Eskiden sessiz çalışan RTX 4070 sistem çok sesli çalışıyor

brightsamuel

Picopat
Katılım
10 Ağustos 2023
Mesajlar
163
Çözümler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
i5 12400F
MSI Pro H610M-E
Kingston Fury 2x16 GB
MSI RTX 4070 Ventus 2X OC 12GB
Corsair 1TB MP600 Core XT
-Vento VG20A
Cinsiyet
Erkek
Ekran kartı
MSI RTX 4070
Anakart
MSI H610M-E
İşlemci
i5 12400f
Bilgisayarı 2 ay önce aldım ilk ayında fanları aşırı sessiz çalışıyordu 1. ayını doldurduğunda sistem masaüstünde boştayken bile fanlar hızlı döndüğü için gürültülü çalışmaya başladı gece bir indirme açık bırakıp uyumaya gittiğimde çok az bir ses duyuyordum şimdi sesi iliklerime kadar hissediyorum. Oyun oynarken de aynı şekilde eskiden ölüm sessizliğinde oynadığım FC24'ü şu an oynarken uçak kaldırıyormuşcasına bir fan sesi var kasada. Bu gürültülü çalışma birden başladı bilgisayarı açtığımda eskisinden sesli çalıştığını direkt fark ettim sebebi ne olabilir? Ve ben normalde kasayı masanın üstünde kullanıyordum masanın altına koyduktan sonra bu ses çoğaldı kasanın egzoz fanının bu şekilde yarısı kapanıyor çok sorun olmaz demiştim bunun yüzünden fan sıcak havayı dışarı atamadığı için fanlar devirli dönüp sesli çalışıyor olabilir mi termal macunu da 2 aydır hiç yenilemedim bunlardan dolayı olabilir mi?

WhatsApp Görsel 2024-03-02 saat 19.21.00_8955dc10.jpg

WhatsApp Görsel 2024-03-02 saat 19.20.59_34dd8f5d.jpg
 
Kasanın egzoz fanının bu şekilde yarısı kapanıyor çok sorun olmaz demiştim bunun yüzünden fan sıcak havayı dışarı atamadığı için fanlar devirli dönüp sesli çalışıyor olabilir mi?

Yani kasadaki "en önemli" fanın yarısını kapatırsan normaldir sesin yükselmesi, içerideki sıcak havayı yarı yarıya daha zor tahliye ediyor bu da sıcaklığın artmasına, tüm fanların daha hızlı dönmesine sebep oluyor.

10 cm civarı boşluk bile bıraksan egzoz fan daha rahat tahliye etmeye başlar sıcak havayı. Bir de o kasanın üzerinde ne duruyor? Kasanın üzeri de açık olmalı sıcak hava tahliyesi için oraya kutu falan mı koydun?
 
Termal macunla alakası yok, termal macun senede bir yenilenir, hatta daha uzun süreler de gider. (çok istersen 6 ayda bir)

Stok intel soğutucusu kullandığınızı görüyorum, gürültünün kaynağı %99 stok soğutucu. Ufacık soğutucu anca celeronları pentiumları soğutur.
 
Termal macunla alakası yok, termal macun senede bir yenilenir, hatta daha uzun süreler de gider. (çok istersen 6 ayda bir)

Stok Intel soğutucusu kullandığınızı görüyorum, gürültünün kaynağı %99 stok soğutucu. Ufacık soğutucu anca Celeron'ları Pentium'ları soğutur.

Hocam haklısınız ama ilk 1 ayında bir şey yoktu 1 aydan sonra böyle oldu.
 
4070 sistemde stok fan mı cidden? Sıcaklıkların durumu önemsiz olup o PC'ye alternatif bir soğutucu lazım. Stok fan küfür gibi böyle PC'ye.

Hocam ama 1 ay sorunsuzken birden böyle oldu.
 
Hocam ama 1 ay sorunsuzken birden böyle oldu.

1 ay sorunsuz olmasının hiçbir önemi yok. Öncelikle egzoz fanını rahatlat. Bilgisayarı masanın dibine kadar koyma, arkasında biraz boşluk birak. Ek olarak eğer o bilgisayarın üzerine bir şey koyduysan koyma, bilgisayarın hava yollarını kapatıp sıcak havayı dışarı atmasını engelliyorsun, bundan sıcaklık azalmıyor, bundan dolayı fanlar daha fazla çalışıyor.
Hepsini geçtim, arkadaşların dediği gibi gidip bir tane de soğutucu al işlemcine. Neden stok fana emanet ediyorsunuz ki sistemi? Uygun fiyatlara sıvı ya da hava soğutma alıp yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Mesela 2017 yılında aldığım CM sıvı soğutmamı 11400'te kullanıyorum. 65 dereceyi yük altında geçtiğini görmedim. 2 sene de bir temizlerim.
 

Geri
Yukarı