Ethernet kablosu tavsiyesi

Yusuf.iso

Kilopat
Yer
Bursa/Yıldırım
Daha fazla  
Arkadaşlar Ethernet kablosu alacağım. Amazon'dan baktığımda 600₺'ye bazı kablolar görüyorum. Birkaç ay önce kabeldirekt'in HDMI 2.1 kablosunu aldım ve memnunum. Şimdi ise aynı markanın Ethernet kablosuna baktım ve şu ürüne denk geldim. Amazon'un CAT6 kablo kategorisinde bulunuyor. RJ45 konnektörü kullanıyormuş fakat anladığım kadarıyla zaten çoğunda bu konnektör kullanılıyor.

-Hangi markaya yönemeliyim? Ugreen için de iyi diyorlardı.
-Acaba uzun kablo aldığımda performans açısından fark edilebilecek bir düşüş görülür mü? Alacağım kablo 10 ila 25 metre arası olacak çünkü modem ile bilgisayar arasında en azından bir oda var. Zaten ölçüp alacağım fakat genel olarak uzunluğun performansa etkisini merak ediyorum.
-Cat6/Cat7 hatta CAT8 çıktı diye biliyorum. Bunlardan hangisine yönelmeliyim? CAT 8'in 20M opsiyonunu bulamadım. Amazon'da gezerken CAT8 kabloya denk gelmiştim ve bir marka ince, neredeyse yaprak gibi kablo üretmişlerdi. Fakat pahalıydı. Sadece ince/yaprak gibi olduğu için CAT 8 almayı da düşündüm ama eğer ince ve 20M hali yoksa onu zaten denkleme katmıyorum.

Altyapım normalde Vdsl/FTTB'ydi (yanılmıyorsam) ve 100 Mbps'ye kadar desktekliyordu. Fakat 2-3 yıl önce binanın girişine bir kutu koydular ve o kutudan dairelerimin girişine kadar ince beyaz bir kablo çekildi. İsteyenler evin iç kısmına çektirebilir dendi. Fakat o kabloyu içeri taşıdığımız anda yeni abonelik almamız ya da taşıtmamız(?) gerekiyordu. En azından müşteri hizmetlerine sorduğumda eğer kabloyu içeri aldırıp onu kullanmak isterseniz fiyatın güncellenmesi söz konusu demişti. Ve biz geçen aya kadar 75Mbps'yi 72₺ gibi bir fiyata kullanıyorduk ve bu yüzden kabloyu içeri aldırmadık. Geçenlerde Vodafone bizim taahhüdümüzün bittiğini iddia edip(abonelik taahhütsüz) "yüksek fiyat ödememiz için" abonelik değişikliği/güncellemesi yaptılar. Şu an 200₺ ücret ödüyoruz, yine düşük sayılır.

Bunu anlatmamın sebebi şu an VDSL kullanıyorum fakat ileride yine bu şekilde bir durum olursa fibere geçip 1Gbps kullanma ihtimalimiz olabilir.

EDİT:
Biraz yapay zekâ ile de araştırdım. Çok bilgiye boğuyor fakat iki nokta dikkatimi çekti.
1- Esnek olmalı/kıvrılmaya müsait olmalı. Çünkü kabloyu duvara sabitleyeceğim ve kapının kasasının etrafından dolandıracağım, ayaklarımıza takılmasın diye. Yapay zekâ Cat6a S/FTP kablolardan öneriyor.
2- UTP mi olmalı yoksa "shielded" mi olmalı ? Çünkü birkaç güç kablosu ve üzerindeki TP-Link cihazına giden port kablosuna temas etmesi gerekebilir. Bunlar ne kadar parazit yapar bilmiyorum lakin eğer parazit riski var ise "shielded" almam mantıklı olurmuş.

Ürün linki : Kabeldirekt

İki tane seçeneği var. Birisinin ucu sırf mavi ve kablodaki etikette UTP yazıyor. Diğer seçenekte gümüş kaplı ve daha pahalı, sanıyorum ki bu "shielded" denen seçeneği.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı