Rehber ESET Scanner ile Zararlı Yazılımları Temizleyin

Selamlar,

Üçlemenin son rehberinde sizlere ESET Online Scanner ile zararlı yazılımları kaldırmayı adım adım göstereceğim. Önceki rehberlerimde Hitman.Pro ve F-Secure Scanner yazılımlarını kullandık. Özellikle pek çok güvenlik konusunda Hitman.Pro'yu önermekteyim. İlgili rehberler için tıklayın: Hitman.Pro - F-Secure. Bu rehberde tanıtacağım ESET Scanner ise Hitman.Pro'ya göre daha kapsamlı bir yazılım.

Neden ESET?
Önceki yazılımlardan farklı olarak tarama tipini seçebiliyorsunuz. Tam tarama ile bütün sistem disklerini baştan sona tarayabiliyor. Hızlı tarama ile en önemli alanları hızlıca gözden geçirebiliyor. Özel tarama ile de tarama konumunu siz seçebiliyorsunuz, bu sayede belirli bir klasörü tarama imkanınız oluyor. Kolay kullanım, basit arayüz, gelişmiş tarama özellikleri ve geniş bir veritabanına sahip ve güvenilir.


Dezavantajları:
Yok


- Öncelikle bu bağlantıdan yazılımı indirin.

e1.png


Tek seferlik tarama butonuna basarak indirmeyi başlatın.


- Yazılımı çalıştırın ve modüllerin yüklenmesini bekleyin. (tahmini 15-20 sn.)

e2.png


Başlayın butonuna tıklayarak yönetici iznini verin.


- Karşınıza çıkan kullanım koşullarını kabul ederek ilerleyin.

e3.png



- Karşılama ekranında araç ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Başlayın butonuna basarak ilerleyin.

e4.png



- Tarama tipini seçeceğiniz ekran gelecek. Bu yazılımı diğer araçlardan ayıran özelliği, tarama tipini veya konumunu seçebiliyor olmanız. Burada yapmanız gereken, sorun yaşadığınız uygulamanın konumunu biliyorsanız ilgili konumu seçmek, eğer bilmiyorsanız Hızlı Tarama özelliğini seçmek. Hızlı tarama çoğu zaman aktif olan veya aktif olmasa bile sistem diskinde yer alan zararlıları tespit ederek kaldırır. Ancak Hızlı tarama işe yaramazsa, tam tarama yapmanız gereklidir. Daha fazla bilgi için aracın içerisindeki yardım butonlarını kullanabilirsiniz.

e5.png


Belirli bir konumu taramak istiyorsanız özel taramayı seçin. Standart bir AV yazılımından farksız olarak taramayı başlatacaktır.


- İlerleyen ekranda ESET'i etkinleştir seçeneğini seçip ilerleyin. Bu, PUA gibi temelde zararlı olmayan ancak potansiyel olarak tehdit oluşturabilecek uygulamaların tespit edilmesini ve otomatik olarak karantinaya alınmasını sağlayacak.

e7.png


Özellikle güvenlikle alakalı sorunlarınız olmamasına rağmen sistemde ciddi performans kayıpları yaşıyorsanız mutlaka aktive edin.


- Taramayı başlat butonuna bastıktan sonra veritabanı güncellemeleri yapılacak ve mevcutsa tarama motoru güncelleştirilecek. Ayrıca ESET'in taraması, Hitman.Pro veya F-Secure'a göre daha uzun sürmekte.

e8.png



- Tarama sırasında işlerinize devam edebilirsiniz, ancak tavsiyem herhangi bir işlem yapmadan sistemi boşta bırakmak. Zira tarama sırasında yapacağınız işlemler potansiyel tehditlerin davranışlarını değiştirebilir ve yazılım tarafından algılanmamasına, false-positive yaşanmasına sebep olabilir.

e9.png



- Tarama sonrasında rapor ekranı karşınıza gelecek. Bu ekranda zararlıların otomatik olarak temizlendiğini görüyoruz. Eğer false-positive olduğunu düşündüğünüz bir dosya varsa "Temizlenen dosyaları geri yükle" seçeneği ile geri yükleyebilir, ESET'e bildirebilirsiniz.

e11.png


Konu altında sizden rapor istediğimiz durumlarda bu ekrandaki "Tarama günlüğünü kaydet" seçeneğini seçip, kaydedilen rapor dökümünü bizimle paylaşın.


- Tarama sonrasında ESET, size bilgisayarınızı periyodik olarak ücretsiz tarama şansı sunuyor. Açıkçası bunu şiddetle tavsiye ederim. Zira manuel olarak elle yapılan taramalar zaman zaman unutulabiliyor, güvenlik tehdit edilebiliyor. Bu sebeple tavsiyem bu ayarın açık kalması. Merak etmeyin, sistem kaynağında herhangi bir kullanım yapmıyor.

e12.png


Periyodik tarama planı otomatik olarak ayarlanıyor, ancak dilerseniz ayarlardan saati ve tarihi değiştirebilirsiniz.


- Tarama tamamlandıktan sonra yazılım, uygulama verilerini temizleme imkanı sunuyor. "Kapanışta uygulama verilerini sil" butonuna basarak güncellenmiş modülleri kaldırabilirsiniz. Eğer periyodik tarama aktif ettiyseniz silmemenizde fayda var.

e13.png



- Periyodik tarama haricinde, uygulamayı daha sonra tekrar açtığınızda periyodik tarama ayarlarınızı değiştirebiliyor, ürün güncellemelerini kontrol edebiliyorsunuz.

eson.png


AV yazılımı kullanmayan veya temel çözümler ile (Defender) çalışanlar için bu aracın kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorum.


Aracı kullandıktan sonra periyodik tarama yapmak istemez, verileri silmek isterseniz kapanma sayfasındaki kutucuğu işaretlemeniz yeterli. Ancak eğer karantinaya alınan veriler mevcutsa uygulama AppData konumunda var olmaya devam ediyor ve başlat menüsüne kısayol atıyor. Başlattaki kısayola sağ tıklayarak konumuna gidebilir ve klasörü tamamen silebilirsiniz.

Açıkçası her konuda Hitman.Pro öneren birisi olarak, eğer Hitman.Pro'nun çözemediği bir sorun olursa ilk işim ESET önermek oluyor. Diğer tarayıcı araçlarına kıyasla çok daha kapsamlı tarama yapması, ücretsiz periyodik taraması olması ve özel dizin seçme özelliği ile diğer araçlardan daha gelişmiş bir yazılım.

Üçlemenin son rehberi. Sorusu olan, rapor paylaşmak isteyen konu altından beni etiketleyerek paylaşım yapabilir.

İyi Sosyaller, güvenli günler...

-- Dutchman​
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yani, istediğim kadar tarayabilecek miyim?
 
Hocam siz başka bir konuda "Çıkışta uygulama verilerini temizle" demiştiniz o ne içindi?
Geride artık dosya bırakmaması için.

- 3.1.6.0 to 3.6.3.0 Changelog:
  • Mail bilgisi ekleyebilir, her tarama raporunu mail olarak talep edebilirsiniz.
  • 3.4.7.0 DLL Hijacking açığı dahil PUP, PUA tespit motoru geliştirmeleri.
  • Özel tarama için sistem belleği genişletilmiş tarama seçeneği.
  • Sezgisel PUP, PUA tespiti için motor iyileştirmeleri.
  • Özel tarama için Proxy ayarı.
  • Anti-Rootkit sanallaştırma geliştirmeleri.

Mevcut güncel sürüm makaledeki bağlantıdan veya bu bağlantıdan indirilebilir.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı