Eski HDD'de %100 Kullanım ve Yavaşlama Sorunu

Yatukre00

Decapat
Merhabalar, yaklaşık 6 yıl önce aldığım Asus n56vz dizüstü bilgisayarımın (windows 10) açılma süresi 5 dakika ve disk (HDD) kullanımının %100 ün altına inmesi 10 dakikadan fazla sürüyor.

Değerler normale döndükten sonra bilgisayarı günlük işler için gayet normal ve sıkıntısız bir biçimde kullanabiliyorum.

Yavaş açılmayla ilgili bir çok yol denedim bunlardan bazıları: format atmak, windows search kapatmak, kayıt defterinden hızlı getirme değerini düşürmek, windows update kapatmak, virüs taraması yapmak, disk birleştirmek, bilgisayardaki sürücüleri güncellemek, windows güncellemeleri yapmak.

Bunca yönteme rağmen sonuç değişmeyince Hard Disk Sentinel ile test yaptım. Disk sağlığı gariptir %99 çıktı. S.M.A.R.T sekmesindeki testlerde sector hakkında bir uyarı işareti var fakat ne olduğunu tam anlayamadım.

HDTune ile yaptığım testte ise 1 adet bad sector var. (Test sonuçlarını ekledim.)
Tüm bu yavaşlığın sebebi 1 adet Bad sector olabilir mi gerçekten ? Öyleyse bu sorunu nasıl çözebilirim ?

2hdt.png hdt1.png hdt4.png hdt5.png hdt6.png hdt3.png

Son düzenleyen: Moderatör:
6 yıllık harddisk için normal bir durum gibi gözüküyor. S.M.A.R.T. hatası bad sector ile alakalıdır muhtemelen.

Hasarlı olan sektörü kapatan yazılımlar var diye biliyorum. Araştırıp, deneyebilirsin ama HDD eski performansına döneceğini sanmam. Emeklilik zamanı gelmiş gibi.

Artı -1 Eksi
Kesin çözüm 200-250 tl'ye bir SSD alıp temiz kurulumla SSD'ye windows kurulumu yapmak
Bilgisayarda tek disk soketi olduğundan 256 GB bana yetmeyecektir. Ayrıca çok masrafa girmek istemiyorum.
6 yıllık harddisk için normal bir durum gibi gözüküyor. S.M.A.R.T. hatası bad sector ile alakalıdır muhtemelen.

Hasarlı olan sektörü kapatan yazılımlar var diye biliyorum. Araştırıp, deneyebilirsin ama HDD eski performansına döneceğini sanmam. Emeklilik zamanı gelmiş gibi.
Ben de görmüştüm birkaç yerde böyle yazılım fakat HDD için zararlı olduğunu söylemiş bazıları. Nedenini bilmiyorum. Bilen varsa bilgilendirirse sevinirim.

SSD için ayrı bir bölme olur genelde yok mu öyle bir şey? Eğer sadece tek bir giriş varsa ve masrafta istemiyorsunuz çare yeni bir HDD o zaman.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı