Eninde sonunda sen de bir hayvansın. Seni diğer hayvanlardan ayıran özelliğin nedir? Evrimsel süreçte beynine odaklanmış olman. Yani sen diğer herhangi bir hayvan olsaydın bunu düşünemezdin, direk yapardın. Ama evrimsel süreç sonunda bu olduğu için bunu düşünebiliyorsun. Yani değildir. Hele hiç protein alma da 2-3 aya göreyim seni.
Şu konuda veganların bazı noktalarını destekleyebiliyorum; bunun yapılış biçimi. Mezbahalarda maalesef hayvanlar acı çeke çeke geçiriliyor. Hiç hareket edecek yerleri bile olmuyor ve sadece antibiyotiklerle besleniyorlar. Çoğu hayvan depresyonda oluyor. Bu konuda veganları destekliyorum. Bunların daha insancıl bir yöntemle, uyuşturucu veya zehir gibi acısız ölüm yollarıyla yapılması gerek.
Halen mi protein mevzusu
yahu bu o kadar zor bir mevzu değil. Niye takılıyorsunuz bu kadar. Hayvanın ölü bedenini yemeyince protein alınmıyor düşüncesi tarih oldu artık.
Hayvanların da zekası ve vicdanı vardır. Bunun sayısız örneğini görebilirsin. Ama hayvanlardan bile daha az düşünen insanlar var.
Hayvanın ölmesi onun acı çekmesinden daha önemsiz olamaz. Bunu mecburiyet olarak görüyorsan mecbur olmadığını düşündüğün her konuda hayvanları düşünmen gerekiyor. Bugün tekstilden kozmetiğe kadar yılda milyon belki de milyarlarca hayvan sömürülüp yok ediliyor. Yapıyor musun bunu? Eğer yapıyorsan o zaman bana samimi gelirsin. Ben yemeye mecburum ama bunun dışında hiçbir şekilde hayvanlara zarar verenleri desteklemiyorum onların ürünlerini almıyorum diyebiliyor muyuz?
Çünkü çoğunluk yapmıyor bunu biliyoruz. Bugün evlerde bakılan sokaklarda dolaşan kedi köpekler için bile düzgün bir hayvan kanunumuz yok. Biz neden bahsediyoruz? Ama herkes hayvansever. Hayır insanlar farkında değil ve ikiyüzlüler. Çoğunluk bunları düşünmüyor bile. Çoğunluk hayvanları umursamıyor. Bu çok net ortada iken halen anlaşılmıyor. Asıl garip olan bu.
Hayvanları köleleştirip mal yerine koyup sonra da onlara çok değer veriyormuş gibi vicdan yapıyor olmak insanın kendisini kandırmasıdır.
Bizde hayvanları hayvan gibi öldürmüyoruz. Şahdamarını kesmek denen bir şey en az hissedilen ve kısa süren bir acı çeker. Ayrıca tavuk yumurtasını ya da inek sütünü almakta gasp olamaz, bu hayvan zaten bunu ömrü boyunca üretebiliyorsa bana da verir yavrusuna da verir.
İneğin sütü insanlar için ürettiğini düşünenler var
Yani ineğin durduk yere süt ürettiğini zannediyorlar
Süt şişelenmeseydi ineğin altına inip buzağı gibi memesinden çork çork süt emmeyi normal karşılar mıydınız merak ediyorum
Hani inek yavrusu gibi hisseder miydiniz kendinizi? İnek yavruladığı için süt üretir ve o süt yavrusu içindir. Ona uygun gelişim amaçlı bir besindir.
Eğer bebeklikten sonra halen süte ihtiyacımız olsaydı annelerimizden emmeye devam ediyor olurduk. Bugün vegan olmayan doktorların bile sütü tavsiye etmediklerini biliyoruz. Oysa yıllardır kalsiyum, kemiklere iyi gelir içilmezse çelimsiz kısa kalırız diye itelediler herkese. Sonradan anlaşıldı ki en çok kemik erimesi olan toplumlar en çok süt içen toplumlar.
İşin mantıksal kısmı hakkında bir şey demedim. Gerçekten bu konudan nefret ediyorum. Yazdıklarımı anlayan tek bir kişi bile yok.
Ben sadece insanların vegan olan insanlara aptal gözüyle bakmasından rahatsızım.
Gary Smith, Britanyalı gitarist ve besteci.
- 150 yıl önce köleliğin biteceğini savunsaydın saçmaladığını söylerlerdi. 100 yıl önce kadınların oy verme hakkının olduğunu söylediğinde sana gülerlerdi. 50 yıl önce Afrika kökenli Amerikalıların kanunlar önünde eşit haklara sahip olması fikrine itiraz ederlerdi. 25 yıl önce eşcinsel haklarını savunduğunda sana sapık derlerdi. Bugün de hayvan köleliğinin sona ereceğini iddia ettiğimizde bize gülüyorlar, ama bir gün gülemeyecekler.
Hayvan zaten ölmüş, ben yesem benim ne suçum var. Zaten ölü.
Sen yiyeceğin için ölüyor. Cidden bunu anlayamıyor musun? yoksa trollemeye mi çalışıyorsun. Çünkü anlamıyor olman düşünebilen birisi için imkansız seviyede.
Tamam o zaman. Et yemeyelim B vitaminini alamayalım ölelim.
B12 yi hayvanlara veriyorlar sen de onları yiyerek dolaylı şekilde alıyorsun. B12 almak için neden hayvanı aracı kılıp öldürüyorsun peki? Bu arada hayvan yiyenler hiç takviye almıyor mu? fazlasıyla alıyor. Bil bakalım neden
Biz insanlar sadece et ya da sadece bitki yiyen canlılar değiliz et yemek suç değil bitkiler canlı neden onları yiyoruz o zaman bu abartmaya çalışanlar var.
Herşey canlı ise neden hayvan yiyerek daha çok canlı bitkiyi katlediyorsun? Hayvan yemezsen daha az canlı bitkiyi kurtarmış olacaksın. Çünkü yediğin hayvanın yetişmesi için senden çok daha fazla bitkinin yok edilmesi lazım. Bu durumda bitkileri canlı gören birisi asla hayvan yiyerek bitkilere daha fazla zarar veremez.
Bence bu da yanlış. Sonuçta hayvan yine ölecek. Aslan yer kaplan yer. Eğer türü tükenme tehlikesi altında değilse bu yanlış bence.
Yanlış. Sen milyonlarca hayvanı istediğin şekilde üretip sonra da onlar zaten ölecek diyemezsin. Yetiştirmezsen insanların yediğinden çok daha az hayvan doğada yok olur. Ki zaten doğanın dengesinde böyle oluyor. Ama insanoğlu doğanın içine ettiği için fütursuzca hayvanları yok etmeye devam ediyor.
Bir hayvanı çoğaltıp sonra salarsam ölecekler o yüzden bari ben yiyeyim demek akıl işi değildir. Çünkü amaç zaten yemek ve sömürmek için yetiştirmektir. Mecburiyet dışında çıkar amaçlı bir harekettir. Sen o hayvanları doğadan toplamıyorsun.
Bir besin zinciri vardır ve bu doğanın kanunu. Biz en üstlere yakın bir yerdeyiz ve zincire göre hem et hem de ot yiyoruz. Büyük balık küçük balığı yer. O inekleri koyunları biz öldürüp yemesek (Normal doğada.) o ineğe göre besin zincirinin üstündeki başka bir hayvan onu yiyecek. O üstteki hayvan öldürünce katil olmuyor da biz öldürünce niye katil oluyoruz?
Çünkü yemeye mecbur değilsin. Yemek dışında tekstil, kozmetik ve hatta eğlence sektörlerinde bile hayvanları sömürmeye yok etmeye mecbur değilsin. Bunu yapıyorsan sonradan vicdan yapıp kendine hayvanseverim demeyeceksin. Evet bizler kendi çıkarımız için hayvanları sömürüp yok ediyoruz diyeceksin ki tutarlı olunsun.
Gerçekleri istediğiniz kadar inkar edebilir, oraya buraya çekip, evirip çevirip, genişletip daraltsanız da gerçek değişmeyecektir. "Öl veya öldür." en basit ve hiçbir zaman değişmeyecek olan doğa kuralıdır ki farklı şekillerde olsa da hem toplumlarımızda hem de doğada bu kural gayet işlemekte. Her zaman birileri ölecek, her zaman birileri yenilecek, her zaman birilerine işkence edilecek. İnsan olarak diğer varlıklardan farklarımız doğanın gerçeklerini değiştirmiyor. Yarattığınız "toz pembe" ve "mükemmel" olan dünya ancak hayal gücünde var olabilir. Ölmek veya öldürmek(farklı şekillerde toplulumuzda da var.) çok normal ve her zaman olacaktır.
İnsan doğanın içinde var olarak onun dengesinde hareket eden bir varlık değil. Öyle olsaydı bu derece içine etmezdik.
Geçmişe bakarsan bir şeylerin değiştiğini görebilirsin. Bu da geleceğin de değişeceğini gösterir.
İnsanoğlunun hayvanlara karşı yaptığı her zalimliği doğaya atfetmek gibi bir yanlışın içine çoğu kişinin savunma amaçlı düştüğünü düşünüyorum. Çünkü konu yeterince sorgulanmıyor ve basit kaçışlara sığınılıyor.