buraya yazdım. Hot swap özelliğini de denemiş olduk böylece. Gayet kolay şekilde switch’leri sökebiliyoruz.

Bu arada bir süre sonra elime Keychron K2 Pro geçme ihtimali var, öyle bir durum olursa Black switchleri onda kullanmayı düşünüyorum. TH66’yı da muhtemelen abime hediye edeceğim. Fakat öncesinde iki klavyenin incelemesini yapmaya çalışacağım, karşılaşmada TH66 üstün çıkarsa duruma göre TH66’yı tutup Keychron’u abime verebilirim 😄
 
Son düzenleme:
Hocam ben de Epomaker TH66 almayı düşünüyorum fakat anlamadığım bir şey var neden siyah kasa beyaz kasadan 1000TL daha pahalı bir fark mı var anlamadım ve ISO sürümü ile Pro arasındaki farkı söyler misiniz?
 
Hocam ben de Epomaker TH66 almayı düşünüyorum fakat anlamadığım bir şey var neden siyah kasa beyaz kasadan 1000TL daha pahalı bir fark mı var anlamadım ve ISO sürümü ile Pro arasındaki farkı söyler misiniz?
ISO sürümü de PRO'dur hocam isimlendirme hatası olmuştur. Klavyelerin tuş dizilimlerini ISO ve ANSI olarak ikiye ayırabiliriz. Farklarına bakın isterseniz, yani teknik anlamda bir farkları yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı