Eski SSD'yi mi yenilemek yoksa eski HDD'yi mi yenilemek?

Cansuanddoga

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
SSD veya HDD modeli
HDD: ST2000LM007-1R8174, SSD: HFS256GD9TNG-62A0A
Merhaba, son dönemde laptopumda oyunlarım yavaşladı. Bilgisayarımda iki tane disk takma yeri mevcut, biri M.2 biri de Sata/600. M.2 olanda 256 GB'lık SSD takılı, SATA olanda ise 2TB'lık HDD takılı. Windows da SSD üzerinde kurulu. Genel olarak hep HDD üzerine oyun yükledim, SSD'imde alan az olduğu için, ve şu zamana kadar sıkıntı çıkmıyordu. Ama son dönemde yavaşlamalar ve kasmalarla karşılaşmaya başladım. Disk hızlarına bakmak istedim ve de şöyle bir veri elde ettim:

differencessd.PNG

differencehdd.PNG

Normalde, SATA HDD yerine SATA SSD alıp oyun hızımı arttırmak istiyordum, fakat şimdi M.2 SSD verilerini görünce biraz gerildim. SSD yazma hızı neredeyse 2/3'ü hızına inmiş. Bu kötüye mi işaret? SATA HDD'yi SSD'ye değiştirmek yerine M.2 SSDmi değiştirsem daha mı iyi olur? Windows kurulu bir diski yeni bir SSD'ye nasıl aktarabilirim, yoksa aktarmaya çalışmam sıkıntı mı çıkarır? Herhangi bir öneri veya fikire açığım.

Edit: CrystalDiskInfo ile SSD sağlık verilerine de baktım, geçen sene sağlığı %92 idi şu anda %88'e inmiş.

HDD sağlığı ne durumda? M.2 SSD değiştirirseniz Clonezilla kullanarak sisteminizi yeni SSD'ye klonlayabilirsiniz. Değişken tek şey SSD olur. HDD sağlığına bir bakın, bad sector taraması yapın. Genel sağlık olarak eşit ya da yakın durumdalarsa HDD değiştirmeniz daha mantıklı olur. Özellikle laptop için HDD sıkıntı yaşamaya daha açıktır.

Merhaba, son dönemde laptopumda oyunlarım yavaşladı. Bilgisayarımda iki tane disk takma yeri mevcut, biri M.2 biri de Sata/600. M.2 olanda 256 GB'lık SSD takılı, SATA olanda ise 2TB'lık HDD takılı. Windows da SSD üzerinde kurulu. Genel olarak hep HDD üzerine oyun yükledim, SSD'imde alan az olduğu için, ve şu zamana kadar sıkıntı çıkmıyordu. Ama son dönemde yavaşlamalar ve kasmalarla karşılaşmaya başladım. Disk hızlarına bakmak istedim ve de şöyle bir veri elde ettim:

Eki Görüntüle 2376087

Eki Görüntüle 2376086

Normalde, SATA HDD yerine SATA SSD alıp oyun hızımı arttırmak istiyordum, fakat şimdi M.2 SSD verilerini görünce biraz gerildim. SSD yazma hızı neredeyse 2/3'ü hızına inmiş. Bu kötüye mi işaret? SATA HDD'yi SSD'ye değiştirmek yerine M.2 ssdmi değiştirsem daha mı iyi olur? Windows kurulu bir diski yeni bir SSD'ye nasıl aktarabilirim, yoksa aktarmaya çalışmam sıkıntı mı çıkarır? Herhangi bir öneri veya fikire açığım.

Edit: CrystalDiskInfo ile SSD sağlık verilerine de baktım, geçen sene sağlığı %92 idi şu anda %88'e inmiş.

Okuma ile yazma arasındaki farkın çok olması normal mi?
Arkadaşların önerdiği yazılımlar ile sağlık ve performans değerlerine bakın.
Eski bir bilgimi paylaşayım.
SSD'lerin (NVMe değil) doluluk oranı (70 ve üstü) arttıkça performans değerlerinin düşmesi normal deniyor idi.
Genel bir bakım kontrolü yapmanızda, disk birleştirmesi gibi yazılımlar ile de bir durum kontrolü yapın.
Taskman.exe üzerinde diskeksilerin kullanım değerlerini boşta bir süre takip edin.
Sonuç değişmez ise, dosyalarınızı yedekleyip temiz kurulum yapın.
İlk kurulum sonrasında disk performans değerlerini, hiçbir driver - program yüklemeden yeniden kontrolleri yapın.
Değerler normal ise, sadece driverları yükleyerek yeniden yapın. Kullandığınız her program ve oyun sonrasında/sırasında bu değerleri gözlemeye devam edin.
Disk bölümlemeyi önermiyorum. İkinci diskinizin kapasitesi yeterli ise, birinci disk üzerinde işletim sistemi ve yüklediğiniz program/oyunlar bulunsun sadece. Dosyalama için ikinci diske odaklanın. Hatta Windows'un belgelerim - indirilen vs dizin yollarını tamamen ikinci diske yönlendirin.

1734438243976.png

HDD sağlığı ne durumda? M.2 SSD değiştirirseniz Clonezilla kullanarak sisteminizi yeni SSD'ye klonlayabilirsiniz. Değişken tek şey SSD olur. HDD sağlığına bir bakın, bad sector taraması yapın. Genel sağlık olarak eşit ya da yakın durumdalarsa HDD değiştirmeniz daha mantıklı olur. Özellikle laptop için HDD sıkıntı yaşamaya daha açıktır.
Bad sector taramasını nasıl yapabilirim, veya hangi uygulamayı kullanabilirim?
Hocam bu böyle anlaşılmaz belki C'yi doldurdun dosyalar rahat çalışamıyordur HDD Sentinel ile sağlığına bak. M.2'yi 2 parçaya böldüysen diğer kısmı dene.
1734439942460.png

SSD(yani C) %82 dolu, HDD(yani E) %68 dolu. M.2'de SSD ben satın aldığımda da 2ye bölünüktü. HDD Sentinel'i deneyeyim, Crystaldiskinfo belirli bir oran vermiyor HDD sağlığı için, sadece iyi diyor.

Okuma ile yazma arasındaki farkın çok olması normal mi?
Arkadaşların önerdiği yazılımlar ile sağlık ve performans değerlerine bakın.
Eski bir bilgimi paylaşayım.
SSD'lerin (NVMe değil) doluluk oranı (70 ve üstü) arttıkça performans değerlerinin düşmesi normal deniyor idi.
Genel bir bakım kontrolü yapmanızda, disk birleştirmesi gibi yazılımlar ile de bir durum kontrolü yapın.
Taskman.exe üzerinde diskeksilerin kullanım değerlerini boşta bir süre takip edin.
Sonuç değişmez ise, dosyalarınızı yedekleyip temiz kurulum yapın.
İlk kurulum sonrasında disk performans değerlerini, hiçbir driver - program yüklemeden yeniden kontrolleri yapın.
Değerler normal ise, sadece driverları yükleyerek yeniden yapın. Kullandığınız her program ve oyun sonrasında/sırasında bu değerleri gözlemeye devam edin.
Disk bölümlemeyi önermiyorum. İkinci diskinizin kapasitesi yeterli ise, birinci disk üzerinde işletim sistemi ve yüklediğiniz program/oyunlar bulunsun sadece. Dosyalama için ikinci diske odaklanın. Hatta Windows'un belgelerim - indirilen vs dizin yollarını tamamen ikinci diske yönlendirin.

Eki Görüntüle 2376101

Emin değilim, okuma her zaman yazmadan daha hızlıdır benim bildiğim.
Benim SSD NVMe olması lazım. Doluluk oranı da %82.

Dosyalarımın hepsi, Resimler,Belgeler vs dahil olarak, 2. diskimde, yani E: diskinde (HDD), oyunlarımın da hepsi o diskte. Hatta uygulamalarımın da büyük bir kısmı 2. diskimde.
1. diskim olan SSD'de Windows ile birkaç program yüklü, bir de Minecraft. Aynı zamanda 1. diskim bilgisayarı satın aldığımda bölümlenmiş olarak gelmişti, Windows'un kendi bölümlemeleri hariç, 2 bölüm var, ilk bölümde Windows var, öteki bölümü de 24GB bir bölüm nedense, onda da bazı dosyalarımı saklıyorum.

SSD 3 sene önce bir kere corrupt olmuştu, sonrası da formatlanmıştı. Tercihen temiz kurulum yapmak istemiyorum, dosya kaybetme şansı beni ürkütüyor.
  • Taskman.exe ne bilmiyorum :(
  • Bakım kontrolü olarak ne yapabilirim? Laptubum Lenovo, genelde Lenovo Vantage ile tarama yapıyorum, sonucu iyi olarak çıktı. CrystalDiskInfo da iyi olarak gösteriyor (her ne kadar %92den %88'e düşmüş olsa bile)

Emin değilim, okuma her zaman yazmadan daha hızlıdır benim bildiğim.
Benim SSD NVMe olması lazım. Doluluk oranı da %82.

Dosyalarımın hepsi, resimler, belgeler vs dahil olarak, 2. diskimde, yani e: Diskinde (HDD), oyunlarımın da hepsi o diskte. Hatta uygulamalarımın da büyük bir kısmı 2. diskimde.
1. diskim olan SSD'de Windows ile birkaç program yüklü, bir de Minecraft. Aynı zamanda 1. diskim bilgisayarı satın aldığımda bölümlenmiş olarak gelmişti, Windows'un kendi bölümlemeleri hariç, 2 bölüm var, ilk bölümde Windows var, öteki bölümü de 24 GB bir bölüm nedense, onda da bazı dosyalarımı saklıyorum.

SSD 3 sene önce bir kere corrupt olmuştu, sonrası da formatlanmıştı. Tercihen temiz kurulum yapmak istemiyorum, dosya kaybetme şansı beni ürkütüyor.
  • Taskman.exe ne bilmiyorum :(
  • Bakım kontrolü olarak ne yapabilirim? Laptubum Lenovo, genelde Lenovo Vantage ile tarama yapıyorum, sonucu iyi olarak çıktı. CrystalDiskInfo'da iyi olarak gösteriyor (her ne kadar %92'den %88'e düşmüş olsa bile)

Başlat kısmına taskman.exe yazarsan öğrenebilirsin (Görev Yöneticisi). Sekmelerinde en basit performans değerlerini takip edebilirsin.

1734440827868.png

Göründüğü gibi CPU-RAM- disk kullanım değerleri var. En basit takip programı.

İşletim sistemi için %82 doluluk bence çok. Ama disk kapasitesine göre de değişken bir değer. 240'lık - 512 veya 1TB için farklı olur.

Disk temizliği mutlaka sürekli yapmanız gereken bir şey. Çünkü Windows pasaklı bir işletim sistemi. Bu pasaklı olmasının ana nedeni ise, kullanıcısının büyük bir kısmı dummy user olması. Yani biraz gerekli bir pasaklılık.
CCleaner gibi yazılımlar ile hem temp hem de register temizliğini yapın.
Ama bu temizliği paylaştığım ekran görüntüsündeki değerleri inceledikten sonra yapın.
CCleaner gibi bir temizlik programı ile işlem sonrası kaba kontrol yapın. Ama asıl kontrolü reboot sonrasında alabilirsiniz.

Piyasada ücretsiz kullanım - portable disk yönetimi programları mevcut. Aynı zamanda defrag işlemi yapan yazılımların da portable çeşitleri var.
Hiçbir şey bulamasanız da, Windows'un kendi disk temizlik ve birleştirme yazılımları bile birçok PC'de başarılı sonuçlar veriyor.

Birinci diskinizde minaecraft yüklü yazmışsın. Onu kullanmadığın zaman, onu çalıştırmak için gereken yazılımlar servis olarak çalışıyor olabilir. Tabii ki o programın ne olduğunu veya ne kadar güvenli olduğunu bilmiyorum.

Ama her zaman şu çok önemlidir.
Windows ilk açıldığında kullandığı performans değerleri nedir?
Aynı değerleri bir de "safe mode" da kontrol edin. Aşırı bir fark oluşuyor ise, sisteminizde genel temizlik yapmanız gerekiyor. Bu temizlik, temiz kurulum bile olabilir.

Dosya Ekleri

• 1734440790412.png
    1734440790412.png
    78,4 KB · Görüntüleme: 19
HD Tune uygulaması ile bad sector tarayabilirsiniz aynı zamanda @TosunPASA'nın önerdiği şeyleri yapmanızı da tavsiye ederim.
Şimdi yaptım hem SSD hem HDD için. Sector taramalarını Quick Scan'de yaptım, ikisinde de tamamen yeşil çıktı. (HFS... olan SSD, ST2000 olan HDD)
17-12-2024_04-35-56-ÖS.png
17-12-2024_04-37-23-ÖS.png

HDD benchmarkı şöyle çıktı:
17-12-2024_04-13-59-ÖS.png

Fakat SSD denemesinde böyle bir şey çıktı-

17-12-2024_04-30-13-ÖS.png

Bu bir sıkıntıya işaret eder mi? @TosunPASA @Movansha

Info kısmında da SSD'nin birçok özelliği gözükmüyor...
SDDhuh.png
HDDhuh.png

Başlat kısmına taskman.exe yazarsan öğrenebilirsin (Görev Yöneticisi). Sekmelerinde en basit performans değerlerini takip edebilirsin.

Eki Görüntüle 2376141

Göründüğü gibi CPU-RAM- disk kullanım değerleri var. En basit takip programı.

İşletim sistemi için %82 doluluk bence çok. Ama disk kapasitesine göre de değişken bir değer. 240'lık - 512 veya 1TB için farklı olur.

Disk temizliği mutlaka sürekli yapmanız gereken bir şey. Çünkü Windows pasaklı bir işletim sistemi. Bu pasaklı olmasının ana nedeni ise, kullanıcısının büyük bir kısmı dummy user olması. Yani biraz gerekli bir pasaklılık.
CCleaner gibi yazılımlar ile hem temp hem de register temizliğini yapın.
Ama bu temizliği paylaştığım ekran görüntüsündeki değerleri inceledikten sonra yapın.
CCleaner gibi bir temizlik programı ile işlem sonrası kaba kontrol yapın. Ama asıl kontrolü reboot sonrasında alabilirsiniz.

Piyasada ücretsiz kullanım - portable disk yönetimi programları mevcut. Aynı zamanda defrag işlemi yapan yazılımların da portable çeşitleri var.
Hiçbir şey bulamasanız da, Windows'un kendi disk temizlik ve birleştirme yazılımları bile birçok PC'de başarılı sonuçlar veriyor.

Birinci diskinizde minaecraft yüklü yazmışsın. Onu kullanmadığın zaman, onu çalıştırmak için gereken yazılımlar servis olarak çalışıyor olabilir. Tabii ki o programın ne olduğunu veya ne kadar güvenli olduğunu bilmiyorum.

Ama her zaman şu çok önemlidir.
Windows ilk açıldığında kullandığı performans değerleri nedir?
Aynı değerleri bir de "safe mode" da kontrol edin. Aşırı bir fark oluşuyor ise, sisteminizde genel temizlik yapmanız gerekiyor. Bu temizlik, temiz kurulum bile olabilir.
Görev yöneticisine taskman dendiğini ilk defa gördüm, kusura bakma- İngilizcesi de "Task manager" olduğu için, kısaltmasının taskman olabileceği aklıma hiç gelmedi- XP

Minecraft bir oyun, SSDmde olan tek oyun. Zaten şu anda Microsoft'a ait olan bir oyun kendisi, açılmadığı sürece arka planda bir şey çalıştırmıyor.

Windows açılma hızını kontrol edebilirim fakat en son yaptığımda gayet hızlıydı.

Son düzenleme:
Şimdi yaptım hem SSD hem HDD için. Sector taramalarını quick Scan'de yaptım, ikisinde de tamamen yeşil çıktı. (HFS... Olan SSD, ST2000 olan HDD)
Eki Görüntüle 2376164Eki Görüntüle 2376165

HDD benchmarkı şöyle çıktı:
Eki Görüntüle 2376169

Fakat SSD denemesinde böyle bir şey çıktı-

Eki Görüntüle 2376168
Bu bir sıkıntıya işaret eder mi? @TosunPASA @Movansha

Info kısmında da SSD'nin birçok özelliği gözükmüyor...
Eki Görüntüle 2376172Eki Görüntüle 2376173

Görev yöneticisine taskman dendiğini ilk defa gördüm, kusura bakma- ingilizcesi de "Task Manager" olduğu için, kısaltmasının taskman olabileceği aklıma hiç gelmedi- XP.

Minecraft bir oyun, SSD'mde olan tek oyun. Zaten şu anda Microsoft'a ait olan bir oyun kendisi, açılmadığı sürece arka planda bir şey çalıştırmıyor.

Windows açılma hızını kontrol edebilirim fakat en son yaptığımda gayet hızlıydı.

Senin için HD tune yazılımını indirip yükledim ve aynı testi yaptım.

1734443689736.png

Ben klasik SATA SSD kullanıyorum.
Teknolojik farkları görmezden geldiğimizde, hangimizin disk performans değeri daha iyi?

Nerede hata olabilir?
1) hatalı disk bölümlemesi olabilir.
2) zaman içinde disk ömrü azalmış olabilir.
3) diskinizi öldüren bir yazılım sisteminizde yüklü/yüklenmiş olabilir.
4) şu an diskinizi kullanan bir yazılım aktif çalışıyor olabilir.

"Hard Disk Sentinel" gibi bir yazılım size trial kullanım imkanı verdiği gibi "CrystalDiskInfo" gibi yazılımlar da basit değerleri gösterebilir.

Bu programlar ile kontrol sonrası;
CCleaner gibi bir program ile hem temp hem de register temizliği yapın. Veya Windows'un kendi yazılımı ile disk temizliği ve defrag (disk birleştirmesi) yapın.

Ben fosil bir kullanıcı olduğum için, bazen program ismi ve anlatımlarda fark olabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı