Ethernet Kablo Bağlantısı Neden 5GHz WiFi'dan Daha Yavaş?

Pathetiqué

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Merhaba,

Masaüstü bilgisayarımı ethernet üzerinden bağladığımda stabil olarak 49 Mb indirme hızı alıyorum.

Ancak, uygun mesafede iPad ile 5GHz WiFi üzerinden elde ettiğim hız 62 Mb civarında.

Bunun sebebi nedir? Ethernet kablosuyla bağlandığımda neden 12 Mb kadar düşüyor bu hız?

Teşekkürler.

LİNK
Burdan Windows sürümüne uygun ethernet (lan) ve chipset (yonga set) sürücülerini indirip güncelle. Eğer tecrüben varsa Bios'u da güncelle.

Buraya kadar yine birşey değişmediyse muhtemelen kablonun 10 metreden daha uzun olmasından veya cat6 olmamasından kaynaklanıyordur. Kaliteli markadan 23/24 AWG CAT6 STP yada FTP ethernet kablosu büyük ihtimalle hız sorununu çözecektir.

LİNK
Burdan Windows sürümüne uygun ethernet (lan) ve chipset (yonga set) sürücülerini indirip güncelle. Eğer tecrüben varsa Bios'u da güncelle.

Buraya kadar yine birşey değişmediyse muhtemelen kablonun 10 metreden daha uzun olmasından veya cat6 olmamasından kaynaklanıyordur. Kaliteli markadan 23/24 AWG CAT6 STP yada FTP ethernet kablosu büyük ihtimalle hız sorununu çözecektir.

Sürücüleri kontrol ettim; hepsi güncel. Kablo Superonline'ın modem kutusundan çıkan standart kablo. Sanırım 1 metre civarı bir şey.

Diğer yandan,
Masaüstü dışında 2 farklı dizüstü ile de etherneti denedim. 4 çıkışın hepsine ayrı ayrı baktım. Sonuçlar çok yakın. En az 49, en fazla 52 Mb sonuç aldım.

Evde 5 GHz bandını destekleyen tek cihaz iPad. Şu ana kadarki hiçbir testte 60 Mb altına inmedi.

Bunlar speedtest değerleri değil mi? Speedtest ekran görüntüsü paylaşırsan daha açıklayıcı olur. Mb ve MB farklı terimler biliyorsundur umarım. Dediğim gibi ya kablo kaliteli değil yada bilgisayarlar en fazla o hızda yazma yapabiliyor. Superonline 100 Mbps paketini mi alıyorsun?

Bunlar speedtest değerleri değil mi? Speedtest ekran görüntüsü paylaşırsan daha açıklayıcı olur. Mb ve MB farklı terimler biliyorsundur umarım. Dediğim gibi ya kablo kaliteli değil yada bilgisayarlar en fazla o hızda yazma yapabiliyor. Superonline 100 Mbps paketini mi alıyorsun?

Evet, speedtest.net sonuçları tüm testleri "Megabit" değeri üzerinden üç ayrı bilgisayarda yaptım. Ethernet bağlantı ile yaptığım testlerde hep bu sonuç çıkıyor:
5081063299.png

Bağlantı paketim 50Mbps + TurkcellTV. Ancak, kurulum yapılırken 50'nin üstünde sonuç vereceğini söylemişlerdi. 5GHz WiFi ile 64'ü gördüm biraz önce iPad'de.

Modemden iki farklı WiFi bandı yayın yapıyor. Bunlardan biri 2,4GHz, diğeri ise 5GHz.
2GHz WiFi sonuçları uygun mesafede zaten ethernetle benzer değerler veriyor. Ama 5GHz maşallah uçuyor. Hele ki kablolu bağlantıya 12Mb fark atmasını hala anlayamadım.

Birde modemdeki hat durumu değerlerini ekran görüntüsüyle paylaşır mısın? 2.4 GHz ve 5 GHz ile alakası yok, olamaz. 802.11n modu zaten 300 Mb'e kadar izin veriyor. İlginç.

Hat değerleri şunlar mı?

wifi.png

Aşağıda LAN1 olan TV kutusuna gidiyor. LAN2 ise masaüstü bilgisayara bağlanan ethernet.

lan12.png

Testler sırasında fark ettiğim bir diğer şey de şu: Gerek ethernet, gerek 5GHz WiFi ile test yaparken, sayaç ilk birkaç saniye 100 Mb'e dayanıyor ve yine birkaç saniye içinde düşüp stabil bir değer yakalıyor. Ethernet testleri 49'a çakılırken, 5GHz hiçbir şekilde 60 altına inmiyor.

Bu arada, testlerin aynı server üzerinden olup olmadığını da kontrol ettim. Orada da sorun yok.

50 Mbps hızda 49 Mbps alınması gayet normal ancak asıl ilginç olan kısım 50 nin üzerinde alabilmeniz. Bunu ilk defa sizden duydum.

Süperonline bunu sağlıyorsa bilemem. (Size söylenilen de oymuş zaten)

5 GHz modunun 802.11a/n/ac teknolojisinden dolayı yüksek hız sağlıyor olabilir ya da bant genişliği ile alakalı olabilir. (Bu sadece bir teori)

Modemin 5 GHz frekansını kapatabiliyorsan iPad'i sadece 2.4 GHz frekansında (oluyorsa) dene. Sonucu ben de merak ettim. :D

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı