Eski nesil işlemciler ilerde sorun çıkarır mı?

ozgundatca

Megapat
Yer
antalya
Daha fazla  
Meslek
ögrenci
Önceden zamanına göre güçlü bir sistem toplamış bir kullanıcı ilerde yeni teknolojiler ve yeni oyunlar çıktığında özellikle oyun oynarken sorunlar yaşarlar mı? Örneğin 2011 soket bir anakarta sahip bir kullanıcı i7 3820 ya da i7 4930k gibi bir işlemci kullanıyor olsun. Bu işlemciler günümüzün en güncel oyunlarında bile şimdilik sıkıntı yapmıyorlar ancak 2-3 sene sonra yaparlar mı? Bunu sormamın nedeni ise 2011 soketin artık yaygın olmaması. Kullanıcı upgrade yapmak istediği zaman anakartı da değiştirmek zorunda kalabiliyor. Bu nedenle upgrade yapmayı ertelemek ilerde sorun yapar mı yapmaz mı bazı kullanıcılar merak ediyor, fikirlerinizi bekliyorum.

Yazının geneline cevap olarak hayır olmaz. Misal olarak diyolar artık devir 6. nesil skylake devri herkez ordan tavsiye veriyor. Haklılar yeni teknoloji varken neden eskisini alsınlar? Fakat böyle diye ben şimdi elimde kullanmata olduğum bugünki fiyatı 1.250 TL olan i7 4790k işlemcimle yine fiyatı 1.000 TL olan Asus Maximus Hero VII anakartımı kaldırıp atıp yerine sırf 6. nesil diye gidip 600 liralık i5 6500 yada yine 500-600 liralık bazokaa anakart mı takayım? Hayır tabiki, kullandığım 4. nesil i7 4790k işlemci bugünki 6. nesil i7 6700k işlemciye denktir değiştirmem için hiçbir sebep yok. Oyun yada programlarda da hiçbir sorun teşkil etmez.

Adsız.jpg

Gelişen teknoloji, gelişen oyun motorları, yükselen sistem gereksinimleri yüzünden tabi ki de eskimeye başlayacaklar. Fakat şuan söylediğiniz işlemciler, bunlara benzer işlemciler, bunlar seviyesinde ekran kartları bence 3-4 yıl değil 6-7 yıl bile götürebilecek. 6-7 yıl diyorum ama git gide ayarlar düşecek. 1-2 yıl ultra-high, 3-4 medium, 5-6 low.

Gelişen teknoloji, gelişen oyun motorları, yükselen sistem gereksinimleri yüzünden tabi ki de eskimeye başlayacaklar. Fakat şuan söylediğiniz işlemciler, bunlara benzer işlemciler, bunlar seviyesinde ekran kartları bence 3-4 yıl değil 6-7 yıl bile götürebilecek. 6-7 yıl diyorum ama git gide ayarlar düşecek. 1-2 yıl ultra-high, 3-4 medium, 5-6 low.

Arkadaşın dediği gibi bazı işlemciler çok uzun süre götürebilecek kuvvettedirler. İşlemcinin yeni veya eski nesil olması veri işleme şeklini değiştirmez, çalışma platformu yada güç tüketimi gibi değerler değişir. İşlenen veri aynı veri olduğundan bir sıkıntı yok. Demek istediğim çok basit anlamda "kopyala yapıştır" yap derseniz iki işlemcide "kopyala yapıştır" yapar biri "kopyala yapıştır" yaparken diğer "kes yapıştır" yapmaz.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı